Titlurile zilei

Un agent imobiliar amenință cu greva foamei în fața Primăriei Iași! De mai mulți ani așteaptă aprobările pentru un bloc în zona CUG – FOTO

Publicat: 31 oct. 2023
_____ Vizualizări 22 Comentarii
Un agent imobiliar amenință cu greva foamei în fața Primăriei Iași De mai mulți ani așteaptă aprobările pentru un bloc în zona CUG - FOTO
Agentul Radu Gorgan este disperat, vrea să facă greva foamei

Radu Gorgan, un afacerist din Iași, anunță că va face greva foamei în fața primăriei. A apelat la gestul extrem după ce a fost blocat, mai mulți ani, cu un proiect în zona CUG. Reprezentanții primăriei susțin că vor analiza reclamația agentului imobiliar, administrator la Global Intermed SRL

Afaceriștii din Iași care au încercat să dezvolte proiecte imobiliare se lovesc tot mai des blocajul din primărie. Este și cazul lui Radu Gorgan, patronul agenției imobiliare Global Intermed SRL, înființată în 1994. În noiembrie 2021, afaceristul a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce viza construirea unui bloc de locuințe colective pe Aleea Tudor Neculai, nr. 44. A primit chiar și avizul de oportunitate de la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași.

De atunci, municipalitatea nu i-a mai trimis avizul de oportunitate în fizic, ceea ce l-a încurcat foarte tare pe inițiatorul PUZ. În cursul zilei de ieri, 30.10.2023, Radu Gorgan s-a înființat în fața Palatului Roznovanu cu o pancartă ce conținea mai multe acuzații la adresa autorității locale. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat cazul unei femei în vârstă de 75 de ani, folosită ca paravan în cadrul unor investiții din comuna Miroslava.

Radu Gorgan: „De miercuri intru în greva foamei”

Din cauza întârzierilor, Radu Gorgan a pierdut sume importante, în speranța că va dezvolta proiectul.

„Este normal să fie atâtea întârzieri. Am avizul de oportunitate, dar nu s-a făcut cerere în scris, dar ei nu au răspuns. Am apelat la avocat, dar cei de la primărie evită să dea ceva în scris. Am pierdut muncitori. Am cumpărat un excavator pentru care plătesc și acum. Am credite, am de plătit angajați. De miercuri intru în greva foamei. Am fost de cel puțin 30 de ori în audiență, dar degeaba”, a precizat administratorul societății Global Intermed SRL.

Din 2021 au apărut și problemele în firmă. Atunci, societatea a început să înregistreze pierderi. În 2022, cifra de afaceri a fost de doar 48.474 de lei, pierderi de 298.470 de lei, datorii de 801.985 de lei, cu un  număr de 4 angajați.

„Cum credeți că o firmă privată se poate dezvolta în Iași, dacă obținerea unui simplu certificat de urbanism durează 4 luni, iar un simplu aviz nu este emis nici după aproape 4 ani?”, este unul dintre mesajele de pe pancarta afaceristului.

În urmă cu câteva zile, Radu Gorgan a deschis o acțiune la Tribunalul Iași, prin care obligă primarul municipiului să elibereze avizul de oportunitate. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen de judecată. La nivel național s-a discutat despre reducerea timpilor de eliberare a autorizațiilor, dar realitatea este neschimbată.

Și vecinii blochează proiectele dezvoltatorilor

Când Primăria Iași autorizează lucrări sar vecinii celor care au inițiat proiecte imobiliare. La finalul săptămânii trecute, Marius Bondar, reprezentantul unui grup de investitori din Germania, a propus un complex de 3 blocuri cu 7 niveluri pe strada Gălățeanu, nr. 1, din cartierul Tătărași, o zonă de case. Proiectul a făcut obiectul unei dezbateri publice ce a avut loc la sediul primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți de propunerea investitorilor, mai ales din cauza numărului sufocant de mașini ce traversează zona. Nici cu regimul de înălțime nu au fost de acord.

Nu mai puțin de 80 de semnături au fost strânse pentru oprirea proiectului. Până la urmă, s-a decis ca sesiunea de consultare publică să fie reluată. Investitorul va trebui să detalieze proiectul.

Comentarii
  • Și pe cine interesează dacă golanul asta intră în grevă ? A supt o grămadă de ani bani de pe fraieri. Un parazit,la fel ca toți „patronii” de agenții imobiliare,niste gunoaie…

  • Spune tu ,,Grevistule,, cu ce lege funcționați voi care înșelați oamenii, îi păcaliți pe cei mai vulnerabili și amărâți.
    Câte familii ai nenorocit și își plâng soarta!?! Sunteți oameni afaceri voi, nu ți se pare că obrăznicia și tupeul este fără margini? Ai bani să faci bloc și ești pe pierderi. Se prăbușește cerul dacă tu nu faci blocuri. Rechini fără scrupule, care nu aveți nici o lege clară, afișează prin mijloacele publicitare numai poze și anunțuri false, fără să-i întrebe nimeni nimic, tâlhari la drumul mare. Să vă fie rușine paraziților.

  • La ce ora faceti greva foamei in fata primariei, marete Om de Afaceri ? Vin si eu sa halesc acolo: sarmale, ardei umpluti si cozonac. Maine, parjoale, cartofi prajiti si muraturi. La desert iar cozonac.

  • Ce oameni de kkt comentati pe aici. Dreptul de a construi e un drept al omului. Inteleg ca a ales o situatie extrema, din pacate, alta cale nu este. Pentru ce ard gazu de pomana la urbanism atatia trantori daca nu dau drumu la nimic? Ciolacule uitate si spre Iasi!!!

  • Bloc in zona aia mai trebuia, auzi la el greva foamei ca nu il lasa sa faca bloc, asta e de rasul lumii, numai in Romania se intampla asta, si asa e traficul super aglomerat in tot Iasul , blocuri de trebuie..

  • Niște săraci care au și ei o părere pai pe un teren la str tudor nec unde sunt doar blocuri cu 8-10 et voi vreți casa sa va arunce în cap gunoie cei de peste drum ?

  • Zona aceea este deja supraaglomerata. Blocul „imobiliarului” ar fi adus probleme noi, fara sa rezolve nici una. Pardon! Una ar fi rezolvat : portofelul „imobiliarului”.

    Primaria ar trebui sa aiba un barem : numarul de locuitori pe km2. Cand indicatorul este depasit intr-o zona, gata, halt!, acolo nu se mai construieste.

  • Nu este normal ce se intampla in Primaria Iasi. Pentru niste golanii facute de oficialii primariei, de toti, de la varf pana jos, golanii pe parale, descoperite de procurori si relatate pe larg si cu date concrete de presa, acuma primarul, arhitectii si toata liota lor, demonstreaza prostimii ca ei sunt foarte scrupulosi si atenti la ce fac si deoarece nu exista suficient personal, lucrarile treneaza. Adica, unde dai si unde crapa. Eu am asteptat un certificat de urbanism pentru o casa , parter si un etaj, 6 luni. Ma si ingrozesc cand oi obtine autorizatia de constructie. Si intre timp inflatia si legislatia si piata in general dubleaza pretul la materiale si la mana de lucru, iar eu, din salariu si economii, nu prea am venbituri duble. Daca-i dai in judecata, procesul se intinde si el pe cativa ani si la sfarsit, iti dau cheltuieli de judecata si daune de vre-o 10000 ron, cu care nu faci nimic, dar si astia u-i plateste primarul si acolitii lui vinovati, nu, ii plateste Primaria din banii stransi de la prostime.

  • deviza astora care-si spun dezvoltator imobiliar este : apa , aerul si fraerul – pe ideea ca aceste elemente se gasesc din belsug in natura. daca n-ar exista fraerul, n-ar exista nici ei. ei sunt singurii care castiga, toti ceilalti pierd, mai ales fraerul care cumpara. constructii nesigure, supraaglomerare, lipsa spatii verzi, retele edilitare suprasolicitate, trafic blocat – asta au adus astia care-si spun dezvoltator imobiliar. niste nemernici, alaturi de primarul care le da apa la moara.

  • – se infiinteaza Registrul Electronic National al Intermediarilor Imobiliari (RENII). Mai exact, agentii imobiliari vor fi conditionati de inscrierea in acest registru pentru a-si desfasura activitatea de intermediere imobiliara in conditiile legii.

    – elaborarea unor norme de conduita specifice aplicabile intermediarilor imobiliari in diferitele relatii in care acestia intra in legatura cu o tranzactie imobiliara intermediata, cu stabilirea unor drepturi si obligatii clare in functie de tipul de relatie existenta intre intermediarul imobiliar si partea (partile) tranzactiei imobiliare.

    Conditii pentru a deveni agent imobiliar

    – capacitatea deplina de exercitiu,
    – absolvirea unei forme de invatamant secundar superior (nivel ISCED 3), cu diploma de bacalaureat,
    – sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni cu intentie,
    – absolvirea examenului de finalizare a cursului de formare profesionala initiala organizat de scolile acreditate, dovedita cu diploma.
    – inscrierea in RENII
    – detinerea unei polite de asigurare de raspundere profesionala valabila.

    In ceea ce priveste accesul in profesie, se propune reglementarea unei proceduri in trei etape:

    (i) efectuarea unui curs de initiere in vederea dobandirii calitatii de agent imobiliar — organizat de catre scolile acreditate, in conformitate cu prevederilor legale in vigoare, sub supravegherea Autoritatii Nationale pentru Calificari, institutie publica cu personalitate juridica, aflata in coordonarea Ministerul Educatiei, conform legii in vigoare si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, cu asigurarea de catre scolile acreditate a conditiilor necesare pentru pregatirea practica si eliberarea de catre scolile acreditate, pe baza de examen, a unei dipiome care sa certifice finalizarea cursului.

    (ii) sustinerea si promovarea examenului de absolvire a cursului de initiere in vederea dobandirii calitatii de agent imobiliar — organizat de comisii de examinare constituite prin raportare la scolile acreditate care au organizat cursul.

    (iii) emiterea autorizatiei si inscrierea in RENII de catre Autoritate.

    Formarea profesionala initiala ar trebui sa constea in cursul de initiere in vederea dobandirii calitatii de agent imobiliar, pentru care se propune o durata de cel putin 180 ore, din care cel putin 60 de ore de pregatire teoretica si cel putin 120 de ore de pregatire practica. De asemenea, initiatorii propun ca textul legii sa prevada lista tematicilor minime in care trebuie dobandite competente de baza, asa incat sa asigure competentele si calificarile necesare pentru participarea la negocierea unei tranzactii imobiliare in calitate de

    Propunerea legislativa contine si o serie de reglementari pentru agentiile imobiliare, dar si mai multe dispozitii specifice activitatii de intermediere imobiliara.
    – intre agentul imobiliar si client trebuie obligatoriu incheiat un contract in forma scrisa. Se elimina, astfel, acele situatii in care serviciile de intermediere imobiliara se furnizeaza adesea in baza unui simplu acord verbal. Contractul incheiat intre client si agentul imobiliar stabileste cadrului legal pentru reglementarea drepturilor si obligatiilor partilor.

    – se infiinteaza Registrul Electronic National al Intermediarilor Imobiliari (RENII). Mai exact, agentii imobiliari vor fi conditionati de inscrierea in acest registru pentru a-si desfasura activitatea de intermediere imobiliara in conditiile legii.

    – elaborarea unor norme de conduita specifice aplicabile intermediarilor imobiliari in diferitele relatii in care acestia intra in legatura cu o tranzactie imobiliara intermediata, cu stabilirea unor drepturi si obligatii clare in functie de tipul de relatie existenta intre intermediarul imobiliar si partea (partile) tranzactiei imobiliare.

    Conditii pentru a deveni agent imobiliar

    – capacitatea deplina de exercitiu,
    – absolvirea unei forme de invatamant secundar superior (nivel ISCED 3), cu diploma de bacalaureat,
    – sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni cu intentie,
    – absolvirea examenului de finalizare a cursului de formare profesionala initiala organizat de scolile acreditate, dovedita cu diploma.
    – inscrierea in RENII
    – detinerea unei polite de asigurare de raspundere profesionala valabila.

    In ceea ce priveste accesul in profesie, se propune reglementarea unei proceduri in trei etape:

    (i) efectuarea unui curs de initiere in vederea dobandirii calitatii de agent imobiliar — organizat de catre scolile acreditate, in conformitate cu prevederilor legale in vigoare, sub supravegherea Autoritatii Nationale pentru Calificari, institutie publica cu personalitate juridica, aflata in coordonarea Ministerul Educatiei, conform legii in vigoare si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, cu asigurarea de catre scolile acreditate a conditiilor necesare pentru pregatirea practica si eliberarea de catre scolile acreditate, pe baza de examen, a unei dipiome care sa certifice finalizarea cursului.

    (ii) sustinerea si promovarea examenului de absolvire a cursului de initiere in vederea dobandirii calitatii de agent imobiliar — organizat de comisii de examinare constituite prin raportare la scolile acreditate care au organizat cursul.

    (iii) emiterea autorizatiei si inscrierea in RENII de catre Autoritate.

    Formarea profesionala initiala ar trebui sa constea in cursul de initiere in vederea dobandirii calitatii de agent imobiliar, pentru care se propune o durata de cel putin 180 ore, din care cel putin 60 de ore de pregatire teoretica si cel putin 120 de ore de pregatire practica. De asemenea, initiatorii propun ca textul legii sa prevada lista tematicilor minime in care trebuie dobandite competente de baza, asa incat sa asigure competentele si calificarile necesare pentru participarea la negocierea unei tranzactii imobiliare in calitate de

  • Agentia Global Intermed lucreaza de cca 25 de ani si nu au facut golanii, nu au aparut in ziare, nu au avut probleme cu justitia. Spre deosebire de alte agentii nici macar nu participa la negocierile dintre cumparator si vanzator, decat daca insisti. Sunt foarte corecti si asta o stiu pentru ca am cumparat prin ei.

  • Sa construiască bloc acolo, unde locuiește el. Dar nu-i convine pentru că îi place să aibă liniște.
    Sunt destule blocuri in zonă. Mai degrabă să se planteze copaci,sa se facă un parc sau o grădiniță. Ar fi mult mai utile decât blocul „dezvoltatorului”.
    Mai ține cont Primăria de nevoile locuitorilor?

  • Iar un bloc printre case???????? Unde e planul arhitectural al orasului? Sunt blocuri noi care nici macar nu-s locuite, ce mai trebuie inca unul?????

  • Andrei gorgan fratele lui radu un escrok un mincinos o panarama care traeste din escrocherieeee!!!!feritiva cind auziti central casa!!!!te pis gunoiule

  • Imbecilul asta mi-a umplut cutia postala cu biletele: „Familie de medici cumparam apartament in acest imobil”. Cand sunam la nr de pe fituica raspundea o voce hodorogita: „Sunt Radu Gorgan, mi se spune Badaran”…

  • Este crestineste sa-i semnalez domnului Gorgan existenta Asociatiei Postului Terapeutic. Poate obtine un ghid de indrumari practice, care l-ar ajuta in efectuarea postului, cu rezultate frumoase pentru domnia sa si mult ajutatoare pentru cei apropiati, care n-ar mai cheltui pentru mancarea domniei sale.

  • Ăștia vindeau o vila de carton cu 250.000 de euro pe șoseaua Bârnova …

    La pescuit de fraieri … mai băgați câteva zeci de mii la fiecare anunț … poate pica ceva … poate mai trec niște câini cu covrigi in coada …

    sau poate trec anii și rămâneți cu buzele umflate pentru că nimeni nu cumpără proprietăți supraevaluate …

    că sa va plătească vouă stilul de viață și mașinile scumpe.

Adauga un comentariu