International

Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

Publicat: 18 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO
Turcia acuză Suedia și Finlanda că oferă refugiu unor persoane pe care Ankara le cataloghează ca având legături cu organizații teroriste ca de exemplu Partidul Muncitorilor din Kurdistan

Turcia a blocat miercuri discuțiile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO după ce țările nordice au depus cererile oficiale în acest sens, punând sub semnul întrebării intrarea rapidă a acestora în Alianța Nord-Atlantică, relatează DPA și Financial Times.

O sursă din cadrul NATO a declarat pentru agenția germană DPA că oficialii alianței intenționau să discute miercuri despre cererile depuse de ambasadorii Finlandei și Suediei pentru intrarea statelor lor în NATO, primul pas în procesului de admitere în organizație, dar că negocierile nu au început din cauza poziției Ankarei.

Această amânare pune sub semnul întrebării planurile de acceptare rapidă a celor două țări nordice în alianță, poate chiar într-o săptămână sau două, după cum a anunțat anterior secretarul general Jens Stoltenberg.

Ankara ar dori să ajungă la o înțelegere „cât mai rapid”

Un oficial turc a confirmat pentru Financial Times că Ankara a tras frâna în procesul de negociere, insistând însă că Turcia nu exclude complet perspectiva acceptării Suediei și Finlandei.

„Nu spunem că nu pot fi membre NATO. Dar trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pe aceeași pagină, cu privire la amenințarea cu care ne confruntăm”, a declarat el pentru FT.
„Vrem să ajungem la o înțelegere (…) cu cât putem ajunge mai rapid la o înțelegere, cu atât mai rapid pot începe discuțiile despre aderare”, a adăugat el.

Declarațiile sale sunt cu mult mai nuanțate decât cele ale președintelui turc Recep Erdogan care a refuzat luni orice discuție despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, acesta spunând că diplomații celor două țări nu ar trebui să se obosească să se deplaseze la Ankara pentru negocieri.

Turcia acuză țările nordice de legături cu „organizații teroriste”

Turcia acuză Suedia și Finlanda că oferă refugiu unor persoane pe care Ankara le cataloghează ca având legături cu organizații teroriste ca de exemplu Partidul Muncitorilor din Kurdistan și susținătorii clericului Fethullah Gulen care trăiește în Statele Unite.

 „Niciuna din aceste țări nu are o atitudine clară, deschisă, față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele? Ei vin în Turcia luni. Vin să ne convingă? Mă scuzați, dar n-ar trebui să se obosească”, a declarat luni președintele Erdogan.

Toate cele 30 de țări membre ale NATO trebuie să ratifice cererile de aderare ale Suediei și Finlandei dar procesul poate începe doar după ce alianța emite un protocol de accedere și le invită în mod oficial pe acestea să se alăture organizației.

Adauga un comentariu