Sanatate

Tratament viroză respiratorie. Cum să reduci durata bolii și să scapi de simptomele deranjante?

Publicat: 27 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratament viroză respiratorie. Cum să reduci durata bolii și să scapi de simptomele deranjante
Deoarece virusul nu sintetizează singur proteine, un antibiotic nu are niciun efect asupra lui

Există încă dezbateri cu privire la tratamentul potrivit pentru viroză respiratorie. Chiar și unii experți consideră în continuare că este justificat doar tratamentul simptomatic, mai ales în cazul infecțiilor respiratorii acute ușoare. Există, de asemenea, opinia că izolarea temporară a unui pacient, pentru a limita răspândirea infecției, sunt suficiente, în timp ce organismul va face față singur bolii. Cu toate acestea, cercetările moderne susțin contrariul.

Trebuie amintit că scopul oricărui tratament nu este doar de a ameliora starea pacientului la un moment dat, ci și de a reduce durata bolii, care are o importanță considerabilă. De asemenea, scopul tratamentului este de a minimiza riscul de complicații. Iar riscul de posibile complicații, precum și gravitatea acestora, din păcate, nu este întotdeauna comparabil cu gravitatea bolii în sine.

Tratament viroză respiratorie. Cum să ameliorezi rapid simptomele provocate de boală?

Tratamentul simptomatic, vizează tratarea simptomelor, precum febră, dureri de cap, nas care curge și se înfundă, dureri de gât, tuse și altele. Această abordare este cea mai tradițională pentru infecțiile respiratorii acute și gripă și include nu numai medicamente, ci și alte câteva metode.

Printre acestea se numără spălături nazale, gargară în gât cu soluții saline, decoctări din plante, preparate antiseptice. Toate acestea ajută la eliminarea mucusului acumulat împreună cu particulele virale și bacteriile din el, reduc oarecum umflarea și alte manifestări ale inflamației, îmbunătățesc funcția de barieră a mucoasei.

Consumul de lichide din abundență, compensează pierderea de umiditate datorată transpirației excesive, ajută la eliminarea toxinelor virale, reducând astfel intoxicația și curăță mecanic gura, faringele și amigdalele de microorganisme.

Deoarece virusul nu sintetizează singur proteine, un antibiotic nu are niciun efect asupra lui. Prin urmare, este inutilă utilizarea antibioticelor în cazul infecțiilor virale necomplicate. În astfel de cazuri, antiviralele sunt eficiente, ingredientele lor active împiedică virusul să intre în celulă și să se reproducă.

Ce medicamente contribuie la ușurarea respirației?  Ce presupune tratamentul imunomodulator?

Compresele reci și umede pe frunte și frecțiile corporale ajută la disiparea căldurii și previn supraîncălzirea cu febră. Antiinflamatoarele ajută la decongestionarea nazală și ușurează respirația, indirect, pot ajuta la prevenirea sinuzitei și a otitei, pentru că restabilesc drenajul sinusurilor paranazale și permeabilitatea trompelor auditive.

Un medic poate recomanda și antitusive. Acestea suprimă tusea uscată și neproductivă persistentă. Această abordare nu are niciun efect direct asupra cauzei bolii, iar unii dintre agenții utilizați pot avea efecte secundare grave, de exemplu, complicații gastrointestinale în urma utilizării AINS.

Tratamentul imunomodulator vizează stimularea producției de interferoni proprii sau implică utilizarea de medicamente care conțin interferoni. Interferonii au un efect antiviral nespecific. Cercetările actuale au arătat că un tratament eficient al infecțiilor respiratorii acute și al gripei ar trebui să combine toate cele trei abordări ori de câte ori este posibil. Cea mai importantă parte a tratamentului este expunerea directă la virus în combinație cu stimularea sintezei de interferon.

De obicei, perioada acută a unei boli virale trece în 3-4 zile, simptomele dispar treptat dacă administrați un tratament pentru viroză respiratorie. De asemenea, durerea în gât dispare și ea. Dar dacă la 7 zile de la debutul bolii simptomele sunt încă pronunțate, nu poate fi exclusă o complicație

Adauga un comentariu