Prima pagină » International » Un soldat american a fost reținut sub acuzație de furt în Rusia! Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează și mai mult

Un soldat american a fost reținut sub acuzație de furt în Rusia! Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează și mai mult

08 iun. 2024, 15:37,
BZI.ro, în International

Procesul militarului american acuzat de furt în Rusia a început joi la un tribunal din orașul Vladivostok, situat în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la cinci ani de închisoare.

Sergentul major Gordon Black, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzat de furt de către iubita sa, pe care a mers să o vadă la Vladivostok, un oraș de mici dimensiuni din estul Rusiei.

Această arestare complică și mai mult relațiile deja sensibile dintre SUA și Rusia, deja foarte tensionate.

Rusia, însă, are mai mulți americani în închisorile sale, inclusiv pe Paul Whelan și pe reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich. Guvernul american susține că ambii sunt deținuți pe nedrept și încearcă să negocieze eliberarea lor. Ziarista RFE/RL Alsu Kurmasheva, cu dublă cetățenie, americană și rusă, este și ea încarcerată, fiind acuzată că nu și-a declarat pașaportul rusesc la poliția rusă și că ar fi defăimat armata rusă prin munca ei.

În închisorile rusești se află și Travis Leake, un muzician care locuia în Rusia de ani de zile și a fost arestat anul trecut sub acuzații legate de droguri, precum și Marc Fogel, un profesor din Moscova condamnat la 14 ani de închisoare tot pentru acuzații legate de droguri.

Departamentul de Stat al SUA îi sfătuiește permanent pe cetățenii americani să nu călătorească în Rusia.

Armata americană a declarat luna trecută că Black nu a solicitat aprobarea pentru călătoria internațională și că aceasta nu a fost autorizată de Departamentul Apărării, conform protocoalelor. Având în vedere ostilitățile din Ucraina și amenințările continue la adresa SUA și a armatei sale, este extrem de puțin probabil că ar fi primit aprobarea, conform AP. Black era în concediu și se pregătea să se întoarcă la baza sa de origine din Fort Cavazos din Coreea de Sud, unde fusese staționat la Camp Humphreys cu Armata a Opta. Cynthia Smith, o purtătoare de cuvânt a armatei, a declarat că „în loc să se întoarcă în Statele Unite continentale, Black a zburat din Incheon, Republica Coreea, prin China la Vladivostok, Rusia, din motive personale”.

Iubita lui Black, Alexandra Vașciuk, a declarat reporterilor după audierea din instanță de joi că incidentul incriminat „a fost o simplă dispută domestică” în timpul căreia Black „a devenit agresiv și m-a atacat.” „Apoi a furat bani din portofelul meu, iar eu nu i-am dat permisiunea să facă asta”, a spus rusoaica.

Oficialii americani au declarat că Black, care este căsătorit, și-a cunoscut iubita în Coreea de Sud. Conform oficialilor americani, rusoaica a locuit în Coreea de Sud, iar toamna trecută ea și Black au avut un fel de dispută domestică sau altercație. După aceea, ea a părăsit Coreea de Sud. Nu este clar dacă a fost forțată să plece sau ce rol, dacă a existat vreunul, au avut autoritățile sud-coreene în această chestiune.

Comentarii
  • Unii o cauta cu lumanarea,ce plm cauta in gaoaza aia de tara

  • Deci tembelul a zburat din Coreea de Sud, unde avea baza, pana in Rusia, cu care SUA este la cutite… Ce sa mai zici?

    „Vladivostok, un oraș de mici dimensiuni din estul Rusiei” – ???? Totusi are 604000 locuitori.

  • Stire din 2 mai ,, proaspata" la bezei

    Gordon Black a fost arestat în orașul Vladivostok din estul îndepărtat al Rusiei pe 2 mai. El este acuzat de furt după o ceartă și se află în prezent în arest preventiv, spun autoritățile ruse. Pentagonul spune că Black, care a fost detașat la Camp Humphreys în afara Seulului , a călătorit în Rusia fără autorizația armatei SUA.

    Melody Jones, mama lui, a declarat pentru Reuters că fiul ei a decis să-și urmeze iubita în Rusia, în ciuda faptului că „se intelegeau ca pisicile și câinii”. Raportul nu a numit-o pe iubita, dar un local din Vladivostok și utilizator TikTok pe nume Aleksandra Vashchuk a încărcat mai multe videoclipuri cu Black și se referă la el drept „soțul ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *