Titlurile zilei

Top specializări căutate de către absolvenții de liceu la universități din Iași! Criza de COVID-19 a produs schimbări în preferințele candidaților care se înscriu la admiterea 2020

Publicat: 15 iul. 2020
În cadrul admiterii 2020 la mari universități din Iași, absolvenții de liceu s-au reorientat în căutarea specializărilor din învățământul superior
Top specializări căutate de către absolvenții de liceu la universități din Iași în cadrul admiterii 2020

Un nou top pe specializări care sunt în preferințele candidaților la admiterea 2020 în universități din Iași! Absolvenții de liceu din actuala promoție cu Bacalaureat caută specializări extrem de interesante în universități. Criza de COVID-19 a produs schimbări în preferințele candidaților. Unele dintre domeniile preferate de tineri sunt: Farmacia și Medicina, Chimia industrială, Managementul resurselor umane, Asistența socială, Psihologia, Contabilitate informatică sau Managementul riscului

Nou top pe specializări care sunt în preferințele candidaților la admiterea 2020 în învățământul superior din Iași. Absolvenții de liceu din actuala promoție cu Bacalaureat caută specializări în universități extrem de interesante. Criza de COVID-19 a produs schimbări semnificative în alegerile facultăților pe care doresc să le urmeze.

La admitere 2020 există un nou top cu specializări căutate de absolvenții de liceu în marile universități din Iași!

În contextul crizei economice declanșate de COVID-19, liceenii s-au reorientat către zonele care sunt de viitor și unde te poți angaja imediat după absolvire. Având în vedere toate acestea,unele dintre domeniile preferate de tineri sunt: Farmacia și Medicina, Chimia industrială, Managementul resurselor umane, Asistența socială, Psihologia, Contabilitate informatică sau Managementul riscului. De asemenea, și segmentul unor specializări din arealul Agronomiei sau Medicinei veterinare au crescut. La acestea se adaugă cele precum: Informatică, Automatică și Calculatoare, Economie, Arhitectură, Mecanică, Electronică și Telecomunicații, Construcții, Medicină Veterinară. Așadar, la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, unde admiterea este în plină derulare, absolvenții de liceu caută interesante specializări. Acestea sunt din zona medicinei veterinare, horticulturii sau a peisagisticii, siguranței alimentelor, economiei în domeniul dezvoltarii unei afaceri în agricultură. Și protecția mediului, controlul și calitatea alimentelor le-au atras atenția laureaților de Bacalaureat 2020.

Specializările universitare de interes pentru absolvenți la Admiterea 2020 în universități

Mai departe, situația generată de criza COVID-19 arată importanța fundamentală a unor profesii aflate în prima linie în aceast perioadă, cum sunt: personalul medical, personalul de îngrijire a persoanelor în vârstă, servicii publice (apărare și ordine internă), servicii de salubritate, servicii comerciale și livrări la domiciliu. De asemenea, s-a dovedit rolul vital al industriei de IT, care facilitează educația on-line, comunicarea cu instituțiile publice, cu aparatul medical, achizițiile de alimente și bunuri.

Având în vedere toate acestea, la admiterile organizate de universitățile „Alexandru Ioan Cuza”, Tehnică „Gheorghe Asachi” și de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, candidații preferă specializările care au legătură cu domeniile enumerate mai sus. Mai interesant este că utilitatea muncii cercetătorilor, a celor care lucrează în laboratoare de analiză și testare, experți în problemele de sănătate publică și securitate în muncă au făcut ca facultățile cu asemenea specializări să fie din ce în ce mai căutate în universități din Iași.

Și specializările din domeniul Ingineriei sunt la mare căutare! Universitatea Tehnică din Iași este în plină perioadă a admiterii 2020

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași este în plină perioadă a admiterii 2020. Având în vedere că domeniul Ingineriei este la mare căutare, mai ales la nivelul Uniunii Europene (UE), sectoare precum Construcțiile, Ingineria chimică, Mecanica, Electronica și Telecomunicațiile, respectiv Automatica și Calculatoarele au fost cele unde s-au depus cele mai multe dosare de înscriere, până acum, la TUIAȘI. Și științe precum Biologie, Chimie, Fizică și care au oportunități de cercetare, mai ales pe segmentul de virusologie, i-au încurajat pe liceeni să aleagă un asemenea drum ca traiectorie universitară. Schimbările și de la nivel comportamental și de adaptare într-un nou mediu social fac ca terapeuții, consilierii și mediatorii sociali să fie la mare căutare pe piața muncii. Astfel, specialiștii consideră că universitățile trebuie să pregătească și specialiști în educație, experți în biodiversitate și siguranță alimentară.

„Va fi nevoie de juriști, dar și de economiști specializați în fuziuni și achiziții, în reorganizări, precum și în recrutare și studii de piață. Universitățile vor fi performante pe piața educației dacă vor aduce pe piață studenți și absolvenți care cunosc realitatea și își pot găsi cu ușurință un loc de muncă, deoarece nu au educație de «porțelan», ci sunt pregătiți pentru viitor”, transmite prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adauga un comentariu