International

Ucraina mulțumește României pentru cele 15 convoaie trimise cu ajutoare militare. Zelensky: „Ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei”

Publicat: 13 feb. 2024
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Ucraina mulțumește României pentru cele 15 convoaie trimise cu ajutoare militare. Zelensky Ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei
România nu a dezvăluit public niciodată ce ajutor militar a trimis Ucrainei în cei aproape doi ani de război

România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, spune Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a publicat un videoclip de mulţumire la adresa României.

România nu a dezvăluit public niciodată ce ajutor militar a trimis Ucrainei în cei aproape doi ani de război declanșat de Rusia, ceea ce a dat naştere unor controverse și speculații.

„Le mulţumim prietenilor noştri români.

Nu doar graniţa comună, ci şi istoria comună dintre România şi Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viaţă.

Le mulţumim prietenilor noştri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei”, este mesajul postat de Stratcom Center pe platforma X.

În videoclipul care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna.

Acestea alternează cu „cartoane” pe care scrie în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult” , „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16”.

Sunt prezentate, de asemenea, imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete Grad.

Apar, de asemenea, imagini cu refugiaţi ucraineni, Stratcom reamintind: „România a găzduit zeci de mii de refugiaţi”.

„Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România”, se spune în mesajul de final al videoclipului, conform News.ro.

Volodimir Zelenski: „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă”

În 20 decembrie, preşedintele Volodimir Zelenski spunea într-o conferință de presă că România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole:

„Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu.

El i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. Şi el a avut atâtea dificultăţi, a avut proteste.

Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: „Mai întâi valorile, apoi vin costurile”.

Președintele Ucrainei a susținut că problema cerealelor „nu poate fi politizată atunci când totul este blocat”, făcând referire la deciziile vechiului guvern conservator de a interzice importurile ucrainene de cereale.

„Din aprilie până în septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi.

Şi în fiecare zi fermierii noştri m-au întrebat: „Câmpurile noastre sunt minate, cum putem măcar să scoatem ceva?”.

Dar înţelegeţi: eu nu sunt un fel de fricos, eu apăr interesele ţării mele în timpul războiului. Am spus: „lăsaţi-ne să scoatem (cerealele)”, nu ne-au lăsat. Şi a fost o greşeală. Este pur şi simplu greşit”, a relatat Zelenski.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de când Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje pe Dunăre.

Comentarii
  • Ca multumire pentru ajutorul primit, ucrainenii continua procesul de ucrainizare fortata a romanilor din Bucovina de Nord, din Herta si din Buceag. Invatamantul in limba romana este limitat, iar romanii sunt presati sa-si inscrie copiii la scoli ucrainene.

  • Toate se vor rezolva in timp. Acum este momentul sa stingem incendiul care arde! Asa construim o fundatie de prietenie peste secole, fundatie pe care putem construi orice. Sustinem Ucraina cat este nevoie! Si afara cu trompetele rusesti din tara odata pentru totdeauna

  • Putoarea asta de sclav tradator JOHNanus si criminalul plin dee cocaina papusarul americii vor sa ne bage in razboi cit mai repede….. Si la puroaiele ce sustin ucraina sa mergeti sa ii sugeti chilotzii lu MUYELENSKY!!!

  • @ Anonim februarie 13, 2024 la 1:36 pm

    Ca sa te trezesti, fa o excursie pana la Cernauti si inapoi. Ai sa te lamuresti repede cum stau lucrurile cu ucrainenii.

  • Alo Rusia impusca- i urgent pe iohannis, ciuca , simonis,colacu ,alooooo Rusia, pe acesti tradatori teroristi ai Romaniei impusca-i ,tot poporul roman iti va multumi! Alo Rusia impusca – l pe iohannis! Poporul roman iti va multumi! Ajutor Rusia impusca- l pe tradatorul iohannis! Poporul roman iti va multumi! Taiasca Rusia salvarea Romaniei! Traiasca Rusia salvarea Romaniei!

  • Alo Rusia impusca- i urgent pe iohannis, ciuca , simonis,colacu ,alooooo Rusia, pe acesti tradatori teroristi ai Romaniei impusca-i ,tot poporul roman iti va multumi! Alo Rusia impusca – l pe iohannis! Poporul roman iti va multumi! Ajutor Rusia impusca- l pe tradatorul iohannis! !!!!!Poporul roman iti va multumi! Taiasca Rusia salvarea Romaniei! Traiasca Rusia salvarea Romaniei!!!!!! Aici au comentat si 2 ucrainieni cel de la ora 5:04 este ucrainian s de la ora 1: 36 este ucrainean ,aici comenteaza pe acest ziar impotriva Rusiei multi ucrainieni ascunsi in Romania fugiti de pe front ,barbati ucrainieni sanatosi ,tineri care nu vor sa lupte pe front in Ucraina. stau in Romania pe banii romanilor se distreaza si comenteaza in acest ziar impotriva Rusiei. Traiasca Rusia!

Adauga un comentariu