Actualitate

Ultima oră! Ministrul Monica Anisie, despre revenirea elevilor la școală – LIVE TEXT/ VIDEO

Publicat: 01 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima oră Ministrul Monica Anisie despre revenirea elevilor la școală - LIVE TEXT VIDEO
Monica Anisie, ministrul Educației

Marţi, 1 septembrie 2020, ministrul Educației şi Cercetării, Monica Anisie, face declaraţii de ultimă oră privind revenirea elevilor la şcoală. Noul an şcolar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie cu o serie de noi reguli.

 

Am lucrat alături de autorităţile statului pentru a pregăti venirea elevilor la şcoală în situaţii de siguranţă.

Vom prezenta toate măsurile care vor fi luate.

Am structurat conferinţa de presă pe două paliere. Procesul Educaţional şi despre Măsurile sanitare impuse de condiţiile epidemiologice. Mă voi referi la măsurile privind procesul educaţional. În această perioadă am elaborat ghidurile metodologice, ghiduri pentru organizarea activităţilor în unităţile de învăţământ. Avem ghiduri pentru educaţie timpurie, învăţământ primar, vocaţional, invatamat profesional, tehnic şi pentru învăţământul special.

În cadrul ministerului Educaţiei au fost realizate reperele metologice.

De asemenea, am elaborat toate metodologiile pentru examenele naţionale organizate în anul şcolar 2020-2021. Nu în ultimul rând, s-a realizat şi noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. În acest regulament o să găsiţi ce am promis de la începutul mandatului meu. O să găsiţi debirocratizarea sistemului de educaţie. Activitatea cadrului didactic se va concentra asupra elevului, nu asupra hârtiilor. Comisia de tăiat hârtii a propus reducerea acestui număr de hârtii.

 

A fost realizat proiectul TELEŞCOALA împreună cu TVR. Profesorii deja înregistrează emisiunile pentru elevii claselor terminale. Pentru ca profesorii au solicitat să continuăm cu elaborarea testelor de antrenament. Am decis să continuăm şi să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susţin examenele naţionale.

Astăzi, în prima zi a anului şcolar, vom deschide un portar de informare dedicat anului acestuia, portar intitutlat educatiacontinua.edu.ro. Toţi cei interesaţi vor găsi informaţii referitoare la noul an şcolar.

În spaţiul public sunt atâtea întrebări la care se aşteaptă răspunsuri. Ştiu şi înţeleg toate aceste întrebări ale părinţilor, elevilor, uneori chiar şi ale profesorilor, am decis să deschid o linie de TELVERDE la Minsiterul Educaţiei, o linie care va fi destinată pentru oferirea răspunsurilor. Pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de TELVERDE. Ministerul Educaţiei ia această măsură pentru că doreşte să vină în sprijinul şcolilor, iar activitatea să fie în condiţii de siguranţă.

Vreau sa anunt ca aproximativ 94.00 de profesori au fost deja formati, iar pentru altii avem in curs program de formare. Am realizat teleşcoala profesorilor. Toate aceste măsuri pe care minsiterul le-a luat, vin în contextul în care cu toţii ne dorim revenirea la cursuri în spaţiul sscolii. Şi părinţi, şi copii şi cadrele didactice îşi doresc să revină la scoală, dar în condiţii de siguranţă. Revenirea trebuie să reprezinte responsabilitatea tuturor.

Trebuie să realizăm cu toţii un parteneriat astfel încât riscul îmbolnăvirii să fie diminuat. Aceasta revenire reprezintă o asumare a întregii societăţi. Urez tuturor un an şcolar cu rezultate, dar mai ales cu sănătate.

A menționat Monica Anisie, Ministrul Educației Naționale.

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru

Avem redeschiderea restaurantelor, teatrelor etc. Cel mai important este reinceprea anului şcolar. Trebuie să înţeleg ce înseamnă un impact emoţional, educaţional, amânarea începerii anului şcolar. Guvernul are misiunea de a se asigura că anul şcolar începe în siguranţă. Condiţiile de începere a anului şcolar sunt aceleaşi pe care le menţionăm de la începutul pandemii. În afar ade acestea, la fiecare unitate şcolară s-au luat alte măsuri. Plecnd de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat am adaptat condiiile şi în toate unităţile şcolare.

Este un moment în care, dacă aplicăm nişte reguli, cazurile noi le vom putea acoperi prin respectarea acestuia. Pe 7 septembrie vom face publică evaluarea epidemiologică la fiecare unitate şcolară. Fiecare unitate va primi o evaluare. Pe 10 septembrie, Consiliul de Administraţie a Unităţilor Şcolare vor prezenta DSP-urilor, scenariul de la care vor pleca în contextul pandemiei.

Libertatea acordată Unităţilor de Învăţământ înseamnă că scenariile vor fi adaptate după caz.

Primordială este distanţarea fizică. Condiţiile în care există circuite la şcoli. Diferenţierea orarelor la clasele primare. Vom lua măsuri singurale. Menţionăm că nu va mai există acea declaraţie pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitate.

Adauga un comentariu