Destinatii montane

Una din cele mai frumoase pesteri ale lumii se afla in Romania – FOTO

Publicat: 24 mart. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pelerinul care se afla in judetul Valcea, are de ales o drumetie de basm, pe una din cararile monahilor, un drum initiatic, ascuns de Muntii Capatanii si unde, de la un capat la altul, parca apele raului Cheia ridica spre nemurire psalmii ceresti.
Trei manastiri, trei temple ale crestinatatii curbeaza timpul universal si aduc pelerinul intr-o bucla superba. Saracinesti, Iezer si Pahomie, una mai aproape decat alta de cerul heruvimilor, sunt cele trei lacase de cult, ale acestui drum prin inima Capatanilor, sau Stancosii Valcii. Drum de haiduci, drumul Gologotei, drumul care merge fie prin canioane, fie printr-o vale frumoasa, drum care te va duce spre un loc de vis.
Pentru ca aici, pamantul frumos al Valcii, isi deschide pantecul pentru a lasa privitorului diamantul sau smaraldul sa luminze sufletul, inima, sa picure din ceea ce zeii au creat ce e mai frumos in lume.
Intr-un judet frumos, nu putea sa nu existe una din cele mai frumoase pesteri ale lumii – Pestera de Smarald sau Pestera Lacului Verde. Situata intr-un canion spectaculos – Canionul Cheii.
Aceasta fereastra spre o alta lume, una cosmica, de -a dreptul, este situata in peretele vestic al Muntelui Stogsoare, la o altitudine absoluta de circa 990 m si relativa de 140 m fata de talvegul vaii raului Cheia, in versantul stang al Ogasului Ursului, un adevarat rau de grohotis.
A fost explorata si cartata in anul 1978 de catre Cercul de Speologie “Niphargus” Ramnicu Valcea.

Vezi si Unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Romania. Lacul care nu ingheata – FOTO 

Pestera are o intrare relativ mare, de circa 6×4 m. Imediat dupa aceasta fereastra a timpului  urmeaza doua galerii: prima, foarte ingusta, are numai 10 m lungime; cealalta este larga si inalta ca un palat extraterestru, cu podeaua dreapta, acoperita cu fragmente marunte in primii 15 m si cu blocuri mari de calcar in rest, prabusite peste vechi concretiuni.
Dupa 35 m galeria se ramifica. Cele doua ramificatii, dupa ce imbratiseaza un imens pilier, se reintalnesc in Sala Mare. Ramificatia principala are o panta de 4 m, iar cea secundara este usor descendenta, neconcretionata si foarte larga (25 m).
Sala Mare (30x20x10 m) are podeaua accidentata din cauza numeroaselor blocuri prabusite. Din coltul sud-estic porneste o galerie, la inceput ascendenta, cu mult material clastic, care se ramifica dupa 20 m. In dreapta galeria se termina cu trei diverticule scurte.
Minunea apare in galeria din stanga coboara la un lac de smarald,  prins intre peretii unei diaclaze, lat de 1 m, lung de 10 m si adanc pana la 3 m. Prezenta lacului intr-o pestera fosila suspendata in calcare puternic fisurate se explica prin impermealizarea putului galeriei cu argila de decalcifiere.
Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul sa se dreneze, ca si cel din Pestera Pagodelor. Nu necesita echipament special pentru vizitare, ci doar surse de iluminare.
Nu trebuie ratat acest lac cosmic, pus inca de dinainte de facerea lumii pamantene…
sursa 
Adauga un comentariu