Un singur produs a fost atestat tradițional la Iași în ultimii 2 ani. Dacă în 2023 erau 23 de produse tradiționale înregistrate la Direcția Agricolă Iași, acum sunt 24 de astfel de produse
În ultimii doi ani, a fost atestat tradițional un singur produs la Iași. Este vorba de „Toba bunicii Carmangeria cu gust”, ultimul produs pentru care s-a primit documentul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în anul 2024. Acesta este realizat de Marius Dorobanțu, din Țigănași, unde are și fabrica SC Veneto SRL. Producătorul din Iași mai are alte 3 atestate pentru produsele tradiționale din carne, „Pastramă țărănească Carmangeria cu Gust”, „Costiță afumată Carmangeria cu Gust”, „Cârnați gustul bunicii Carmangeria cu Gust”. Ieșeanul comercializează produsele atât direct de la fabrică, cât și în băcăniile partenere sau online. Deși alți producători de lactate au încercat să obțină atestarea tradițională, și au depus documentele la Direcția Agricolă Iași, nu au îndeplinit toate condițiile. Lista cuprinde 24 de produse atestate în Iași.
Iașul a atestat un singur produs tradițional în ultimii 2 ani
Aceștia susțin că aceste condiții sunt foarte stricte și greu de îndeplinit, de aceea nu se obține autorizarea atât de ușor. Un dosar se soluționează, în medie, în 3 luni, însă depinde de complexitatea acestuia. Pentru a obține atestarea, produsele trebuie să fie româneşti şi să respecte compoziţia folosită cu cel puţin 30 de ani în urmă, deci să respecte o rețetă tradițională veche. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii. Produsul atestat ca fiind tradițional nu mai poate fi copiat și denumirea acestuia nu mai poate fi folosită de nimeni altcineva.
Ce condiții trebuie să îndeplinească producătorii din Iași?
De remarcat este faptul că acest atestat presupune ca persoana respectivă să obțină produsele după o rețetă tradițională din comuna din care provine beneficiarul, ingredientele folosite la prepararea produselor să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de marfă să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. De asemenea, aceste produse tradiționale nu conțin E-uri și conservanți. În scopul de a preveni utilizarea nelegală a denumirii şi logo-ului de „produs tradițional”, a fost adoptat un act normativ care defineşte noţiunea de produse tradiţionale şi reglementează procedura de atestare a acestora. Astfel, acest produs nu face referire la „ecologic”, „bio” sau „organic”, fiind vorba de o categorie specială de produse, care ar trebui să confere o garanţie superioară a calităţii ingredientelor şi modului de preparare, comparativ cu produsele similare convenţionale.
O altă regulă ce trebuie respectată de producătorii din Iași, care vor atestatul tradițional, se referă la capacitatea de producţie realizată – raportată pentru un an, care nu poate depăşi cantitatea medie de 150 kg/litri pe zi total produs tradiţional atestat şi nu mai mult de 400 kg/litri pe zi total produse tradiţionale atestate, cu excepţia producerii pâinii şi produselor de panificaţie tradiţionale – care nu pot depăşi cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs tradiţional atestat şi nu mai mult de 800 kg pe zi total produse tradiţionale atestate. Recent, a avut loc, la Iași, Concursul național „Identificare de produse tradiționale”. Pe de altă parte, în ultimii doi ani, a fost atestat tradițional un singur produs la Iași, document obținut de la MADR.