Totul despre colesterol. Colesterolul este un lipid aparținând familiei sterolilor. Deși are reclama proastă, colesterolul este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului. Este sintetizat mai ales în ficat, dar poate fi furnizat și de dietă. În corpul uman, colesterolul poate fi transportat de diferite proteine specifice, inclusiv colesterolul HDL și colesterolul LDL. Includerea nivelului acestor doi purtători în corp, colesterolul total sau colesterolul este o valoare măsurată în mod obișnuit pentru prevenirea sau identificarea hipercolesterolemiei.
Lipide din familia sterolilor esențiali pentru organism
HDL și LDL colesterol se referă la doi transportatori de colesterol
În principal se găsesc în produse de origine animală
În exces crește riscul de accidente cardiovasculare
Colesterolul participă la structura membranelor celulare. Este inclus în compoziția straturilor lipidice ale membranelor prin intercalarea între fosfolipide. Colesterolul contribuie astfel la stabilitatea și întărirea membranelor.
Colesterolul este un precursor al multor molecule esențiale pentru organism. De exemplu, el participă la sinteză:
hormoni steroizi, cum ar fi aldosteronul și cortizolul;
hormoni steroizi sexuali precum estrogen, progesteron și testosteron;
vitamina D.
Colesterolul contribuie la sinteza sărurilor biliare prezente în bilă, un lichid necesar digestiei lipidelor.
Calculul colesterolului total ia în considerare nivelul de colesterol HDL și nivelul de colesterol LDL. Este considerat a fi mai mic de 2g / L. Analiza colesterolului total este un început bun, dar nu este suficient, de asemenea, este important să cunoaștem cu exactitate nivelurile de LDL, HDL și raportul total colesterol / HDL.
Raportul total colesterol / HDL face posibilă măsurarea riscului cardiovascular. Este din ce în ce mai puțin utilizat. Cu toate acestea, încă se consideră că dincolo de 4.0 există un risc arterial semnificativ.