Coronavirus

Un cunoscut medic american, despre vaccinurile Pfizer și Moderna: „Între 10% – 15% dintre voluntari au prezentat efecte secundare «vizibile semnificativ»“

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un cunoscut medic american despre vaccinurile Pfizer și Moderna Între 10 - 15 dintre voluntari au prezentat efecte secundare vizibile semnificativ
Moncef Slaoui, conducătorul programului Operation Warp Speed destinat vaccinurilor pentru Covid-19

Un cunoscut medic american, Moncef Slaoui, a vorbit despre vaccinurile anti-COVID-19 produs de companiile Pfizer și Moderna.

Conducătorul programului Operation Warp Speed destinat vaccinurilor pentru Covid-19, al administraţiei Trump, a declarat că vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi Moderna sunt sigure şi că numai 10%-15% dintre voluntari au raportat efecte secundare ”vizibile semnificativ”, potrivit CNBC.

”Efectele adverse mai importante, cum ar fi boala autoimpună şi altele, nu au fost raportate diferit între grupul placebo şi grupul care a primit vaccinul, în cele două studii clinice, ceea ce este foarte încurajator. În timp ce cunoaştem efectele pe termen scurt şi înţelegem bine acum efectele pe termen mediu, siguranţa pe termen lung nu este încă înţeleasă, conform definiţiei”, a declarat Moncef Slaoui.

Medicul Sandra Fryhofer: „Vaccinul anti-Covid-19 poate avea «efecte secundare dificile»“

Medicul Sandra Fryhofer a declarat că vaccinul anti-Covid-19 poate avea „efecte secundare dificile“, iar pacienții trebuie informați în prealabil.

„Vor simti că au facut un vaccin. Probabil că nu se vor simți prea bine. Dar trebuie să revină pentru a doua doză. Trebuie să conștientizăm pacienții că aceasta nu va fi o plimbare în parc”, a spus Sandra Fryhofer, de la American Medical Association (AMA).

Vaccinurile dezvoltate de laboratoarele Pfizer și Moderna necesită injectarea a două doze la intervale diferite. Unii medici își fac griji că efectele secundare ale primei doze vor descuraja pacienții să facă a doua doză de care au nevoie. Prin urmare, aceștia doresc să îi informeze în prealabil, astfel încât să se poată pregăti pentru aceasta experiență.

Vaccinul anti-Covid-19 are efecte secundare de scurtă durată

Simptomele care pot apărea sunt febră mare, dureri de cap, dureri musculare sau chiar oboseală sunt cele raportate de participanții la studiile clinice privind vaccinurile Moderna și Pfizer. Unii dintre ei au precizat totuși că aceste efecte durează doar o zi.

Moderna a recunoscut că vaccinul său ar putea provoca reacții adverse precum oboseală, rigiditate musculară, dureri articulare și dureri de cap.

„Aceste evenimente adverse au fost în general de scurtă durată”, au spus reprezentantii Moderna într-o declarație de pe 16 noiembrie.

Alexandru Rafila, despre efectele secundare ale vaccinului anti-COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit efectele secundare pe care le-ar putea avea vaccinul anti-COVID-19, care urmează să ajungă în România la finalul acestui an sau la începutul anului următor.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3”, a precizat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS spune că, printre efectele adverse ale acestui vaccin se vor regăsi durere la locul administrării, subfebrilitate sau un disconfort ușor, care se va extinde pe o perioadă de câteva ore.

„Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului”, a mai spus Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu