Titlurile zilei

Un fost ofițer SPP își pregătește bagajele! A fost condamnat la închisoare după ce și-a bătut soția! Era personajul-cheie al Serviciului de Protecție și Pază de la Iași! (Exclusiv)

Publicat: 12 oct. 2020
Judecătorii ieșeni au decis codamnarea unui ofițer SPP după ce acesta a fost acuzat că a fost agresiv cu soția lui
Un bărbat a fost condamnat la Iași pentru că a fost agresiv cu soția lui

Un ofițer din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP) a fost condamnat cu executare de judecători. Procurorii l-au acuzat pe inspectorul-șef al SPP din județul Iași Adrian Eugen Costin (colonel) că și-a agresat soția. Înainte de aceasta, Costin a fost pedepsit după ce a urcat băut la volan

Un ofițer SPP își pregătește bagajele, după ce a fost pedepsit cu executare de judecătorii ieșeni. Anchetatorii l-au acuzat pe Adrian Eugen Costin (colonel) că și-a agresat propria soție, încălcând hotărârile judecătorești.
În urmă cu câteva luni, inspectorul teritorial pentru județul Iași al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) a fost pedepsit de Tribunalul Militar, după ce a urcat băut la volan

Adrian Eugen Costin, pedepsit pentru că și-a agresat soția

Acest proces penal al lui Adrian Eugen Costin a început pe 24 octombrie 2019. Procurorii ieșeni l-au acuzat pe ofițerul SPP că a încălcat hotărârile judecătorilor. În urma acestor acuzații, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Adrian Eugen Costin la pedeapsa rezultantă de 1 an, 2 luni și 10 zile de închisoare, pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești în formă continuată.

„Instanța constată că persoana vătămată R.I.C. nu s-a constituit parte civilă în cauză”, au menționat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

Conform anchetatorilor, ofițerul SPP ar fi încălcat hotărârile judecătorești luate în privința lui de 7 ori, în zilele de 4, 9 și 10 martie, 2, 10 și 16 aprilie și 28 iunie 2019. La aplicarea pedepsei, magistrații au luat în calcul și pedeapsa pe care Adrian Eugen Costin a primit-o în 2018 de la Tribunalul Militar, pentru neglijență în serviciu și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Sentința emisă acum de Judecătoria Iași nu este, totuși, definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ordin de protecție, cerut de soție pe numele personajului-cheie al Serviciului de Protecție și Pază din Iași!

Pe 1 martie 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a solicitat instanței emiterea unui ordin de protecție în favoarea victimei violenței în familie, R.I.C. și împotriva ofițerului Adrian Eugen Costin.

„În noaptea de 27 februarie 2019, în jurul orei 2:00, pârâtul Adrian Eugen Costin a apelat telefonic victima de aproximativ 45 de ori. În jurul orei 19:00, pârâtul a împiedicat-o de mai multe ori să conducă autoturismul aflat în mers, punând mâna pe volan și apăsând în mod insistent pe claxon. Ulterior, în cursul nopții, după ce inițial a fost alungat de către polițiști, pârâtul a revenit la apartamentul în care locuiește victima împreună cu cei 2 copii minori și părinții acesteia. Aflându-se în stare de ebrietate, pârâtul a făcut scandal, bătând în mod repetat în ușă cu pumnii și picioarele. S-a mai consemnat că victima a fost agresată verbal, fizic și amenințată”, au susținut procurorii.

Judecătoria Iași a admis în parte cererea de emitere a unui ordin de protecție împotriva lui Adrian Eugen Costin.

„Instanța emite ordinul de protecție prin care, cu caracter provizoriu, pe o durată de 6 luni de la data emiterii, dispune obligarea pârâtului de a păstra o distanță minimă de 200 de m față de reclamanta R.I.C., obligarea pârâtului de a păstra o distanță minimă de 200 m față de reședința reclamantei și față de locul de muncă al reclamantei”, au afirmat judecătorii la începutul lunii martie 2019.

Ofițerul a contestat decizia, dar apelul a fost respins.

Ofițerul SPP, acuzat de neglijență în serviciu și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului

În urmă cu aproape 3 ani, Adrian Eugen Costin a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru neglijență în serviciu și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

„Pe 31 ianuarie 2016, Parchetul Militar Iași a fost sesizat de lucrătorii Poliției Municipiului Iași cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 22:10, a avut loc un accident de circulație pe raza municipiului Iași, comis de Adrian Costin din cadrul SPP București, care, la sensul giratoriu de lângă Piața Mihai Eminescu, nu a acordat prioritate unui tramvai care urca. În urma impactului a fost accidentată soacra ofițerului, C.R., care a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgențe „Sfântul Spiridon”, din Iași. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest și s-a stabilit o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool în aerul expirat”, au susținut procurorii militari.

Conform acestora, Adrian Eugen Costin activează în cadrul Serviciului de Protecție și Pază din anul 2008, ocupând funcția de inspector teritorial pentru județul Iași din același an și are în dotare un autoturism de serviciu marca Renault Megane, proprietatea angajatorului.

„Pe 31 ianuarie 2016, ofițerul a raportat conducerii structurii din care face parte că se va deplasa cu autoturismul de serviciu pentru realizarea unor activități operative în jurul orei 21:00, fiind emis ordin de zi pe unitate în acest sens. În jurul orei 22:00 din aceeași zi, ofițerul a condus autoturismul de serviciu Renault Megane. Ajuns în sensul giratoriu, inculpatul nu a dat prioritate de trecere unui tramvai, a intrat în impact cu acesta, din dreapta spre stânga tramvaiului, avariind autoturismul de serviciu și ușor tramvaiul. De asemenea, a cauzat vătămarea corporală a soacrei sale, C.R., care se afla în autoturism”, au adăugat anchetatorii.

Soția, copilul și soacra, în autoturismul de serviciu

Oamenii legii au mai stabilit că, în momentul producerii impactului, în autoturism se mai aflau, pe lângă soacră, soția și copilul ofițerului SPP.

„La data producerii accidentului rutier, Adrian Eugen Costin a fost testat cu aparatul etilotest, constatându-se că avea alcoolemie de 0,58 mg/l alcool în aerul expirat la ora 22:38, iar, urmare a recoltării probelor biologice, s-a stabilit o alcoolemie în sânge de 1,35 grame la mie, la ora 23:40, și 1,15 grame la mie la ora 00:40. Cu aceeași ocazie, ofițerul SPP a negat în totalitate consumul de alcool. Prin adresa de pe 9 ianuarie 2017, SPP București a comunicat că autoturismul este destinat exclusiv folosinței ofițerului teritorial Iași pentru executarea sarcinilor de serviciu din responsabilitatea sa și că vehiculul a fost reparat în timp util, costul reparațiilor fiind suportat integral de către Adrian Eugen Costin, iar unitatea nu a suferit niciun prejudiciu de natură a leza în vreun fel interesele acesteia”, au mai menționat procurorii militari.

Potrivit acestora, ulterior, individul a recunoscut că, de fapt, pe 31 ianuarie 2016, în intervalul orar 21:00 – 21:45, ofițerul SPP a mâncat o ciorbă, friptură cu cartofi prăjiți și salată, dar a și băut 250 ml whisky Grant’s de 40 de grade și 500 ml de bere. La finalul procesului, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat atunci pe ofițerul SPP Adrian Eugen Costin la pedeapsa rezultantă de 1 an și 1 lună de închisoare, cu amânarea aplicării, pentru neglijență în serviciu și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Comentarii
Adauga un comentariu