Eveniment-Social

Trupa Balkanamera JazzQ și artista Elena Gatcin, într-un concert special la Iași

Publicat: 09 iun. 2021
Trupa Balkanamera JazzQ și artista Elena Gatcin
Vineri, 11 iunie 2021, trupa Balkanamera JazzQ, având în componență vocea inegalabilei Elena Gatcin, invită publicul ieșean într-un spațiu neconvențional, într-un spațiu-jazz, un spațiu dedicat artelor, artiștilor. Evenimentul va începe la ora 20:30, la "HAISUS.cretivecloud", de pe Strada Calea Chișinăului, numărul 29, Municipiul Iași. Trupa, înființată în anul 2010 la Constanța de către regretatul baterist Corneliu Stroe, era formată inițial din 4 muzicieni: Elena Gatcin - pian, voce, Liviu Mărculescu - trombon, Eugen Amarandei - contrabas și Corneliu Stroe - baterie

Trupa Balkanamera JazzQ invită publicul, într-un spațiu neconvențional, într-un spațiu-jazz, un spațiu dedicat artelor, artiștilor, la un concert special organizat la Iași. Evenimentul este programat vineri (mâine) și începe la ora 20:30, la „HAISUS.cretivecloud”, de pe Strada Calea Chișinăului, numărul 29. Înființată în anul 2010 la Constanța de către regretatul baterist Corneliu Stroe, trupa era formată inițial din 4 muzicieni: Elena Gatcin – pian, voce, Liviu Mărculescu – trombon, Eugen Amarandei – contrabas și Corneliu Stroe – baterie

Balkanamera JazzQ invită publicul, într-un spațiu neconvențional, într-un spațiu-jazz, un spațiu dedicat artelor și artiștilor, la un concert special organizat la Iași. Evenimentul este programat vineri (mâine) și începe la ora 20:30 la „HAISUS.cretivecloud”, de pe Strada Calea Chișinăului, numărul 29. Înființată în anul 2010 la Constanța de către regretatul baterist Corneliu Stroe, formația era formată inițial din 4 muzicieni: Elena Gatcin – pian, voce, Liviu Mărculescu – trombon, Eugen Amarandei – contrabas și Corneliu Stroe – baterie.

Balkanamera JazzQ anunță: „Este foarte simplu, lăsați inhibițiile, smulgeți-vă din comoditatea fotoliului așezat în fața televizoarelor și veniți să ne distrăm împreună la concert vineri, ora 20:30”

În contextul spectacolului, Liviu Mărculescu, ieșean care face parte din Balkanamera JazzQ, povestește istoricul acesteia.

„Înființată în anul 2010 la Constanța de către regretatul baterist Corneliu Stroe, era formată din 4 muzicieni: Elena Gatcin – pian, voce, Liviu Mărculescu – trombon, Eugen Amarandei – contrabas și Corneliu Stroe – baterie. Activitate concertistică a fost și este în cluburi, Radio București, Spania, la Alicante și Barcelona prin Institutul Cultural Român”, arată Mărculescu.

Pe de altă parte, artistul continuă și arată cum a continuat trupa.

„După ce Cornel a plecat dintre noi și după o perioadă de reorganizare, am introdus în grup și chitara, pe Eugen Tobos, proaspăt absolvent al clasei de chitară clasică de la Academia de Muzică din Iași. Această formulă a imprimat pe disc albumul „Satchmo Revival”, cu colaborarea trompetistului german de origine română Nico Belu. Pe acest album, la tobe a fost Theo Popescu. Actuala formulă cuprinde: Elena Gatcin – voce, pian, Liviu Mărculescu – trombon, basflugelhorn, bucium, Eugen Tobos – chitară, Eugen Amarandei – contrabas și Constantin Stavrat – tobe. În formula actuală am imprimat albumul «Mioritic Stuff», în care avem compoziții personale și la sfârșitul albumului două piese în memoria lui Corneliu Stroe, imprimate din concert la Radio București. Au urmat concerte în cadrul festivalurilor de jazz de la Garana, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare, Cluj, Chișinău”, a mai reliefat Liviu Mărculescu.

Balkanamera JazzQ, un proiect care îmbină ritmurile latino-americane cu melosul balcanic

Despre Elena Gatcin, Mărculescu arată: „Despre solista și pianista noastră trebuie să spun că a terminat clasa de pian clasic la Conservatorul din Chișinău. A venit în România în anul 2008, la Constanța, unde a activat și în Orchestra Fantazio în calitate de co-repetitor. Intrând în formația mea de atunci, Black Sea Orchestra, a participat la Festivalul „Mamaia”, unde a luat premiul „Teo Peter” pentru compoziție. Elena Gatcin a îmbinat muzica de jazz cu muzica pop, de curând obținând un „Golden Buzz” la Romanii au Talent 2021. Voce de excepție, pianist de jazz, care ridică nivelul interpretativ al Balkanamera JazzQ”. Astfel, acest proiect a dorit să îmbine ritmurile latino-americane cu melosul balcanic. Cu teme originale sau preluate din folclorul românesc, a susținut concerte atât în România, cât și în străinătate. În urmă cu doi ani, formula inițială s-a dezvoltat, adăugând chitara și schimbându-se denumirea în Balkanamera JazzQ.

Au înregistrat un album cu piese din jazz-ul standard, intitulat „Satchmo Revival”

Pentru că beneficiază de vocea feminină versatilă, cu o mare sensibilitate a Elenei Gatcin, Balkanamera JazzQ a putut înregistra și un album cu piese din jazz-ul standard, intitulat „Satchmo Revival”. Acest album a fost înregistrat la inițiativa vocalistului și trompetistului german de origine română Nicu Belu. Două dintre piesele înregistrate pe albumul „Mioritic Stuff” sunt interpretate la bucium și basflugelhorn, instrumente care nu sunt folosite uzual de către muzicienii de jazz.

„Ca lider de grup, îmi aduc contribuția cu aranjamente orchestrale și compoziții proprii, dând notă specifică trupei. Am urcat pentru prima oară pe scena Festivalului de Jazz de la Sibiu în anul 1980, ca instrumentist în cadrul Bigbandului Titel Popovici, având ca solistă pe Anca Parghel, cu care apoi am format Duo Anca Parghel-Liviu Mărculescu. Timp de patru ani am concertat în formula de duo pe toate scenele de jazz din România, dar și in cadrul Leipziger Jazz Tage – 1987.

Ca participări în festivaluri internaționale mai pot menționa: Montauban – Franța, Varna Jazz Summer, Topos Jazz Club. Cu Balkanamera JazzQ am concertat și în cadrul Zilelor Muzicii din Chișinău. În momentul de față, pe lângă activitate concertistică, lucrăm la un nou album, care se va numi «PU – Pisica Roșie», album de compoziții de o factură mai modernă, dar păstrând parfumul balcanic în care sunt atrași și muzicieni din Germania și Republica Moldova”, a conchis Liviu Mărculescu.

Adauga un comentariu