Coronavirus

Un vaccin împotriva SARS-CoV-2 urmează să fie testat într-un spital din Madrid

Publicat: 08 sept. 2020
Vaccin împotriva SARS-CoV-2

Un vaccin-candidat împotriva covid-19 al companiei americane Johnson & Johnson urmează să fie testat într-un spital din Madrid, începând de săptămâna viitoare, în cadrul primelor teste clinice în Spania, cea mai afectată ţară din Europa de pandemie, care înregistrează peste 500.000 de contaminări cu noul coronavirus, relatează Euronews.

”Sunt mai multe tipuri de motivaţie”, declară coordonatorul cercetării la Spitalul La Paz din Madrid, Alberto Borobia, ”însă mulţi voluntari au peste 65 de ani sau prezintă un profil cu risc şi au decis să participe la aceste teste, pentru a se vaccina cât mai rapid posibil şi a se proteja odată cu apropierea iernii”, scrie news.ro.

Aceste teste clinice din faza 2 vizează 150 de voluntari în Spania, în urma încheierii cu succes a fazei 1 în Statele Unite şi Belgia.

Însă rezultatele urmează să fie cunoacute către sfârşitul anului.

”Faptul că dispunem de date referitoare la populaţia ţării noastre va fi foarte important în privinţa analizei”, continuă el, ”pentru a dovedi eficienţa vaccinului şi a-i cunoaşte interacţiunile”.

Aproape 140 de vaccinuri împotriva covid-19 sunt în curs de elaborare în lume, potrivit unui jurnalist de la Euronews, Jaime Velazquez.

Treizeci dintre ele sunt testate pe oameni, însă, potrivit cercetătorilor, numai zece ar urma să se dovedească eficiente. De obicei, sunt necesari ani de zile în vederea dezvoltării unui vaccin sigur, însă, de această dată, unele ar putea fi disponibile încă de anul viitor, potrivit jurnalistului.

Britanicii de la AstraZeneca dezvoltă, în prezent, un vaccin-candidat. Teste clinice sunt în curs la Oxford, în Regatul Unit. Madridul a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin, care ar putea fi comercializat în decembrie, în cazul în care studiile se dovedesc concludente.

Joan Pons s-a oferit să participe voluntar în testele clinice. Un infirmier la terapie intensivă, el a văzut de aproape boala, după ce s-a aflat în primăvară în prima linie, la fel ca alţi membri ai personalului medical.

”În cazuri cu totul excepţionale, vaccinul poate conduce la un şoc anafilactic”, spune Joan Pons, un infirmier şi voluntar în cadrul testului clinic al vaccinului.

”Mi-a îngheţat sângele când am citit şi semnat asta, dar ai de ales? Fără voluntari nu există vaccin. Iar fără vaccin, virusul va continua să circule printre noi. Mi-am spus: nu se poate aşa, trebuie să terminăm cu coronavirusul într-un fel sau altul”.

Bilanţul victimelor pandemiei covid-19 a crescut la 900 000 de morţi în lume, iar India, Brazilia şi Statele Unite înregistrează cele mai multe decese.

Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19

Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19. Școala se apropie cu pași repezi și tocmai de aceea Spania a decis să minimizeze răspândirea infecției cu noul coronavirus, implementând un plan de gestionare bazat pe zile diferite, în funcţie de vârstă şi de regiune. Astfel că școala începe treptat, iar în unele zone a fost amânată până în 22 septembrie. Acest lucru va oferi profesorilor timp să organizeze clasele, pentru ca orele să se desfășoare cu eficiență maximă, riscul de infectare fiind mai redus.

Spania arată cum va gestiona începerea noului an școlar pentru a limita răspândirea COVID-19

În acest mod mâine vor începe cursurile copiii de la 3 ani până la clasa a III-a inclusiv, iar cei de la liceu în ziua următoare. În ceea ce privește situația elevilor din clasele a V-a şi a VI-a, aceștia vor relua cursurile în data de 17 septembrie 2020. Corespondentul RRA, Annamaria Damian, transmite de la Madrid:

Reporter: Părinţii sunt încă în aşteptarea normelor clare stabilite de fiecare şcoală în parte şi se tem că o reducere a orarului copiilor ar însemna probleme pentru păstrarea unui loc de muncă. Este şi cazul Mariei:

Maria: Acum nu ştim dacă o să mai putem să ne luăm un loc de muncă sau trebuie să ne ocupăm de copii, doar. Să vină la şcoală ar fi mai bine, cu colegii, cu profesorii, dar mi-ar plăcea să fie cât de cât normal, nu cu restricţii foarte multe şi un orar normal.

Reporter: Pentru că educaţia este de competenţa guvernelor regionale, care pot decide închiderea şcolilor în cazul apariţiei unor focare de COVID-19, premierul Pedro Sánchez a solicitat ca deciziile să fie discutate cu Ministerul Sănătăţii. La rândul său, ministrul sănăţăţii, Salvador Illa, a anunţat că la sfârşitul anului Spania va avea primele vaccinuri anti-COVID-19.

Adauga un comentariu