Titlurile zilei

Transportul de persoane a fost paralizat la Iași! Curse anulate din lipsă de călători și de teama Coronavirus. Niciodată nu a mai fost o astfel de situație

Publicat: 16 mart. 2020

Autogările din Iași și din orașele Moldovei sunt mai goale ca niciodată. Autocarele firmelor de transport intra și interjudețean circulă mai mult fără călători, iar numeroase curse importante care de regulă erau aglomerate au fost anulate. Decizia transportatorilor vine mai ales ca urmare a lipsei de clienți, angajații firmelor fiind dotați cu măști și mănuși chirurgicale. Majoritatea operatorilor din regiune au înjumătățit numărul de curse și se așteaptă ca, începând din această săptămână, și legăturile dintre județe să fie blocate la decizia autorităților

Transportul public de persoane intra și interjudețean în județul Iași și regiunea Moldovei este aproape paralizat. Autogările și stațiile din micile localități sunt mai goale ca niciodată, iar autocarele circulă fără călători. Numeroase curse au fost anulate la scurt timp după declararea pandemiei de Coronavirus, decizia fiind luată de majoritatea operatorilor de transport din regiunea Moldovei.
Reprezentanții Transbus Codreanu, una dintre cele mai mari firme de transport din Moldova și care deține cea mai mare autogară din Iași, susțin că fluxul de călători a scăzut drastic în trei zile și se așteaptă ca acesta să scadă și mai mult începând de astăzi.

„Fiecare operator decide dacă anulează sau nu o cursă. Pănă acum, zilele acestea au fost suspendate câteva curse din lipsă de călători, nu au existat alte motive legate de sănătate sau ceva de genul acesta. Spre exemplu, în loc de două curse se face doar una și așa mai departe. A fost însă și perioada de weekend, începând de mâine lucrurile se pot schimba mult. Nu au fost date indicații de la autorități în ceea ce privește programul de circulație, fiecare operator decide deocamdată, dar repet, lucrurile se pot schimba în funcție de evoluția pandemiei”, a explicat Alin Niță, reprezentant Transbus Codreanu Iași.

Până acum au fost anulate cursele pe distanțe lungi

Primele curse anulate au fost în acest weekend, decizia fiind luată de fiecare companie în parte.

„Am avut o primă cursă anulată astăzi (15 martie – n.r.). Este vorba despre prima cursă de dimineață pe ruta Bacău – Iași. S-a luat această decizie din lipsă de călători, nu au fost făcute rezervări. Până acum nu am primit indicații de la autorități sau ceva de genul acesta, dar se poate ca de săptămâna viitoare să avem indicații exacte de la Guvern. Faptul că s-au închis școlile este un factor important că nu mai există un flux mare de călători”, au spus reprezentanții firmei de transport Bronson.

Angajații societăților de transport au fost dotați cu măști chirurgicale și mănuși. Cele mai multe curse anulate sunt cele dintre județe, mai ales cele pe distanțe lungi care duc în zone precum Constanța sau Timișoara.

„Până acum au fost anulate două curse spre Constanța. Cele pe distanțe scurte nu au avut modificări deloc până acum. Numărul de călători este mai mic ca niciodată”, au precizat reprezentanții operatorului de transport RVG.

Se circulă ca niciodată

Nu doar autogările din marile orașe sunt goale, ci și stațiile de transport din micile localități. Persoanele care au călătorit zilele acestea cu autocarul pe distanțe lungi au spus că nu au mai întâlnit niciodată o situație în care mijloacele de transport să fie atât de goale.

„Vineri am mers pe ruta Iași – Botoșani cu doar trei persoane în autocar, era ca niciodată de gol. Și celelalte autocare și microbuze au circulat aproape goale. La întoarcere este aceeași situație, mai mulți oameni urcă în stațiile de la sate pe distanțe scurte și mai puțin circulă între orașe. La o rezervare chiar am fost refuzată pentru că era o cursă anulată din lipsă de călători”, a povestit o călătoare pe ruta Iași – Botoșani.

Din cauza epidemiei de coronavirus, circulația trenului Chișinău-Iași se suspendă până la data de 2 aprilie 2020, informeaza Moldpres.
De precizat și faptul că întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” a informat vineri, 13 martie, că sistează temporar circulația trenului 821/1051-1052/822 Chișinău-Iași (Socola) cu plecarea din Chișinău și Socola. Trenul Chișinău-Iași nu va circula până pe 2 aprilie.

Comentarii
 • In schimb la Belcesti primarul Ciobanita Constantin poreclit Hartoi se bate cu lumea la Liteni ,face golanii cu asfaltul ca vrea sa isi traga 1 miliard si lumea vede si urla in gura mare sa vina Procuratura ,ca primarul betiv trebuie ARESTUIT nitel ,Lualar dracu si coronavirusul de betivan.

 • Se vede de la o posta ca se pregateste o frauda mare la alegerile din Belcesti ,bani negri se vor da spaga la alegatori

 • Nu plingeti oameni buni firmele de transport. Dinte Costel cand nu a dat bilete sau cind a dat bilete facute la xerox….cind si-a trimis soferii in cursa fara sa le plateasca contributiile la stat… a facut si FACE EVAZIUNE in continuare. Are bani, stati linistiti

 • La Belcesti este unul Molocea cu firma de taxi care sare la bataie la oameni ,face piraterie cu o masina verde SKODA ,intr-o zi a blocat autobuzul Scolar .MARE GOLAN MARCA CIOBANITA

 • mesaj pentru YNT…ce e vinovat Costel ca soferul nu da bilete…ai tu dovezi ca face evaziune fiscala ? tu nu esti un hot care al lucrat la el?

 • Mesaj pentru cristi…Costel Dinte patronul lantului de firme de transport Micedu Company, Farmacom, Compania Micedu a facut evaziune ( comunicatul politiei din 7 Noiembrie 2019) prin faptul ca a facut copii la bitelete de calatorie la Pim avind dubla contabilitate…si eu am avut de suferit pentru ca am inchiriat de la el autocare si m-a calcat si pe mine Antifrauda
  Cred ca ma confunzi, sunt de la Falticeni daca asta te roade!!!

 • La firma Farmacom Impex si Micedu Company specializata in transportul de persoane Iasi-Popricani, Iasi – Botosani, Tecuci, Brasov, Bucuresti, Satu Mare au fost facute controale si s-a stabilit ca mai multe persoane au muncit la negru…. de la soferi, mecanici, electricieni, femeie de serviciu (Nicoleta din Popricani)pina la directori de societate comerciala sau chiar mangeri transport….

 • Buna ziua. Da,am aflat de aceste controale la firma la care am prestat si eu vreo 4 “primaveri“ ca sa-l citez pe fostul meu patron Dinte Costica de la Micedo. Mi-am gasit ceva mai bun si dupa asta ma mai chemat in special vara cand nu avea soferi ( erau plecati in Spania, Anglia, Germania cite unul pe masina) si faceam popricani zi de zi. Mai faceam un ban dar ne-a praduit unul si am fost la Parchet sa dau cu subsembatul. Ultima data am muncit vreo luna si imi dadea bani frumosi ( la negru ca nu aveam acte la el, eu lucrez la stat) Da ba, asta e. Am fost, am scris, am recunoscut. Ii predam banii la unu Vasile Chioru îi ziceau astia, cica era fratele lui. Cite 1.200/1.500 pe seara

 • Indemnam pe transportatorul Dinte, daca tot s-a facut anuntul de catre ANAF ca renunta la controale, sa faca transport en-gors de persoane ( intr-un microbus de 19 locuri pot urca pina la 45 de oameni), fara bilete ca la PIM nu se mai fac copii xerox, si cu motorina de la Vladimiv cu passat verde MCV!!! Succes dom’ Dinte!!!

 • Anut de ultia ora ,IZOLETA LUI MELINTE MIHAIL ,POLITISTUL DOCENT DE LA BELCESTI ESTE PREGATITA ,
  ARAFAT ,TRIMITE-O MAI REPEDE CA OMOARA TOTI MOSNEGII DIN COMUNA BELCESTI ,SUNT 13.000 DE LOCUITORI
  DOAMNE AJUTA

 • Alooo, vedeti ca aceste controale se suspenda pentru firmele de buna credinta. Pentru cei suspecti deja de evaziune fiscala (Micedu Compani a lu’ nea’ Dinte Costica) nu intra pe lista. Cum frate sa ai case, masini, blocuri… totul cahs ( asa scrie Dinte Vasile Chioru). Tot caș de oaie vrea Vasilica, greu cu banii, nevasta-sa sta acasa si creste pui de gaina

 • MELINTE MIHAIL kocalar de discotreka ?
  NU ,un prost crescut de doi betivani de la coaiele caprei care au retardat pa dosco-club cala coada vacii de limbist
  SEFII LUI NU-L VAD ?CA ACEST PROST CU SATUT SPECIAL TREBUIA CARANTINAT ?

Adauga un comentariu