Titlurile zilei

Un olandez venit în Iași să facă afaceri pe piețele ascunse de videochat și bitcoin a ajuns pe mâinile autorităților. ANAF cere condamnarea lui Dennis van Wagtendonk pentru afacerile necurate pe care le-a făcut

Publicat: 10 sept. 2020
Cetățeanul olandez Dennis van Wagtendonk care a făcut afaceri în domeniul videochat și bitcoin este acuzat de ANAF pentru afacerile necurate pe care le-a făcut la nivelul Iașului
Olandezul Dennis van Wagtendonk care a făcut afaceri cu videochat și bitcoin este acuzat de ANAF pentru afacerile necurate pe care le-a făcut

Un cetățean din Olanda este acuzat de autoritățile fiscale că a tras mai multe țepe prin intemediul unor afaceri în domeniul IT pe care le controlează de la nivelul Iașului. Ferit de ochii lumii, Dennis van Wagtendonk a profitat de cunoștințele și inteligența studenților din Iași, dar și de pofta de bani a acestora, pentru a realiza diverse studiouri de videochat și de minare de bitcoin. După ani de zile în care a făcut tot felul de combinații profitabile și ferite de ochii autorităților, Direcția de Finanțe Publice Iași cere tragerea la răspundere a lui Dennis van Wagtendonk pentru ilegalitățile făcute.

Dennis van Wagtendonk este un cetățean olandez care a venit în Iași în urmă cu mai mulți ani și care rulează afaceri extrem de bănoase în domeniul IT. Ferit de ochii autorităților, cetățeanul olandez a profitat de cunoștințele în domeniul IT ale studenților din Iași, dar și de pofta de bani a acestora, pentru a deschide studiouri de videochat sau minare de bitcoin. Deși, de-a lungul timpului, Dennis van Wagtendonk a făcut afaceri suspecte ca persoană fizică fără să poată fi condamnat, ANAF s-a orientat către singura firmă din România deschisă pe numele acestuia, și anume SC Sasha IT SRL.

Firma înființată în 2016 nu a raportat niciodată că ar avea angajați, iar pe lângă asta a raportat către autoritățile fiscale că are pierderi an de an, iar datoriile au ajuns la 124 de mii de lei. În spatele acestor afaceri se petrec însă combinații mult mai bănoase, însă care nu sunt raportate la autoritățile fiscale. Deoarece nu au fost raportate activitățile firmei și niciun reprezentat nu a luat legătura cu autoritățile fiscale, Oficiul pentru Registrul Comerțului a decis radierea Sasha IT SRL care a ajuns în procedura insolvenței.

ANAF cere tragerea la răspundere a olandezului Dennis van Wagtendonk

Mai departe, ANAF, Direcția Generală a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a dechis un dosar în instanță prin care îl acuză pe Dennis van Wagtendonk și solicită „atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvență” a Sasha IT SRL. Ieri, pe 9 septembrie 2020, la Tribunalul Iași a avut loc un nou termen din acest dosar la care cetățeanul olandez nu s-a prezentat.

„Admite în parte acțiunea formulată de reclamanta DGRFP – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, în contradictoriu cu pârâtul van Wagtendonk Dennis, în calitate de administrator al debitoarei SC Sasha IT SRL. În temeiul art.169 lit. a si d din Legea 85/2014, stabilește răspunderea personală a pârâtului van Wagtendonk Dennis pentru pasivul debitorului falit SC SASHA IT SRL, în sensul că obligă pârâtul să acopere pasivul rămas neacoperit al debitoarei, în cuantum de 53.585 lei”, se arată în pronunțarea magistraților de la Tribunalul Iași.

Deși suma menționată în dosar nu pare prea mare în această situație, nivelul banilor rulați prin intermediul firmelor de IT poate fi ascuns foarte ușor de autorități când vine vorba despre activități de videochat sau minare de bitcoin. Se pare că aceste afaceri sunt coordonate dintr-o vilă din Valea Adâncă.

Dennis van Wagtendonk

Sasha IT este o companie cu zero angajați care are sediul social într-un apartament pe strada Sf. Lazăr 22, mai precis la Bl. K2-6 Sc. K3 Et. 1 Ap. 7. Cel mai probabil, compania a fost înființată de Dennis van Wagtendonk, care este administrator și unic asociat, pentru a putea încasa bani de la partenerii din străinătate. Conform apropiaților cetățeanului olandez, acesta este un individ extrem de discret și care se ferește de ochii autorităților tocmai pentru că ar avea probleme și cu autoritățile din Olanda. În ultima perioadă, acesta a închiriat o vilă în zona Valea Lupului, iar la poarta sa sunt lăsate teancuri de facturi, scrisori și adrese din partea băncilor și firmelor de recuperare care încearcă să recupereze bani de la Dennis van Wagtendonk.

Întrebat despre situația în care se află, Dennis van Wagtendonk a spus că s-a ajuns aici pentru că a lăsat finanțele comapaniei în mâinile altor oameni care l-au dezamăgit.

„I’ve let the finance to other person and he screwed over” (Am lăsat partea de finanțe altei persoane și a dat-o-n bară), a spus Dennis van Wagtendonk, care a fost extrem de surpins de faptul că a intrat în vizorul jurnaliștilor.

Pe numele lui Dennis van Wagtendonk sunt deschise mai mult procese în instanță, inclusiv încuviințare de executare silită, dar și pentru „exercitarea autorității părintești, stabilire autoritate părintească; pensie de întreținere”.

Comentarii
 • Oricum ar fi… tepele date de el statului sau altor persoane:romani sau straini sunt mult mult mai mari decat sumele vehiculate in aceste dosare…
  Sper sa fie tras la raspundere cat mai repede!

 • Asa se explica multe,l-am vazut in prima zi de scoala a baietelului meu…
  De fata cu toata lumea si-a bruscat fetita si pe mama acesteia…Se uita toata lumea la el ce circ facea…..
  Pacat de acel copil…

  Ai dreptate Geo, asa este ca nu esti bine informat si mai dai si peste un sacal manipulator ca el!!!
  Ar trebui sa se autosesizeze autoritatile in astfel de cazuri si cu astfel de personaje…Sa fie mai hotarate si sa actioneze mai prompt!

 • Fostul subprefect Dragomir Tomaşeschi, actual candidat al partidului Impreuna pentru Moldova, îşi pune la bătaie, contra cost, cabinetul de avocat pentru a deveni sediul social al unor firme de videochat, din această afacere, Tomaşeschi face bani buni. Plata este asigurată: fetele au o rată de profit de peste 90%. Taxa lunară, în jur de 50 de euro/firmă.

  Cu astfel de oameni doreste Catalin Urtoi si IPM sa conduca Moldova si Iasul.

 • Si totusi cine poate sustine un asemenea personaj:
  -olandez, sigur probleme cu drogurile, prostitutie, te mai miri daca nu abuzeaza si copiii
  Asa as biciui astfel de oameni…in piata publica!!!
  Of of of

 • Ar fi bine daca ar avea studio si ar plati taxe legal ca altii…
  Domnul am impresia ca santajeaza,abuzeaza si manipuleaza adolescentele,le forteaza sa lucreze pt el…
  Un fel de peste online!

 • Pai daca le permitem la toate jegurile sa vina pe aici si sa faca ce vor?! Pai daca suntem gaste?! Nu mai avem nimic sfant si romanesc in noi! Am ajuns sa-si bata toti cu scula de noi!

 • Nu este singurul olandez care spala bani in Romania.Sunt multe persoane care vin in Romania si investesc bani negri de la mafia drogurilor din Olanda.Ce face politia? SRI,DIPI ce pazesc?

Adauga un comentariu