Local

Un autobuz istoric este noua atracție a Muzeului Transportului public din Iași! Ieșenii vor putea admira exponatele după ridicarea stării de alertă. Noile achiziții au costat 11.000 de lei!

Publicat: 05 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un autobuz istoric este noua atracție a Muzeului Transportului public din Iași Ieșenii vor putea admira exponatele după ridicarea stării de alertă. Noile achiziții au costat 11.000 de lei
Colecția de autobuze istorice se mărește la Muzeul Transportului public Iași. Două autobuze istorice au ajuns în posesia Companiei de Transport Public Iași

Compania de Transport Public Iași, împreună cu Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub, a achiziționat două autobuze istorice și o machetă pentru colecția Muzeului Transportului public din Iași. Valoarea achiziției a fost de 11 mii de lei

Muzeul Transportului Public Iași și-a mărit colecția de autobuze istorice în luna decembrie 2020. Compania de Transport Public, împreună cu Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub, a cumpărat două autobuze istorice și o machetă, care vor fi expuse în muzeu. Compania de Transport Public Iași (CTP) a plăti peste 10.000 de lei pentru cele două autobuze vechi. Macheta care va fi expusă în vitrinele galeriei muzeului a fost achiziționată din magazinul unui colecționar din București.

„În decembrie au fost achiziționate două autobuze de la Constanța de tip «ROCAR 112 UDM», unul pentru colecție, la prețul de 6.047 lei, iar celălalt pentru piese de schimb la prețul de aproximativ 4.900 lei. Tot în decembrie a fost achiziționată o machetă de microbuz, metalică, la prețul de 114 lei. Autobuzele au fost achiziționate de CTP Iași, iar macheta de Asociația Tram Club Iași”, a declarat Carmen Ghercă, purtătorul de cuvânt CTP Iași.

Cel mai valoros exponat este un autobuz din 1969

Muzeul CTP Iași este structurat pe două paliere, unul interior, în incinta sediului administrativ al Secției 1 – CTP, constituit dintr-o expoziție fotografică ce ilustrează cele 28 de modele de autobuze urbane care au circulat la Iași alături de autocare și troleibuze, trei vitrine cu machete și două standuri cu indicatoare de traseu și unul exterior, alcătuit dintr-o colecție de vehicule conservate și reabilitate în cadrul garajului. Cel mai valoros exponat din muzeu a fost produs începând cu anul 1975.

„Expoziția exterioară permanentă cuprinde nouă vehicule: microbuz TV, troleibuz Rocar 212E și autobuze de tip MAZ 103, Renault R312, Van Hool A 500 și Berkhof Premier SB 250 Jonckheer, Dac 112 UDM și IK 4. În prezent, cel mai valoros exponat este autobuzul de tip TV 20 R, ce urmează a intra în curând în reabilitare. De asemenea, se află în proces de achiziție autobuze de tip Ikarus 280 și Dac 117. Proiectul «Muzeul Transportului Public Iași» a fost inițiat de Asociația Tramclub Iași și susținut de Compania de Transport Public Iași și de Primăria Municipiului Iași”, a spus Carmen Ghercă.

Muzeul este temporar închis din cauza pandemiei

Muzeul CTP este temporar închis din cauza pandemiei. Accesul în muzeu este interzis, urmând a fi reluat dupa ridicarea stării de alertă. Ieșenii puteau vizita muzeul în fiecare sâmbătă, între orele 11:00-16:00, accesul fiind gratuit. Muzeul Transportului Public Iași, alcătuit din două sectoare – Tramvaie, care se află în lucru, și Autobuze / Troleibuze -, a fost înființat la sfârșitul anului 2018, având ca obiectiv punerea în valoare a istoriei de peste 120 de ani a transportului public ieșean. Pentru început, expozițiile permanente ale celor două sectoare ale muzeului vor fi găzduite de Depoul Gară – tramvaie și de Garajul Tudor Vladimirescu – autobuze și troleibuze. La aniversarea a 90 de ani de la intrarea în circulație a primelor autobuze urbane la Iași, a fost deschis pe 7 iunie 2019, de Ziua Transportatorului, Sectorul Autobuze / Troleibuze din cadrul muzeului.

„În numărul 347, volumul 55, al revistei «Trolleybus Magazine», din Marea Britanie, a fost publicat un articol despre Muzeul Transportului Public Iași – Sector Autobuze / Troleibuze, alături de o fotografie a troleibuzului românesc de tip Rocar 212E aflat în colecția muzeală”, a detaliat Carmen Ghercă.

Adauga un comentariu