Economic Local

Un afacerist incatusat pentru spalare de bani a intrat in Consiliul Judetean Iasi! A prins combinatii importante de milioane de euro. Tinde sa ajunga regele gunoaielor

Publicat: 29 iun. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
 Un afacerist incatusat pentru spalare de bani a intrat in Consiliul Judetean Iasi A prins combinatii importante de milioane de euro. Tinde sa ajunga regele gunoaielor
1

@ Anchetat penal, un afacerist din Pitesti vrea un contract de 15 milioane de euro de la autoritatile iesene @ Girexim Universal SA este singura societate care si-a manifestat intentia de a gestiona deseurile din judet @ "Pana la semnarea contractului mai sunt cativa pasi ce tin de analiza tehnica si apoi cea financiara. Noi o sa indeplinim toate conditiile din caietul de sarcini. Noi avem experienta privind derularea acestui tip de contract in Arges, Giurgiu si judetul Alba", a spus un asociat din firma  

Un afacerist controversat si-a manifestat intentia de a avea relatii comerciale cu autoritatile locale din Iasi. In cursul zilei de ieri, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS) a demarat o licitatie privind delegarea gestiunii activitatii de colectare si transport al deseurilor municipale in judetul Iasi.

La licitatie s-a prezentat o singura societate, Girexim Universal SA din Pitesti, controlata de afaceristul Gheorghe Vasii. Acestia au depus o oferta financiara de aproape 15 milioane de euro, insemnand redeventa pe o perioada de cinci ani.

Din comisia de evaluare a ofertei fac parte doi membri ai Consiliului Judetean Iasi, un membru al Primariei Iasi, si cate unul din partea ADIS, primariilor Pascani, Hirlau, Podu Iloaiei. Conform datelor financiare, firma din Pitesti ce are ca obiect de activitate "tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase" a inregistrat in 2017 o cifra de afaceri de 309 milioane lei, profit de 4,4 milioane lei, datorii de 27 milioane lei, cu un numar de 228 de angajati. Principalii actionari ai firmei sunt Gheorghe Vasii si Constantin Nitu.

Reporterii BZI au reusit sa obtina un punct din vedere doar din partea celui de-al doilea actionar. "Pana la semnarea contractului mai sunt cativa pasi ce tin de analiza tehnica si apoi cea financiara. Noi o sa indeplinim toate conditiile din caietul de sarcini. Noi avem experienta privind derularea acestui tip de contract in Arges, Giurgiu si judetul Alba", a spus Nitu.

S-a lasat cu catuse

Gheorghe Vasii, principalul actionar al societatii, a fost implicat in 2016 intr-un dosar de spalare de bani si delapidare, fiind vorba de aproape 500 mii euro. Afaceristul a fost retinut pentru 24 de ore, dupa ce a fost saltat de mascati. Insa acesta a ramas in libertate dupa ce a platit o cautiune de 2 milioane lei.

Numele lui Vasii mai apare si in alt dosar in care fostul primar al municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Primarul a incheiat cu Girexim Universal SA un contract pentru innoirea mijloacelor de transport. Conform rechizitoriului, s-au platit subventii pentru 80 de autobuze care nu se aflau in proprietatea asociatilor Girexim Universal SA – CNCD SA. Intre timp, Pendiuc a fost achitat.

Citeste si : SCANDALOS! Afaceri pe spinarea iesenilor facute de sefii Salubris: Tarife calculate din burta, impuse cetatenilor care sunt pacaliti pe fata

Ce presupune contractul

Contractul de transport si colectare vizeaza patru zone din judetul Iasi. Zona 1 Pascani – Ruginoasa include: Pascani, Târgu – Frumos, Ciohorani, Cristesti, Lespezi, Siretel, Tatarusi, Vânatori, Todiresti, Valea Seaca, Harmanesti, Ruginoasa, Motca, Mogosesti-Siret, Stolniceni-Prajescu, Miroslovesti, Ceplenita, Cotnari, Bals, Cucuteni, Helesteni, Strunga, Braesti, Alexandru I. Cuza, Halaucesti, Ion Neculce, Mircesti, Rachiteni, Oteleni, Butea, Costesti. Zona 2 Baltati cuprinde: Podu Iloaiei, Plugari, Fântânele, Coarnele Caprei, Gropnita, Focuri, Belcesti, Baltati, Erbiceni, Romanesti, Lungani, Popesti, Sinesti, Sipote, Dumesti. Mai mult, Zona 3 Iasi acopera: Iasi, Voinesti, Horlesti, Madârjac, Dagâta, Tibana, Tansa, Tibanesti, Mogosesti, Mironeasa, Ipatele, Scheia, Draguseni, Scânteia, Grajduri, Andrieseni, Vladeni, Bivolari, Trifesti, Roscani, Probota, Tiganasi, Movileni, Victoria, Rediu, Valea Lupului, Miroslava, Aroneanu, Golaiesti, Holboca, Ungheni, Ciurea, Bârnova, Tomesti, Tutora, Dobrovat, Schitu Duca, Comarna, Prisacani, Costuleni, Ciortesti, Grozesti, Mosna, Dolhesti, Cozmesti, Gorban, Letcani, Popricani, Raducaneni. Nu in ultimul rand, Zona 4 Hirlau cuprinde Hirlau, Deleni si Scobinti.

Citeste si : Contractele cu firma de salubritate din Iasi au fost suspendate. Primarii au luat o masura drastica. Facturile sunt achitate doar intr-un singur loc

Transferul este contestat

In ceea ce priveste contractul privind operarea statiilor de transfer si a instalatiilor de tratare a deseurilor, acesta este cel mai costisitor, avand o valoare de minimum 35 milioane de euro. Deocamdata procedura este suspendata dupa ce s-au formulat contestatii.

Prelucrarea si valorificarea deseurilor se va realiza la Statia de transfer Ruginoasa (capacitate 44.000 tone pe an), Statia de transfer Baltati (capacitate 17.000 tone pe an), Statia de transfer Hirlau (capacitate 1.800 tone pe an). Sortarea deseurilor se va realiza la statiile Ruginoasa, Tutora si Hirlau.

"Prin proiectul SMID (Sistem Integrat de Management al Deseurilor) s-a prevazut extinderea serviciului de colectare separata a deseurilor menajere si similare la nivelul întregului judet, atât in mediul urban, cât si in cel rural. Sistemul de colectare a deseurilor municipale propus pentru judetul Iasi este de colectare a 4 fractii: una de deseuri reziduale (în amestec cu biodeseuri) si 3 fractii de deseuri reciclabile: hârtie/carton, plastic/metal si sticla. De asemenea, în mediul rural, pentru 25 la suta din gospodarii a fost prevazuta compostarea individuala a biodeseurilor generate. Prin proiectul SMID s-au achizitionat 31.914 unitati de compostare individuala cu un volum de 280 litri, acestea fiind distribuite populatiei în anul 2016 (circa 25 la suta din gospodariile din mediul rural)", se arata in caietul de sarcini.

SMID este un mega proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin POS Mediu,  ce are o valoare totala de 69.350.207 de euro (fara TVA) si care vizeaza cresterea standardului de viata al populatiei si îmbunatatirea calitatii mediului din judetul Iasi, prin dezvoltarea si implementarea unui sistem durabil de management al deseurilor.

Adauga un comentariu