Actualitate

Ultima oră! Moțiunea de cenzură nu poate fi votată din lipsă de cvorum

Publicat: 31 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima oră Moțiunea de cenzură nu poate fi votată din lipsă de cvorum
Moțiunea de cenzură nu poate fi votată din lipsă de cvorum

Cinci parlamentari ai Partidului Social Democrat nu pot participa la votul pentru moțiunea de cenzură, din diverse motive. Astfel, Partidul Social Democrat, ProRomânia și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților nu asigura cvorumul pentru ca moțiunea să poată fi votată.

Moțiunea de cenzură nu poate fi votată din lipsă de cvorum

Moțiunea inițiată de PSD ar fi putut trece la limită, opoziția bazându-se pe nu mai puțin de 234 de parlamentari. Pentru a pica Guvernul Orban erau necesare 233 de voturi.

Din păcate, cinci parlamentari social democrați nu vor ajunge astăzi la Parlament, 31 august 2020, astfel încât nu va fi asigurat cvorumul pentru ca moțiunea să poată fi votată.

Votul ar trebui reluat în zilele ce urmează. Însă, de marți începe sesiunea ordinară a Legislativului, Curtea Constituțională a României trebuie să hotărască dacă o moțiune depusă într-o sesiune poate fi votată în altă sesiune.

Partidul Național Liberal a sesizat deja CCR, care va audia pe 1 septembrie pozițiile părților. Decizia Curții are efecte doar în viitor. Dacă moțiunea ar fi trecut, luni, 31 august, hotărârea judecătorilor CCR nu ar fi schimbat votul, guvernul rămânea picat.

Ce spune principalii lideri politici despre moţiunea de cenzură

PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD afirma faptul că sunt suficiente voturi pentru ca Guvernul PNL să fie trimis ”acasă”. Acesta a explicat că adoptarea moţiunii de cenzură nu este condiţionată de voturile celor de la UDMR, ea putând fi votată şi fără ajutorul formaţiunii maghiare.

„În acest moment, sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă”, a spus Ciolacu la sediul PSD. Întrebat dacă aceste voturi le includ şi pe cele ale UDMR, el a răspuns: „Avem discuţii în continuare”.

PNL

Pe de altă parte, Ludovic Orban considera că moţiunea de cenzură este iresponsabila din cauza condiţiilor cu care se confrunta tara în ultima perioadă. În altă ordine de idei, Ludovic Orban a declarat că a purtat negocieri cu membrii altor partide pentru a nu vota moţiunea de cenzură. Premierul le-a declarat jurnaliştilor faptul că numele acestora sunt confidenţiale

„Negocierile nu sunt publice, ar fi culmea să vă dau acum lista cu parlamentarii cu care am negociat, ca să ştie PSD cu cine am negociat. (…) Voi comunica o previziune înainte de vot, aşa cum am făcut şi la celelalte evenimente importante, moţiuni„.

USR

USR nu va vota moţiunea de cenzură. Dan Barna, liderul formaţiunii le-a declarat jurnaliştilor ca moţiunea în sine este un act de iresponsabilitate şi ca parlamentarii formaţiunii nu o vor vota:

„Avem o criză sanitară, avem o criză economică şi domnul Ciolacu insistă să avem şi o criză politică. Cum rezolvă căderea Guvernului numărul de paturi ATI? Cum face o moţiune de cenzură deficitul să scadă? Cum crede PSD că are căderea morală să decidă cine trebuie să guverneze România, după ce au lăsat în urmă dezastrul pe care îl ştim cu toţii?”, a scris Barna pe Facebook.

UDMR

UDMR încă nu s-a poziţionat. Kelemen Hunor a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă va decide luni poziţionarea pe care o va adopta în contextul moţiunii de cenzură.

PMP

În altă ordine de idei, PMP, prin vocea lui Eugen Tomac nu va vota moţiunea. Tomac considera că este o mişcare sinucigaşă propusă de PSD, mai ales în contextul epidemiologic în care se afla România.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este „o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD” în actualul context sanitar, economic şi social.

„Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură (…). În momentul de faţă, considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment, în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. (…) Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD”, a afirmat Tomac.

Adauga un comentariu