Actualitate

Un bărbat este acuzat că a plecat cu procesele verbale de vot de la Sectorul 1. Ce spune poliția

Publicat: 29 sept. 2020
comisar Ionuț Dana
Un bărbat este acuzat că a plecat cu procesele verbale de vot de la Sectorul 1

Un bărbat este acuzat că a plecat cu procesele verbale de vot de la Sectorul 1. Poliția a făcut primele precizări despre cercetările deschise în acest caz.

USR a anunțat la 112 că un bărbat pleacă din biroul electoral de la Sectorul 1 cu un teanc de procese verbale. Sesizarea s-a confirmat, iar poliția a deschis o anchetă, însă USR vrea ca ancheta să fie preluată de Parchetul General.

„Ieri, secția 4 a primit un apel în care se semnala că din incinta secției de vot a unui bărbat care avea asupra sa un braț de procese electorale.

Polițiștii au mers de la secție, iar în incinta clădirii au fost găsite mai multe persoane, membri ai partidelor politicem inclusiv bărbatul cu procesele verbale. Au fost audiați 8 oameni, în posesia bărbatului au fost găsite 473 de procese verbale. Se fac verificări”, a anunțat poliția.

Un bărbat este acuzat că a plecat cu procesele verbale de vot de la Sectorul 1. Ce spune poliția

Comisarul șef de poliție Ionuț Dana a precizat că s-au găsit 473 de procese verbale asupra unei persoane.

„Procesele verbale sunt 473 și în continuare efectuăm cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1. Acuzația este de falsificarea de documente și evidențe electorale.

Facem cercetări prin AEP pentru a dovedi veridicitatea documentelor. Bărbatul era înscris pe lista electorală a unui partid politic la rubrica de consilieri locali”, a mai spus comisarul precizând că se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă acele procese verbale erau asupra bărbatului în mod legal sau erau furate. Verificăm, sperăm cât mai repede să avem un rezultat”, a menționat Ionuț Dana.

Comisarul șef Ionuț Dana a menționat că nu poate spune dacă în clădirea în care se află Biroul Electoral al sectorului 1 a fost organizat și sediul de campanie al PSD, așa cum spuneau reprezentanții USR-PLUS.

„Deocamdată noi efectuăm cercetări sub supravegherea parchetului, nu mă pot pronunța eu cine să preia dosarul”, a zis Ionuț Dana.

Dan Tudorache cere renumărarea voturilor din Sectorul 1

Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 și candidatul PSD pentru un nou mandat, a anunțat astăzi că a solicitat renumărarea voturilor din acest sector, după acuzațiile de fraudă. De asemenea, polițiștii au deschis un dosar penal in rem.

„Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor. Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările”, a scris Dan Tudorache într-un mesaj publicat astăzi pe pagina de Facebook.

De ce este scandal

Scandalul a pornit după ce membrii USR-PLUS au acuzat că frauda ar fi fost organizată pe mai multe paliere: prin decuparea codurilor QR de pe procesele verbale originale și lipite pe procesele ce ar fi fost falsificate; raportarea către autorități a mai puține voturi sau chiar zero voturi, deși pe procesele verbale erau mult mai multe voturi, iar în unele cazuri voturile primite de candidații lor erau trecute în dreptul altora.

Clotilde Armand a declarat că a descoperit fraude în procesul de raportare a rezultatelor votului către BEC. Aceasta spune că voturile lor din procesele-verbale de la secțiile de votare au fost trecute în dreptul altor partide.

Adauga un comentariu