Prima pagină » Sanatate » Tusea și junghiul în piept, două simptome care anunță boli grave! Iată ce spun medicii

Tusea și junghiul în piept, două simptome care anunță boli grave! Iată ce spun medicii

01 mai 2023, 12:03,
în Sanatate

Tusea și junghiul în piept sunt două simptome des întâlnite la persoanele care au probleme cu plămânii. Mai mult decât atât, pot să apară și după o răceală, mai ales atunci când tusea este una seacă.

Multe persoane care se confruntă cu tuse și junghiuri în piept se tem că ar putea avea boli grave. Cu toate acestea, simptomele ar putea fi generate de o problemă banală, așa cum este o simplă răceală. Pentru a ști cu exactitate ce se întâmplă în organismul tău, trebuie să iei legătura cu un medic. Acesta te poate îndruma spre investigații suplimentare, care pot stabili dacă manifestările anunță boli grave sau nu. În orice caz, el îți va recomanda un tratament adecvat, care te va ajuta cu ameliorarea simptomelor.

Tusea și junghiul în piept, două simptome care ar trebui să te trimită la medic

Tusea reprezintă un act reflex, declanșat de o iritație a căilor respiratorii, care constă într-un expir forțat, urmat de un inspir adânc, cu scopul de a elibera căile aeriene de mucus sau corpi străini.

De precizat este că tusea poate fi seacă sau productivă. Cea seacă este determinată de acționarea receptorilor tusigeni de către stimulii inflamatorii, mecanici sau chimici și este întâlnită în faringite, laringite sau în bronșite acute. În schimb, tusea productivă, cu eliminare de spută, survine, mai ales, dimineața, la schimbarea poziției bolnavului, în bronșitele cronice, atunci când are loc așa-zisa „toaletă bronșică”. Cea care contribuie la apariția junghiului din piept este tusea seacă, deoarece forțează cutia toracică să realizeze mișcări pe care în mod normal nu le-ar face.

În ceea ce privește junghiul în piept, acesta este generat de problemele cu inima, dar pot avea și cauze digestive, cauze care au legătură cu sistemul musculoscheletal, cauze care au legătură cu plămânii, dar și alte cauze, cum ar fi atacul de panică și zona zoster.

În altă ordine de idei, tusea și junghiul în piept sunt două simptome care anunță diverse boli. Diferențierea lor se poate face doar printr-o consultație amănunțită, realizată de către un medic de specialitate.

Afecțiuni asociate tusei și junghiului în piept. Când să te îngrijorezi?

Tusea și junghiul în piept pot anunța afecțiuni amenințătoare de viață, cum ar fi infarctul miocardic acut, angina instabilă, disecția aortei toracice, ruptura de esofag, tromboembolismul pulmonar și pneumotoraxul în tensiune. La fel de grave sunt și angina pectorală, pericardita, miocardita, pneumotoraxul, pneumonia, pleurezia, pancreatita și cancerul pulmonar.

Pe lista afecțiunilor care creează disconfort, dar fără a pune viața în pericol, se află: boala de reflux gastro-esofagian (BRGE), esofagita, tulburarea de motilitate esofagiană (spasm esofagian), ulcerul peptic, litiaza biliară, colecistita acută, pancreatita, costocondrita, artrita reumatoidă, fibromialgia, traumatismul toracic, zona zoster toracică și hiperventilația (legată de anxietate), atacul de panică și depresia.

Tusea și junghiul în piept la copii și adulții tineri (până în 30 de ani) nu sunt, de regulă, cauzate de ischemia miocardică. Cu toate acestea, infarctul de miocard poate surveni inclusiv la vârsta de 20 de ani. La această categorie de vârstă, afecţiunile musculo-scheletale sau pulmonare sunt cauzele cele mai frecvente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024