Apariția unei umflături în zona genitală a femeilor poate avea mai multe cauze. Iată care sunt acestea, ce alte simptome mai pot apărea și cum se tratează.
Dacă ți-a apărut o umflătură în zona genitală, cu siguranță te-ai speriat îngrozitor. Însă a venit timpul să te calmezi. De cele mai multe ori, o astfel de umflătură nu îți pune viața în pericol, ci apare ca urmare a infectării ganglionilor limfatici din această zonă. Ganglionii, care în mod normal au mărimea unui bob de mazăre, pot ajunge cât o minge de tenis, atunci când este vorba despre infecții severe.
Află, în continuare, ce determină apariția unei umflături în zona intimă și când ar trebui să iei măsuri.
Umflătură în zona genitală la femei: Cauze și simptome frecvente
De vină pentru umflăturile în zona intimă pot fi: candidoza, vaginoza bacteriană, urticaria inghinală, cistita, infecțiile pielii apărute ca urmare a îndepărtării părului în exces, infecțiile tractului urinar, celulita, bolile cu transmitere sexuală (gonoreea, herpesul genital, sifilisul), infecția cu HIV. O cauză mai rar întâlnită este cancerul (ovarian, de col uterin, de piele, vaginal sau la vulvă). De asemenea, de vină pentru umflăturile în zona inghinală pot fi și limfomul sau leucemia. În aceste cazuri, însă, toți ganglionii limfatici se pot umfla.
În plus, există și boli care pot genera umflături în zona intimă. Printre acestea, se numără: unele infecții virale sistemice, așa cum sunt varicela, mononucleoza și tuberculoza, boli autoimune precum lupusul, sindromul Sjögren sau artrita reumatoidă, infecții cu paraziți și bacterii, așa cum sunt boala Lyme, boala zgârieturii de pisică și toxoplasmoza. Mai mult, umflătura poate fi și semn de hernie inghinală.
Umflătura inghinală este un simptom în sine, dar dacă este cauzată de o infecție, se poate manifesta prin: zonă afectată roșie, dureroasă și caldă, febră, erupții cutanate, abcese, tăieturi infectate, prurit vaginal, secreții vaginale abundente, durere în zona inghinală, ulcere sau bășici în zona genitală, durere în zona pelvisului și la urinare, urină tulbure.
În cazul în care este vorba despre cancer, umflătura este caracterizată de duritate (nu se mișcă din loc la atingere), crește repede în dimensiuni, apar febra, senzația de oboseală, transpirațiile nocturne și scăderea inexplicabilă în greutate.
Tratamentul umflăturii în zona genitală la femei
Dacă umflătura vă îngrijorează, nu ezitați să mergeți la medic. Acesta vă poate recomanda un tratament adecvat în funcție de cauza care a dus la apariția ei. Atunci când este vorba despre o infecție, specialistul vă poate indica antibiotice topice, creme antifungice, tratamente împotriva candidozei, antibiotice administrate pe cale orală, terapie antiretrovirală pentru virusul HIV.
În schimb, dacă umflătura este provocată de cancer, recomandate sunt următoarele: chimioterapia, radioterapia, imunoterapia, transplantul de celule stem, operația. Aceste măsuri sunt luate în funcție de stadiul bolii, de vârsta și de starea de sănătate a pacientului.