Cancan ultimă oră

Un cultivator din Buzău a dat lovitura cu ,,usturoiul Benone”, care este la mare căutare în supermarketuri. Unde poate fi găsit

Publicat: 22 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un cultivator din Buzău a dat lovitura cu usturoiul Benone care este la mare căutare în supermarketuri. Unde poate fi găsit
,,Usturoiul Benone” este la mare căutare în supermarketuri

Cercetătorii din Buzău au creat un soi de usturoi care a fost numit după regretatul cântăreț de muzică populară, Benone Sinulescu. Un singur fermier a ales să-l cultive și nu are ce regreta. A dat, fără nicio exagerare, lovitura.

“Usturoiul Benone” este la mare căutare în supermarketuri. Valentin Jecu este singurul fermier care a avut curajul să cultive acest soi. Originar din Râmnicelu, județul Buzău, fermierul a plantat 15 hectare cu usturoi și a recoltat 40 de tone.

După ce usturoiul s-a uscat, acesta a ajuns în supermarketuri, unde este foarte căutat

“Nu mă așteptam să aibă un impact atât de mare. Acest soi de usturoi făcându-se cunoscut cu ajutorul numelui de Benone. Acest soi de usturoi are un gust deosebit, dulce-acrișor iute, nemaiîntâlnit la alt soi de usturoi”, a spus cultivatorul Valentin Jecu.

Totul despre “Usturoiul Benone”

“Usturoiul Benone” este acoperit cu frunze pergamentoase și are marele avantaj că oferă condiții bune de păstrare. Tocmai din acest motiv, se desface mai greu față de cel din import.

“Am valorificat în această creație patrimoniul genetic vechi. Această resursă genetică, existentă în zona Buzăului, mai precis în zona Râmnicului Sărat, cunoscutul usturoi de Râmnicu Sărat care nu a fost niciodată înregistrat ca soi în România. Vorbim de o creație biologică românească veche, care a fost actualizată prin muncă de cercetare”, a explicat și cercetătorul Costel Vînătoru.

Cum îl recunoaștem

În continuare, fermierul a precizat și cum poate fi recunoascut “usturoiul Benone”.

“Trebuie să aibă mustață. Îl recunoaștem după culoarea lui din interior. Cel din import nu are această culoare maronie. Este ori alb, ori maro foarte închis. Trebuie să aibă gustul dulce acrișor. Prețul recomandat de mine va fi de 15 lei cu TVA la raft. Acest usturoi se păstrează în condiții perfecte fără a avea probleme cu el cu încolțirea, nefiind necesară tratarea cu inhibatori de germinație”, a mai spus fermierul.

Benone Sinulescu a murit pe 18 noiembrie 2021

Născut pe 24 mai 1937 la Siriu, județul Buzău, Benone Sinulescu a fost un interpret de muzică populară, iubit de toată România. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverși artiști, printre care și Irina Loghin. După 1989, a abordat și stilul etno-dance și colaborat în acest sens cu formația Ro-Mania. S-a stins din viață pe 18 noiembrie 2021.

Adauga un comentariu