Titlurile zilei

Ultimul tun dat de Maricel Popa, înainte de plecarea din Consiliul Județean Iași. O stație de epurare, care nu duce nicăieri, la spitalul mobil Lețcani. 400 mii lei cheltuiți pentru a căra apele infestate cu vidanja – FOTO / VIDEO

Publicat: 03 oct. 2020
Maricel Popa, fostul președinte de la Consiliul Județean Iași, a dat un ultim tun la spitalul mobil de la Lețcani
Maricel Popa și spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns o adevărată vacă de muls pentru Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași. Pe final de mandat, la începutul lunii septembrie 2020, a dispus alocarea a peste 400 mii lei pentru o stație de epurare, în curtea unității medicale. Stația respectivă, făcută pe ultima sută de metri, nu are, însă, niciun aviz, iar apa de la spital se scurge într-un canal colector din apropiere. Maricel Popa a mințit ieșenii și cu suprafața unității medicale și cu așezarea containerelor care alcătuiesc spitalul de la Lețcani

Bătaie de joc la adresa sănătății ieșenilor. Într-o perioadă în care incidența cazurilor de COVID-19 este tot mai mare, iar unitățile medicale nu mai au paturi libere, spitalul mobil de la Lețcani încă nu poate fi deschis. Unitatea medicală nu a luat nici acum toate avizele de la instituțiile de profil, conducerea Asociației Euronest nereușind să depună întreaga documentație necesară.

În prag de final de mandat, Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a dispus cheltuirea a peste 400 mii lei pentru o stație de epurare la spital, care nu are avizele necesare. Stația respectivă nu poate fi racordată la rețeaua publică pentru că, în zonă, aceasta nu există. Astfel, apa infestată de la spitalul mobil se duce într-un canal colector din zonă. Lucrarea a fost finalizată la 21.09.2020, cu doar o săptămână înainte de alegerile locale. Pentru ce a cheltuit Asociația Euronest, condusă de Maricel Popa, peste 400 mii lei, dacă această stație de epurare nu poate fi funcțională?

Soluția de compromis pentru a aduce bolnavii mai repede la spital: vidanja

Pentru ca apa infestată să poată fi transportată de la spitalul din Lețcani este nevoie de o conductă de circa 1,5 kilometri până la racordarea cu canalizarea ApaVital SA. Însă, furnizorul de apă nu poate să sape un șanț atât de lung și să monteze și racordurile într-un timp extrem de scurt. Pentru a putea aduce totuși bolnavii de COVID-19 la spitalul mobil de la Lețcani s-a propus o soluție rapidă. La stația de epurare ar urma să se folosească vidanja, utilaj care poate căra apele uzate de la stația de epurare și transporta în canalizare.

Până la racordarea spitalului mobil la canalizare, aceasta ar fi cea mai optimă soluție, propunere care a fost avansată la ultima întâlnire de la Casa Pătrată a factorilor implicați în avizarea unității medicale. În plus, au fost avansate și alte soluții. Practic, din cauza bătăii de joc la care a supus Popa spitalul mobil, s-au căutat soluții peste soluții pentru ca bolnavii de COVID-19 să fie tratați acolo.

„Instituțiile avizatoare nu pot emite aceste documente, decât dacă sunt îndeplinite anumite cerințe legale. Nu putem accepta, de pildă, ca apa evacuată de la spital să fie deversată într-un canal de desecare, așa cum se propunea inițial. În acest moment, suntem în postura de a găsi soluții viabile și de a pune pe picioare această structură pentru ca numărul de cazuri pozitive COVID-19, la nivelul județului Iași, este în creștere. Principala noastră preocupare acum este să vedem această unitate funcțională în cât mai scurt timp, pentru a lua presiunea de pe spitale”, a spus Marian Grigoraș.

Minciuni pe bandă rulantă spuse de Maricel Popa. Spitalul nu seamănă deloc cu proiectul inițial

Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a mințit luni la rând locuitorii județului Iași. Proiectul spitalului mobil de la Lețcani a fost prezentat pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, cu o dispunere extinsă, de tip păianjen. În acest caz, unitatea are un corp central, iar dispunerea containerelor era mai aerisită. De altfel, această dispunere a fost prezentată în toate materialele lui Maricel Popa, Euronest și Consiliul Județean Iași.
Numai că, în realitate, spitalul este dispus pe 8.000 metri pătrați, iar containerele sunt unul lângă altul. Practic, fostul șef al CJ Iași a indus în eroare ieșenii încă de la bun început. După cum se poate observa în imagini, spitalul nu este nici pe departe ceea ce ar trebui să fie.

În plus, Maricel Popa s-a lăudat cu un spital de 256 de paturi, pe suprafața de 10.000 metri pătrați. În realitate, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a avizat doar 140 de paturi pentru 8.000 metri pătrați. Spitalul nu se poate extinde pentru că nu are spațiu, nu există distanță suficientă între paturi. Practic, CJ Iași a alocat bani inutil pentru 116 de paturi, doar pentru moftul lui Maricel Popa. Iar acest lucru trebuie verificat în amănunt de organele de anchetă pentru că la mijloc au fost bani publici ai locuitorilor din județele Iași și Neamț. Din informațiile care circulă în mediul politic, la mijloc a fost vorba și de o suspiciune de mită, de circa trei milioane de euro.

Fostul șef al CJ Iași neagă orice eșec al spitalului mobil de la Lețcani. Maricel Popa a minimalizat acțiunea DNA

Maricel Popa a minimalizat solicitarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași de furnizare a documentelor care au stat la baza spitalului mobil de la Lețcani. La finalul săptămânii trecute, DNA Iași a cerut mai multe documente de la CJ Iași pe tema unității medicale. Maricel Popa nu a negat acest lucru, însă a pasat vina în curtea adversarilor politici.

„Este o plângere de la PNL. Nu am făcut nimic”, a susținut Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași.

Deși este evidentă bătaia de joc pe care Maricel Popa a făcut-o cu acest proiect vital pentru locuitorii județului Iași, acesta continuă să-și asume niște merite pe care nu le are.

Delir al fostului președinte CJ Iași: Mircea Geoană, secretar NATO, va veni la Iași să vadă spitalul

Pentru a demonstra că este total depășit de situație și nu mai are control asupra sa, Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași, și-a mai dat o dată în petec. În timpul ședinței de îndată a Consiliului Județean Iași, din 11 septembrie 2020, Maricel Popa a ajuns să susțină că-l va aduce la Iași pe Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru a vizita spitalul de la Lețcani. Unitatea ar fi avizată NATO, iar Popa a încercat să speculeze acest lucru. Bineînțeles, pe limba lui, pe care nu prea mulți o înțeleg.

„Aveți un spital modern, NATO ROL 3, singurul din centrul și estul Europei și vreau să vă felicit. Săptămâna trecută mi-a dat domnul secretar general NATO, domnul Geoană, telefon și săptămâna viitoare va veni la Iași cu o delegație de la NATO. Nu a putut să creadă că Consiliul Județean, pe banii noștri, ai ieșenilor, a făcut acest spital”, susținea Popa.

Bineînțeles că Mircea Geaonă nu a venit la niciun spital mobil. Niciun ales județean nu a luat în seamă deliriul lui Maricel Popa.

Euronest a depus documentele, după ce toată lumea s-a rugat de această asociație

În tot acest timp, instituțiile statului cer documentele de la Asociația Euronest pentru a putea aviza cât mai repede spitalul mobil de la Lețcani. Abia ieri, Asociația Euronest a trimis primele documente spre avizare.

„Am spus, în repetate rânduri, că suntem interesați să avem la dispoziție o astfel de unitate care să ne ajute în lupta pentru limitarea răspândirii COVID-19. Am solicitat și instituțiilor cu care colaborăm și au atribuții în acordarea avizelor și autorizațiilor să găsească metode și soluții de a gestiona, cu prioritate, solicitările pentru avize care privesc acest spital modular. Din nefericire, am constatat că nu există documentații tehnice făcute, în baza cărora proprietarul și finanțatorul acestui proiect să fi solicitat aceste avize. În ciuda deschiderii pe care am arătat-o constant, Maricel Popa a continuat să se victimizeze, refuzând dialogul instituțional”, a spus prefectul Marian Grigoraș.

Comentarii
 • Din păcate democrația in situații de criza socială ne generează performanța. In acest caz când din motive preponderent electorale pedistul fără scrupule măricel a vrut sa construiască spitalul covid letcani,și a sfidat cu aroganta puterea de la butoanele țării,a reușit numai sa risipească importante resurse financiare,sa însele populația și îndeosebi pe ceiafectati de virus,in condițiile in care a fost sabotat in mod criminal de adversarii politici,inconștienți și iresponsabili. Dacă ii pasa cu adevărat de bolnavii covid,trebuia sa prevadă acest sabotaj acerb,sa cedeze locul de comanda unui consilier PNL,care tot pe temei electoral ar fi primit sprijinul guvernanților și spitalul putea deveni funcțional încă din Iulie. Acum popa a devenit inamic Nomber 1,vinovat de moștenirea lăsată,cal de bătaie in gura pitifelnicilor impotenți aleși de un popor disperat și damblagit. Rezultatul : bolnavii care nu mai încap in spitale,din ce in mai numeroși. Morții vor fi prețul corupției acestor politicieni,pe care nimeni nu-i va pedepsi.

 • Vlad Rotaru cel care a scris articolul pune mana si citeste , documenteaza te mai intai nu se denumesc ape infestate !!!apele de la acest obiectiv se denumesc APE UZATE!!!care in cazul de fata ar fi de patru categorii: 1. apele uzate menajere de la bolnavi si personalul medical; 2. apele uzate de la spalarea pardoselilor, si igienizarea tuturor incaperilor; 3. apele uzate care ar rezultat de la igienizarea instrumentarului medical!4. apele pluviale de incinta! Da statia de epurare trebuia sa descarce apele tratate si epurate intr-ujn emisar daca nu este este grav statia trebuia ca si obiectivul sa obtina obligatoriu un AVIZ de GOSPODARIRE A APELOR asta trebuia verificat mai intai !!! si respectiv un AVIZ de MEDIU!!! Deci la treaba domnule ziarist!!

 • Aragaz, ți se pregătește ceva.
  Sună repejor la Ciolacu să lase alegerile în 6.12 anul ăsta.
  Mergi frumușel la biserici și pune pomelnice ca să fii votat poate prinzi vreo imunitate. N-o să prinzi, dar măcar știi că ai încercat.
  După aia, cam gata. Gigi te așteaptă. O să fii surprins de câte vorbe bune ți-a pus. Cui trebuie.

 • Uneori ma intreb cine are avere mai mare Mihai Chirica sau Marcel Popa ?
  Si la mijloc intra si prospatura de Costel Alex.e. La pariu ca si asta daca sta tot mandatul pleaca cu sacii acasa. Ce viata grea mai duc bugetarii astia, mii asa o mila de ei .. of of.

 • Acum urmează bătaia de joc a scursurilor lingăcioase de pampers hitlerist pentru a mulge ieșeni de fifirici ——pleacă ai voștri —vin ai noștri—–prostimea țeapă—–sa văzut la bucale cum se vîștigă—-în era klu-klu klu—-werner—–trebuie să ieșiți la vot asfel nu se poate fura—–

 • este strigator la cer ceea cese petrece la iasi.vino tu doamne si fa dreptate,caci cu astfel de indivizi corupti si incompetenti ne tot pravalim la vale.de ce nu intervine dna?oare chiar nu exista nimeni care sa imparta dreptatea ?,dar ,dragi ieseni, iata ca i/ai dat votul din nou iubaretului chirica?asa ca nu va mai victimzati,caci doar dvs.i/ati ales ca sa va fure si nu sa va conduca.duceti/va la cabinetele lor si spuneti/le sa plece prin demusii de onoare.balaban gheorghe din barlad

Adauga un comentariu