Local

Trei ieșeni infectați cu coronavirus au pierdut lupta pentru viață în ultimele 24 de ore

Publicat: 29 dec. 2020
Trei decese cauzate de infecția SARS-CoV-2 în secțiile de Terapie Intensivă din spitalele ieșene
Pacienți infectați cu coronavirus, internați la secția ATI de la Spitalul de Neurologie Iași

Cazuri la fel de grave ale pacienților infectați cu coronavirus au ajuns la spitalele suport-COVID-19 din județul Iași în zilele de Crăciun. Medicii spun însă că tot mai mulți pacienți cu o formă severă a bolii sunt externați din secțiile de Terapie Intensivă. Ieri au fost trei decese cauzate de infecția cu coronavirus

Odată cu zilele de Crăciun numărul de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus care au ajuns la spitalele suport-COVID-19 din județul Iași au scăzut ușor. Medicii spun că, deși au cu trei pacienți mai puțini într-o zi, cei care ajung sunt într-o stare foarte gravă, ceea ce reprezintă un volum de muncă foarte ridicat. Eforturile dau roade pentru mulți pacienți, ieri fiind externați șapte ieșeni. Din păcate însă, trei persoane au decedat în secțiile de Terapie Intensivă. Cadrele medicale speră ca și numărul pacienților vindecați să fie tot mai mare, iar pe perioada sărbătorilor de iarnă ieșenii să respecte în continuare măsurile de prevenție. În ultimele luni, au fost afectați și pacienți tineri, aparent sănătoși, evoluția bolii COVID-19 demonstrându-se a fi una imprevizibilă. Astfel, în orice moment, starea pacienților se poate agrava, iar locurile libere din secțiile de Terapie Intensivă se pot ocupa într-o singură oră.

Două decese cauzate de noul tip de virus la Spitalul Mobil Lețcani și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Paturile de ATI de la Spitalul Mobil Lețcani și de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt ocupate. Ieri, câte un bolnav COVID-19 a pierdut lupta pentru viață în cele două unități medicale. Situația din aceste secții se schimbă dintr-un moment în altul. Medicii speră ca după perioada sărbătorilor de iarnă să nu apară un număr și mai mare de cazuri grave ale bolii COVID-19.

„Un pacient a decedat la Spitalul Mobil Lețcani și un altul la Spitalul de Boli Infecțioase. Este încă prea devreme să legăm situația infectărilor cu SARS-CoV-2 ajunse la spital de cadrul oferit de sărbătorile de iarnă. Abia după circa 6 zile vom putea observa consecințele. Noi sperăm că ieșenii au respectat măsurile de prevenție și în această perioadă, astfel încât rata de infectări să nu fie mult mai mare odată cu noul an și să fim nevoiți să creștem numărul de paturi din Spitalul Mobil Lețcani”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Ieri, în județul Iași au fost 76 de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus

În județul Iași, autoritățile au raportat ieri un număr de 76 de cazuri noi de infectări cu coronavirus. Timp de aproape 10 luni, 26.455 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 6.254 au fost externate, iar ieri doar șapte ieșeni s-au întors la familiile lor. De pe paturile de Terapie Intensivă, trei pacienți au decedat, numărul total fiind de 444. În spitalele suport COVID-19, numărul paturilor ocupate cu tot cu cel al secțiilor de Terapie Intensivă a fost de 473. Medicii spun că din ce în ce mai mulți ieșeni au nevoie de oxigen după ce ajung la spital, iar nivelul saturației este extrem de scăzut.

Referitor la paturile de ATI, din cele 473 sunt ocupate 62, astfel: nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, trei la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 14 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere cinci paturi ATI, trei paturi la Spitalul Municipal Pașcani și două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie.

Spitalele suport-Covid mai aveau 251 de paturi libere

În spitalele suport COVID-19, ieri mai erau libere 239 de paturi. Dintre acestea, 15 paturi erau libere la Spitalul de Boli Infecțioase, șase la Spitalul Mobil Lețcani, trei paturi la Spitalul de Pneumologie, 15 paturi la Spitalul de Recuperare, 63 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 10 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 22 de paturi la Spitalul Militar și 67 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. Cei mai afectați de infecția cu coronavirus sunt pacienții care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate trei paturi ATI. În momentul de față sunt nouă bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializa în cadrul unității sanitare. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, ieri se aflau 3.247 de persoane în izolare, iar 3.985 de persoane erau carantinate la domiciliu. Până în prezent au fost emise în total 26.454 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 26.983 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Adauga un comentariu