Fermierii din Iași care obțin documentul de la Direcția Agricolă și arată că sunt în sistemul ecologic pot obține mai multe subvenții în 2025. Cererile se depun până la finalul anului, la sediul instituției
Tot mai mulți producători din Iași vor să fie atestați ecologic. În ultimii ani, a crescut numărul celor înscriși la Direcția Agricolă Iași, dar și suprafața cultivată ecologic. Pentru a obține documentele de la instituția din Iași, fermierii mai pot merge la sediul de pe bulevardul Ștefan cel Mare pentru a se înscrie în agricultura ecologică. Documentele se depun până la finalul acestui an, iar la final, după ce sunt verificați, vor obține o certificare ecologică pentru produsele lor. De asemenea, vor primi mai multe subvenții de la APIA, dacă au certificare ecologică.
Fermierii din Iași care obțin un document de la Direcția Agricolă primesc mai multe subvenții
Sumele pe care le pot obține, anul acesta, producătorii care au certificare ecologică sunt cuprinse între 293 de euro și 500 de euro la un hectar pe an. Cei mai mulți bani se acordă legumicultorilor, de aceea numărul lor este în creștere. A crescut și numărul apicultorilor din județul Iași înscriși în agricultura ecologică. De asemenea, printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt: contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică – conform anexei nr. 8 din HG 125112013 – sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale, legal constituite în domeniul agriculturii.
Fermierii primesc mai multe subvenții, dacă sunt în sistemul ecologic
Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli. Termenii „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având, în mod clar, legătură cu producția ecologică. De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv cei utilizați în mărci comerciale sau practici folosite în etichetare ori promovare ce pot induce în eroare consumatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în Regulamentul European. Agricultura ecologică este o metodă agricolă de producere a alimentelor, utilizând substanțe și procese naturale. Suprafața cultivată în sistemul ecologic din România se apropie de pragul de 7% din toată suprafața agricolă a țării. Numărul producătorilor a ajuns la aproximativ 12.000, iar în județul Iași sunt peste 300 de producători ecologici. Comisia Europeană a stabilit pentru anul 2030 obiectivul ca 25% din terenurile agricole din UE să fie cultivate ecologic – o creștere semnificativă, față de nivelul de 10,5% din 2022.
Astfel, fermierii din Iași care obțin documentul de la Direcția Agricolă și arată că sunt în sistemul ecologic pot obține mai multe subvenții în 2025.