Culinar

Tocăniță de ceapă cu carne de porc, o rețetă ardelenească delicioasă

Publicat: 06 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Tocăniță de ceapă cu carne de porc o rețetă ardelenească delicioasă
Rețeta de tocăniță de ceapă cu carne de porc este extrem de delicioasă, având o aromă aparte

Tocănița de ceapă cu carne de porc este o mâncare aromată tradițională. Aceasta are un sos gros ce nu conține făină. Mai mult de atât, dacă este lăsată la rece, după ce o veți scoate va fi gelatinoasă, ca o piftie. Preparatul poate fi servit cu pătrunjel verde, smântână, cartofi natura sau orez.

Din cantitățile ingredientelor veți obține aproximativ 8 porții de tocăniță. Rețeta este simplă de preparat și nu vă ia mult timp pentru a o găti. 

Ingredientele necesare pentru tocănița de ceapă cu carne de porc

Dacă doriți o mâncare aromată, tradițională ce conține doar ingrediente naturale, această rețetă este ideală. Preparatul conține un sos îngroșat fără făină, făcut doar din legume proaspete și condimente. La final, carnea va fi fragedă și va avea un gust dulceag. Mâncarea conține foarte multă ceapă. Pentru prepararea sa veți avea nevoie de 2-3 căței de usturoi, 2 linguri de untură de porc sau 3 linguri de floarea soarelui, o lingură de semințe de chimen, 800 grame de carne de porc, 40 grame boia de ardei și 800 grame de ceapă. 

Din cantitățile menționate veți obține circa 8 porții de tocăniță de ceapă cu carne de porc. Ceapa adăugată poate fi roșie, albă sau un mix între cele două. Pentru ca mâncarea să fie în stilul ardelenesc se recomandă să se folosească untura de porc. Mâncarea se poate servi cu smântână, pătrunjel verde tocat, cartofi natur, murături, orez sau pâine prăjită. Dacă vă place orezul, puteți opta pentru rețeta tradițională de pilaf ca la mama acasă.

Cum se prepară rețeta ardelenească

Ceapa se va curăța, apoi va fi tocată mărunt. De asemenea, puteți opta să o dați și prin răzătoarea cu ochiuri mari. Într-o tigaie încăpătoare, adâncă se va pune o lingură de untură, apoi se adăugă chimenul. Când sfârâie se pune și ceapa. Când observați că devine translucidă se răstoarnă într-un castron. Trebuie să aveți grijă să nu o ardeți, de aceea focul trebuie să fie mic. În aceeași tigaie, se va pune și a doua lingură de untură și se va rumeni carnea tăiată cubulețe. Ulterior, se va condimenta cu sare, piper, boia dulce și se amestecă la foc mic. 

Ceapa călită se va pune din nou în tigaie peste carnea condimentată, apoi se toarnă un litru jumătate de apă caldă. Se amestecă și se lasă circa 2 ore, sub capac. La fiecare 15 minute va trebui să verificați dacă mai trebuie turnată apă și să amestecați pentru a nu se prinde. Înainte cu 20 de minute, se va adăuga usturoiul pisat. Spre final, se va verifica dacă carnea a fiert, dacă este moale și dacă mai trebuie sare și piper. Pentru ca sosul să fie unul mai gros, este indicat să o mai lăsați puțin la fiert fără capac, pentru a se îngroșa. Mâncarea se poate servi cu puțin pătrunjel tocat deasupra pentru a avea o notă de prospețime. 

Rețeta de tocăniță de ceapă cu carne de porc este extrem de delicioasă, având o aromă aparte. Aceasta este sănătoasă, fiind gătită doar din legume proaspete. Pentru desert, puteți opta pentru papanași pufoși la cuptor cu dulceață de afine și smântână.

Comentarii
  • De unde plm le scoateți pe toate ardelenești? Tocana asta se face și-n Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Oltenia deci în toată România. Nu mai mâncați 💩 cu rețetele voastre ardelenești!

Adauga un comentariu