Există mai multe opțiuni de tratament rapid pentru tendinită, care vizează ameliorarea durerii și reducerea inflamațiilor.
Tendinita este o inflamație a tendoanelor, care poate să apară la cot, umăr, genunchi, degetul mare, tendonul lui Ahile. Aceasta este dureroasă și apare de cele mai multe ori din cauza activităților repetitive.
Opțiuni de tratament rapid pentru tendinită
Prima opțiune este tratamentul medicamentos, unde medicul specialist îți poate prescrie analgezice pentru ameliorarea durerilor și antiinflamatoare pentru controlul durerii. Se poate decide injectarea produselor pentru reducerea umflăturilor, însă acest lucru poate fi decis doar de medic și vizează persoanele cu tendinită acută.
Se pot lua și suplimente pentru articulații, mușchi și oase din farmacii, însă cu recomandarea unui specialist.
O altă opțiune o reprezintă fizioterapia și kinetoterapie, unde, cu ajutorul unui terapeut vei învăța să faci un program de exerciții personalizate, care să întindă și să întărească zona musculo-tendonală inflamată, pentru a obține controlul zonei afectate.
Dacă îți dorești un tratament pe care să îl faci acasă, odihna este foarte importantă ca țesuturile să se vindece, iar tendoanele să nu mai fie solicitate, însă asta nu înseamnă că trebuie să ai o inactivitate totală. Medicul îți poate recomanda să utilizezi produse pentru compresia zonelor inflamate, precum fașele și benzile elastice, ca să ameliorezi durerile.
De asemenea, inflamația poate fi redusă prin poziționarea și menținerea mâinii sau a piciorului mai sus de inimă sau aplicarea de gheață pe zona inflamată câteva minute pe zi, în mai multe reprize.
Se pot lua și suplimente alimentare special create pentru a întări mușchii și a unor vitamine și minerale, însă nu pot înlocui un stil de viață sănătos.
Cum ai putea să previi tendinita
Tendinita ar putea fi prevenită dacă se elimina cauzele ei. De exemplu, cei care fac tendinită din cauza activităților sportive, ar trebui să se încălzească mai bine și să crească doar în mod treptat nivelul de intensitate al antrenamentelor, astfel încât mușchii să devină flexibili și puternici pas cu pas. Cu toate acestea, nu ar trebui neglijat nici purtarea unui echipament adecvat pentru a desfășura o activitate sănătoasă.
Dacă ai un episod de tendinită, te poți asigura ulterior că nu te vei mai răni dacă faci o încălzire corectă a mușchilor înainte de antrenament, utilizând tehnici corecte. De asemenea, dacă a fost cauzată de modul în care îți desfășori activitatea la birou, o postură corectă și alternarea perioadelor în care stai cu cele de mișcare, pot evita sarcinile solicitante pentru tendoane și îți pot oferi confort. Scaunul ergonomic și ajustarea mobilierului pentru protejarea tendoanelor și a articulațiilor, pot fi de asemenea, factori importanți pentru sănătatea organismului.
Recuperarea poate dura câteva săptămâni sau luni dacă o ai, iar cea mai bună modalitate de a preveni acest lucru este să eviți activitățile care ar putea duce la suprasolicitarea tendoanelor. Dar dacă acest lucru nu este posibil și remediile menționate la domiciliu nu au avut efect, este important să ceri ajutorul unui specialist.
Pentru că aceasta este o inflamație ce afectează tendoanele și durerile pot fi destul de mari, tratamentul rapid pentru tendinită poate viza o combinație de terapii, menite să amelioreze simptomele neplăcute și dobândirea confortului.