Boli si tratamente

Colesterolul total: totul despre colesterol

Publicat: 09 dec. 2019

Totul despre colesterol. Colesterolul este un lipid aparținând familiei sterolilor. Deși are reclama proastă, colesterolul este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului. Este sintetizat mai ales în ficat, dar poate fi furnizat și de dietă. În corpul uman, colesterolul poate fi transportat de diferite proteine ​​specifice, inclusiv colesterolul HDL și colesterolul LDL. Includerea nivelului acestor doi purtători în corp, colesterolul total sau colesterolul este o valoare măsurată în mod obișnuit pentru prevenirea sau identificarea hipercolesterolemiei.

Caracteristicile colesterolului:

Lipide din familia sterolilor esențiali pentru organism
HDL și LDL colesterol se referă la doi transportatori de colesterol
În principal se găsesc în produse de origine animală
În exces crește riscul de accidente cardiovasculare

Totul despre colesterol. Rolul structural al colesterolului

Colesterolul participă la structura membranelor celulare. Este inclus în compoziția straturilor lipidice ale membranelor prin intercalarea între fosfolipide. Colesterolul contribuie astfel la stabilitatea și întărirea membranelor.

Rolul precursor pentru sinteza hormonilor și vitaminelor

Colesterolul este un precursor al multor molecule esențiale pentru organism. De exemplu, el participă la sinteză:

hormoni steroizi, cum ar fi aldosteronul și cortizolul;
hormoni steroizi sexuali precum estrogen, progesteron și testosteron;
vitamina D.

Totul despre colesterol. Rolul colesterolului în digestie

Colesterolul contribuie la sinteza sărurilor biliare prezente în bilă, un lichid necesar digestiei lipidelor.

Ce este colesterolul total?

Calculul colesterolului total ia în considerare nivelul de colesterol HDL și nivelul de colesterol LDL. Este considerat a fi mai mic de 2g / L. Analiza colesterolului total este un început bun, dar nu este suficient, de asemenea, este important să cunoaștem cu exactitate nivelurile de LDL, HDL și raportul total colesterol / HDL.

Care este raportul total de colesterol hdl?

Raportul total colesterol / HDL face posibilă măsurarea riscului cardiovascular. Este din ce în ce mai puțin utilizat. Cu toate acestea, încă se consideră că dincolo de 4.0 există un risc arterial semnificativ.loading...

Comentarii
  • Mai citeste, bzi, mai citeste, dar nu ai nevoie pentru ca,CINE TE PLATESTE? NU colesterolul prezinta risc cardio-vascular, din contra, are importanta VITALA!!! Dezechilibrele apar din cauza alimentatiei.

Adauga un comentariu