National

Tragedie în parcul Herăstrău. O fetiță de doar 10 ani s-a înecat. Declarația cutremurătoare a mamei prietenei Maiei

Publicat: 06 sept. 2020
Tragedie în parcul Herăstrău. O fetiță de doar 10 ani s-a înecat

Detalii dureroase ies la iveală despre tragedia care a avut loc seara trecută în parcul Herăstrău, unde o fetiţă de 10 ani s-aînecat sub ochii unei prietene. Copila se aplecase deasupra apei pentru a se spăla pe mâini, dar a alunecat şi a căzut în apă. Prietena ei a încercat disperată să o salveze. După ce un bărbat a reuşit să o scoată din lac, prietena i-a făcut respiraţie gură la gură, aşa cum învăţase la cursurile de prim ajutor.

„Eliza mea a fost astăzi martora morții accidentale a Maiei – o fetiță de 9-10 ani, prietenă cu ea și vecină de scară cu noi. Maia a alunecat în lacul Herăstrău și nu a mai ieșit vie de acolo. S-a înecat sub ochii Elizei. Se murdărise Maia pe mâini și a vrut să se spele. A fost fatal. A întins mâinile către luciul apei, a făcut un pas prea aproape de apă, a alunecat pe o porțiune cu mătasea-broaștei și a căzut în lac.” – povesteşte pe Facebook mama Elizei, fata care a fost martoră la tragedie.

Declarația cutremurătoare a mamei prietenei fetiței ce s-a înecat în parcul Herăstrău

Mai mult decât martoră. Strigând după ajutor, Eliza a încercat disperată să o tragă pe Maia din apă – întâi a apucat-o de mâna, i-a scăpat, apoi a căutat un băţ mai lung să o tragă din apă în felul ăsta. La strigătele de ajutor ale Elizei a venit un bărbat care a sunat la 112, a venit un al doilea care l-a strigat pe un al treilea.

Acest al treilea bărbat a coborât în apă, a căutat corpul Maiei în mâlul de pe fundul lacului și, într-un târziu, l-a adus la mal. Până să ajungă cei de la Pompieri și de la Poliție – și până să ajungem și noi pe malul lacului la locul tragediei, cel de-al treilea bărbat i-a făcut masaj cardiac, iar Eliza i-a făcut respirație gură la gură cum văzuse la școală la o lecție de prim-ajutor. I-au tot verificat pulsul în speranța că își revine, a declarat mama Elizei.

„A fost prea târziu. Cred că deja era prea târziu și în minutele alea. Mai târziu mi-a povestit Eliza, printre rafalele de plâns, că, în momentul în care a scos-o cel de-al treilea bărbat din apă, Maia era albă, avea buzele vinete și ochii ciudați, tulburi. Printre manevrele de resuscitare, Eliza a apucat să mă sune să-mi spună cât a putut ea de coerent ce s-a întâmplat.

Am coborât la parter să o anunț pe bunica Maiei că s-a întâmplat ceva grav, că a căzut Maia în lac – nu știam precis în momentul ăla cum stăteau lucrurile – am revenit în casa şi am sunat la 112 (3-5 minute până să răspundă dispecera, apoi transfer pe nr de la Pompieri, alte 2-3 minute – erau oricum pe drum în urma apelului bărbatului nr. 3), mi-am luat geanta cu actele și ceva bani, am țâșnit pe ușa și-am plecat spre malul lacului. Cu un minim de inspirație, am apelat la un vecin cu mașina căruia am ajuns mai repede (mulțumesc, Cristi). N-am găsit-o pe drum pe bunica fetiţei.”, a continuat aceasta.

Poliția și Pompierii s-au deplasat la fața locului

Pompierii și Poliția erau deja la fața locului când mama Elizei a ajuns. Ajunsese și bunica Maiei. „Nu vă pot descrie cum era şi cum erau toţi! Polițiștii i-au luat Elizei o declarație, ni s-au luat numerele de telefon nouă, părinților, rămânând să ne caute dacă va fi necesar.”, a precizat sursa citată.

„Au urmat peste 60 de minute de proceduri de resuscitare din partea pompierilor și medicilor, însă nu au mai putut-o readuce la viață. Am rămas până la final, când poliţiştii au acoperit trupul micuţ şi au notat ora decesului. Soarele ardea neverosimil într-un final de zi a finalului de vară. Maia strălucea albă şi nemişcată cu părul ei lung şi roşcat întins pe asfaltul aleii. Au acoperit-o şi au trasat o bandă galbenă în jurul ei.”, a spus mama Elizei.

Eliza se învinovățește că nu a putut-o salva

„Pe moment, Eliza nu dă semne de traumă majoră – sau nu mă pricep eu cum se comportă un copil care traversează o traumă majoră: mai plânge ușor din când în când, se mai liniștește, mai vorbește cu prietenii la telefon. Sigur că este speriată de cele întâmplate și, retroactiv, de faptul că ar fi putut să fi murit ea însăși când încerca să o tragă afară din lac.

Din când în când se învinovățește că nu a putut-o salva pe Maia. Rememorează detalii din toată întâmplarea, faptul că Maia s-a zbătut, că s-a dus la fundul apei, că nu mai ieșeau la suprafață decât câteva bule de aer. Are o senzație de tremur interior, ne spune, are frisoane. Îi vin în minte frânturi de întâmplări din viaţa lor de fetiţe, jocurile lor, poveştile pe care şi le-au spus, zilele de iarna în care au mers la colindat. O urmărește imaginea Maiei, albă, cu buzele vinete și ochii tulburi.”

„Maia s-a dus. Un copil crescut de bunici, marcat de lipsa părinților după care a tot plâns de-a lungul anilor întrebând de ei (nu intru în detalii aici – nu, nu sunt decedați ), vesel atât cât poate fi un copil, s-a stins astăzi. Într-o zi, mai demult, a lovit-o o mașină pe aici, pe una dintre aleile de lângă bloc. Altă dată s-a tăiat destul de adânc la o mână după ce a trântit ușa de la scară şi s-a spart geamul. Azi a fost ultimul gest năzdrăvan. S-a terminat o viaţă de copil. Dumnezeu să o odihnească.” – a povestit pe Facebook mama fetei care a fost martoră la tragedie.

Adauga un comentariu