Un pacient ajuns vineri, 14 februarie 2025, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, din cauza unei luxații, a rămas șocat când a constatat că radiologia din unitatea medicală funcționează doar parțial.
Un pacient din județul Neamț care a ajuns la Urgențe din cauza unei luxații a fost dezamăgit când a aflat cu ce probleme se confruntă radiologia de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași
Un pacient, căruia am ales să-i protejăm identitatea, a ajuns vineri, 14 februarie 2025, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, din cauza unei luxații. Deoarece radiologia din Urgențe nu funcționa, bărbatul susține că s-a stabilit ca radiografia să fie realizată în cadrul Secției Clinice de Gastroenterologie. Ajuns aici, s-a constatat că și radiologia de aici s-a defectat, astfel că bărbatul a ajuns până la urmă să facă radiografia în Ambulatoriul Integrat al unității medicale.
„Am ajuns vineri (n.r. – 14 februarie 2025) la Unitatea Primiri a Spitalului «Sf. Spiridon», am avut o luxație la un picior. Am avut nevoie de radiografie, dar am aflat că radiologia din UPU nu funcționa. Din acest motiv, am fost dus în Secția de Gastroenterologie, dar și radiologia de aici s-a defectat. Am ajuns, până la urmă, să mi se facă radiografia în Policlinică, la etajul II. Nu mi-a venit să cred că există asemenea probleme într-un spital atât de important, cum e Spitalul «Sf. Spiridon». Spitalul «Sf. Spiridon» este prima interfață pe care pacientul o are cu sistemul medical din Iași”, a declarat, sub protecția anonimatului, un pacient ajuns vineri la Unitatea de Primiri Urgențe.
Menționăm că, în decursul a doar 24 de ore, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au ajuns 44 de cazuri de ortopedie.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Ne descurcăm cu resursele pe care le avem, iar prioritate au, în mod evident, urgențele”
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au explicat că s-au făcut demersuri pentru punerea în funcție atât a radiologiei din UPU, cât și pe cea din cadrul Secției Clinice de Gastroenterologie.
„Radiologia din UPU nu funcționează din luna iulie 2024, am anunțat service-ul. S-a stricat și radiologia de la Gastroenterologie și i s-a făcut radiografie în Chirurgie. Este anunțat service-ul și pentru Gastroenterologie. În Ambulatoriu se realizează explorări radiologice în paralel cu cele din Clinica de Chirurgie. În Ambulatoriu se realizează explorări radiologice pentru cei care au probleme la membrele superioare. Tocmai pentru a crește eficiența. Deci, cât este deschis Ambulatoriul, se fac radiografii și aici pentru pacienții care se pot deplasa, cei cu fracturi sau entorse la mână, antebraț. Dacă e un pacient care se deplasează greu, chiar dacă era membru superior afectat, tot în Clinica de Chirurgie i se face explorarea. Ne decidem în funcție de starea pacientului, dacă este un pacient mobil, care se poate deplasa pe picioarele lui, și are nevoie de radiografie la membru superior, atunci se face în Policlinică, iar dacă este mai greu mobilizabil, atunci, clar, facem în Chirurgie. Pentru Gastroenterologie avem făcută solicitare la un service care face programări și o să vină să rezolve, iar pentru partea de radiologie din Urgențe sunt făcute solicitări către Ministerul Sănătății și către Consiliul Local. Noi, având două instituții care patronează, așteptăm de la ele file de buget ca să rezolvăm situația. Ne descurcăm cu resursele pe care le avem, iar prioritate au, în mod evident, urgențele, la care este indicat, din start, Computer Tomografia. Sunt anumite fracturi, de exemplu, fractura de calcaneu, pentru care se realizează din start Computer Tomografie. Depinde de la caz, la caz”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Reporterii BZI au scris în trecut și despre radiologia de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași, care funcționează doar parțial.
Uite-asa, prin auto-sabotarea tehnologiei de la stat, radiologia de la privati castiga teren.
Pai ce e de ieri de azi dar toți mucles nu e de ajuns că plimbi pacientul prin frig până la x secție (na asta e profilul spitalului pavilionar)dar radiologia din upu e de puțin un an în cui și dai transport in chirurgie samd.
Este adevart un adevarat cosmar ! Ajungi cu piciorul luxat te tine 14 ore pana iti face o radiogrsgie?? In ce tara traim? A fost anuntat seful UAT ului Iasi de acessta problema? Ministerul Sanatatii stie? Ca din iulie 2024 e un codmar la UPU iasi pe urgente de ortopedie?? Va rugam fomnule ministru al sanatatii , domnule Primar sa faceti ceva????
Cimpoiesu este o javră ordinară care a lins în fund toți politicienii locali.
Mda, nu e singurul aparat defect…La spitalul de Pneumologie functioneaza doar un singur aparat pentru radiografii pulmonare. Al doilea e defect de mult timp. Aglomeratie, cozi, timp pierdut… S-au luat masuri? NU.
Serviciul de urgențe din România așa cum este organizat de către Arahat, care a absolvit medicina dar care nu este medic pt căî nu a practicat un act medical în viața lui, este foarte, foarte , foarte prost organizat !
Chiar atât nu vă duce capul ? Dacă nu-i urgență de grad 0, adică la care viața pacientului se scade în minute, trimite-l băi la un spital care poate să-i pună piciorul în ghips ! Noooo trebuie să stai 10 – 12 sau chiar 14 ore pe hol, in picioare, să respiri toate nădușelile și halenele tuturor, să le asculți gemetele pt că și ei ca și tine stau să aștepte să se trezească din somn un medic de gardă (dacă ai ajuns după 10 seara, poți să știi de pe acum că dimineața la 7 vei fi consultat) ca să te vadă cu scârbă și oarecare dispreț după care semnează o hârtie și-ți spune să vii peste 3 zile în policlinică.
O adunatura de macelari/spagari ca medici nu se pot numi desi au depus juramantul lui Hipocrat sunt nu numai in UPU ci in tot sistemul medical din Iasi ; fugiti cat puteti /daca puteti din acest oras daca aveti nevoie de un medic competent si care sa si faca meseria nu sa urmareasca doar bani nemunciti !!! Rusine macelarilor in halate albe !!
Normal ca le convine situatia putorilor – cum sa stai fara serviciu radiologic de un an de zile ?!? Rusine panaramelor spagare !!
Oricum, daca vii la miezul noptii cu mana rupta, faci radiografie si astepti interpretarea radiografiei 5, 6 ore. Adica, dimineata, cand se trezesc ortopezii din somn… Inainte de schimbarea turei. Nu coboara nici un ortoped noaptea din pat ca sa vina la UPU. E regula! Am ajuns personal o data si apoi cu 2 cunostinte, noaptea….Fracturi…. Stai, ca prostu, pana dimineata, cu durere si suferinta….