Local

Un bărbat a slăbit 30 de kilograme după ce a ținut postul cu apă. În ziua 33 a început să nu se mai simtă bine. Medic ieșean: „Poate amenința viața” – FOTO

Publicat: 20 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un bărbat a slăbit 30 de kilograme după ce a ținut postul cu apă. În ziua 33 a început să nu se mai simtă bine. Medic ieșean Poate amenința viața - FOTO
Un trend care face ravagii pe rețelele de socializare poate forma coadă la urgențe

Un trend care face ravagii pe rețelele de socializare poate forma coadă la urgențe. Medicii nu-l recomandă sub nicio formă, decât dacă are la bază mai mulți ani de antrenament. Este vorba despre postul cu apă, timp de 40 de zile, care a devenit viral după ce artistul Mihai Onilă s-a filmat în fiecare zi pentru a demonstra cât de bine funcționează. Bărbatul a ajuns la ziua 33 și mărturisește că nu se simte foarte bine. Acesta a slăbit mai mult de 30 de kilograme

În general, persoanele spirituale recurg la postul cu apă. Acestea specifică faptul că o fac din dorința de a se curăța sufletește și pentru a se elibera de unele traume. Medicii din Iași trag un semnal de alarmă, afirmând că, deși poate fi benefic în unele contexte, nu este indicat. Organismul are nevoie de toți nutrienții pentru a putea funcționa.

Medicii din Iași afirmă că nu orice organism poate suporta postul cu apă

dr. Tudor Ciuhodaru
Medicii nu-l recomandă sub nicio formă, decât dacă are la bază mai mulți ani de antrenament

În Unitățile de Primiri Urgențe din Iași nu au ajuns pacienți care să prezinte simptome specifice postului cu apă. Cu toate acestea, au existat cazuri provocate de diete drastice în urma cărora s-au pierdut electroliți.

„Medical vorbind, organismul are nevoie de toate elemente dintr-o alimentație, cea mai importantă este apă, dar avem nevoie de proteine și de calorii. Dacă ne uităm la cazurile extreme, persoanele pot supraviețui doar cu apă, dar poate apărea hipoglicemia, diverse tulburări electrolitice, sunt elemente de care avem nevoie, care nu există în apă, pentru că aceasta nu are toate sărurile minerale, caloriile de care are nevoie un organism.

Nu am avut vreun caz provocat de la postul cu apă, am avut de la diverse diete drastice, femei tinere care au venit cu hipoglicemie, lipsă de electroliți, de glucoză, au fost cazuri de la diverse regimuri sau de detoxifiere. În alimentația unei zile avem nevoie de mai multe tipuri de resurse pentru a putea trăi. Există persoane care au supraviețuit mai multe zile doar cu apă, însă în situații de dezastru, adică în condițiile în care nu au avut acces la alimente”, subliniază prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe SMURD Iași.

Dacă nu se face evaluarea stării de sănătate, postul cu apă poate amenința viața

apă
În unitățile de primiri urgențe din Iași nu au ajuns pacienți care să prezinte simptome specifice postului cu apă

Medicii ieșeni recomandă ca înainte de a începe postul cu apă să se facă o analiză detaliată a stării de sănătate, pentru ca medicul să observe dacă organismul este capabil să suporte sau nu.

„Aceste metode de detoxifiere țin foarte mult de vârstă, de condiția fizică a omului, de patologiile asociate. Printre lucrurile care ni se pot întâmpla, acele stări lipotimice, hipoglicemii, pierdere de electroliți, apariția afecțiunilor cardiovasculare metabolice. Acest post poate amenința viața în contextul în care nu se face o investigație în prealabil, nu se discută cu medicul. Este nevoie, în mod indiscutabil, de antrenament pentru a putea începe postul cu apă.

Astfel, este importantă educația în școli, educația nutrițională și trebuie reținut faptul că nu există un stil de alimentație care să fie potrivit fiecărui om, este nevoie de un regim individualizat. Dacă s-a discutat acest aspect cu medicul, este opțiunea fiecăruia să meargă mai departe cu postul sau nu. Trebuie reținut că pot apărea anabolismul și catabolismul, dezechilibre hidroelectrice, hipoglicemii, în condițiile în care acest proces nu este făcut corespunzător. Deși există numeroase religii și culturi în care se practică postul doar cu apă și poate fi benefic, acesta nu trebuie pus în practică decât după evaluarea stării de sănătate”, declară dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, în legătură cu postul cu apă timp de 40 de zile.

Adauga un comentariu