Un fermier din Iași susține că va rămâne fără banii pentru culturile afectate de secetă din cauză că procesul-verbal a fost încheiat după data de 15 iunie 2020, data limită pentru încheierea proceselor-verbale. Acesta a fost anunțat de inspectorii din cadrul Direcției Agricole că nu va primi banii pentru că a fost depășit termenul limită la care trebuiau încheiate procesele-verbale. Agricultorul mai spune că verificarea terenului a fost amânată cu câteva zile din cauza ploilor abundente din luna iunie, iar termenul a fost depășit
Un fermier din Iași susține că nu va primi banii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru culturile afectate de secetă pentru că procesul verbal a fost încheiat cu o zi întârziere față de data limită finalizării proceselor verbale. Ionuț P, un agricultor din Iași care susține că a fost încheiat procesul-verbal pentru culturile de grâu și orz după data de 15 iunie din cauza condițiilor meteorologice, trage un semnal de alarmă cu privire la situația lui, dar și a altor fermieri din țară. Ionuț P. povestește că a depus cererea la primărie pentru despăgubirile de secetă pe data de 11 iunie 2020.
Banii pentru culturile afectate de secetă vor intra în conturile fermierilor din Iași începând cu sfârșitul lunii septembrie 2020
După două zile au venit inspectorii Direcției Agricole care nu au putut verifica culturile din cauza ploilor și au revenit pe data de 16 iunie 2020.
„Noi am amânat depunerea cererii la primărie pentru că voiam să finalizăm recoltarea, să vedem exact ce pierderi avem și dacă ne încadrăm pentru a primi despăgubirile. Era vorba ca 30 la sută din suprafață să fie calamitată. Noi am constatat că jumătate din suprafață este calamitată și putem obține despăgubirile. Însă ce ghinion pe noi că procesul-verbal a fost încheiat pe data de 16 și nu mai putem primi ajutorul. A fost amânată vizita cu câteva zile de către comisie, din cauza ploilor, și de aceea am depășit cu o zi data limită”, susține Ionuț P.
Fermierii din Iași primesc un avans de 80 la sută din suma totală acordată pentru fiecare cultură în parte
În situația fermierului din Iași sunt mai mulți agricultori din țară care au datate procesele-verbale după 15 iunie 2020. Aceștia vor fi excluși de la plata sumelor la hectar pentru culturile de toamnă afectate de secetă. Fermierii din Iași vor primi bani de la MADR pentru culturile de grâu și rapiță afectate de seceta extremă din 2020. Agricultorii care au procesele-verbale datate până la 15 iunie 2020 trebuie să depună cererile la APIA până la data de 15 septembrie 2020.
Agricultorii vor încasa pentru culturile de toamnă 80 la sută din cuantumul total, respectiv 740 de lei pentru hectarul de grâu, aceeași sumă pentru cel cu secară, 801,6 lei pentru hectarul de rapiță și 729,6 lei pentru un hectar cu orz și 760 de lei pentru orzoaică. În total, fermierii din Iași cu cele 34.000 de hectare cu culturi de toamnă calamitate vor încasa aproximativ 24 de milioane de lei de la MADR.
Agricultorii trebuie să parcurgă o serie de etape pentru a primi banii promiși de MADR
Fermierii din Iași care cultivă porumb sau floarea-soarelui, iar aceste culturi au fost afectate de secetă trebuie să completeze o cerere pe care o vor depune la primăria unde au înregistrat terenurile agricole. Pentru ca fermierii să primească mai repede ajutoarele financiare, o comisie constituită în județul Iași se va deplasa o singură dată pentru evaluarea și constatarea pagubelor din fiecare comună din Iași. De asemenea, fiecare primar din județul Iași trebuie să informeze fermierii cu suprafețe potențial calamitate de pe raza localităților administrate să depună înștiințările de pagube.
Porumbul și floarea-soarelui sunt cele mai importante culturi de primăvară afectate de seceta extremă din 2020
Fermierii din Iași au depus cereri de calamitate pentru aproximativ 70.000 de hectare. Una dintre comunele cu cele mai multe cereri depuse de fermieri este comuna Sirețel, cu peste 100 de solicitări din partea celor care numără pagubele la porumb și floarea-soarelui. Agricultorii care au solicitat despăgubirile de secetă spun că situația e mai gravă la aceste culturi unde calamitatea este de aproape sută la sută în unele zone.