Actualitate

Trei din cei 28 de sportivi repatriaţi din Africa de Sud, infectaţi cu noul coronavirus. Secvențierele pentru tulpina Omicron, în derulare

Publicat: 07 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trei din cei 28 de sportivi repatriaţi din Africa de Sud infectaţi cu noul coronavirus. Secvențierele pentru tulpina Omicron în derulare
Varianta Omicron a coronavirusului

Trei dintre probele de control recoltate în ziua a 8a de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș de la cei 28 sportivi repatriați din Africa de Sud au fost pozitive pentru infecţia cu SARS CoV-2.

Cele 3 probe vor fi trimise pentru secvențierea tulpinii virusului la Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino”. Sportivii lotului cu teste negative vor putea ieși din izolare în a 10-a zi de carantină. Cei 3 sportivi care au fost depistați pozitiv rămân, în continuare, în izolare. Starea lor de sănătate este bună, fiind asimptomatici.

Toți sportivii sunt vaccinați anti-Covid 19.

Dr. Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la varianta Omicron: „Îngrijorarea tuturor ţărilor este justificată”

Noi detalii apar despre Omicron, varianta coronavirusului care are peste 30 de mutații, iar cea mai serioasă problemă o reprezintă transmisibilitatea. În momentul de față nu se știe cu exactitate dacă anticorpii pot neutraliza acest virus. Răspunsul la această întrebare ar urma să apară în aproximativ 2 – 3 săptămâni, a transmis coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare anti-Covid-19, a declarat că Omicron este cea mai adaptată variantă care există şi are nu mai puțin de 30 de mutaţii.

„Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus dr. Gheorghiță.

Adauga un comentariu