Prima pagină » Titlurile zilei » Una dintre cele mai iubite asistente medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Felicia Mironov a trecut prin momente cumplite împreună cu pacienții. „Mai mult ca niciodată, a devenit o binecuvântare să fii sănătos, să îți poți strânge familia în brațe, să ne vedem zi de zi”

Una dintre cele mai iubite asistente medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Felicia Mironov a trecut prin momente cumplite împreună cu pacienții. „Mai mult ca niciodată, a devenit o binecuvântare să fii sănătos, să îți poți strânge familia în brațe, să ne vedem zi de zi”

10 apr. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

Secția COVID-19 a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a fost în mod constant ocupată cu pacienți infectați care au avut nevoie de îngrijiri medicale. Felicia Mironov, asistent medical-șef în cadrul unității medicale, a trăit experiențe în ultimele luni pe care nu le va uita niciodată. Multe au învățat-o să privească altfel viața

În urma fiecărui pacient care a fost internat pe patul de spital rămâne o poveste, cuvinte de duh spuse de cei care au trecut prin multe încercări prin viață. La vârste înaintate, persoanele infectate cu coronavirus se luptă cu boala fără să aibă parte de mângâiere, de o îmbrățișare din partea celor dragi. În astfel de momente nu pot decât să caute o vorbă bună de la cadrele medicale. Felicia Mironov, asistent-șef la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a povestit despre situațiile prin care trec de un an sute de pacienți COVID-19 care au ajuns în unitatea medicală.

„Despre o pacientă care m-a emoționat până la lacrimi îmi amintesc cel mai des. Deși s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 5 luni, nu pot să uit. Îmi povestea că are o singură fiică și că în fiecare zi aceasta o vizita timp de o oră. Dânsa trăia de la o zi la alta pentru acele minute petrecute alături de fata ei. După ce a ajuns la spital, a simțit că i-a fost răpită și acea oră. Chiar dacă vorbea cu ea la telefon pe durata internării, simțea nevoia acelui contact fizic.

A fost externată, spre bucuria noastră. Singurătatea este o încercare grea pentru pacienți, mulți ajung la spital știind că nici acasă nu au pe nimeni. Ajung la spital și este foarte greu ca timp de două săptămâni să stai printre oameni pe care nu îi cunoști. Până reușesc să se cunoască cu ceilalți pacienți internați, să schimbe câteva vorbe, se simt foarte singuri”, a povestit cu lacrimi în ochi Felicia Mironov.

Fără o vorbă bună sau o strângere de mână, dispare și speranța că mai merită să lupte. Pacienții COVID-19 resimt singurătatea mai mult ca niciodată

La Spitalul de Boli Infecțioase, cei mai muți pacienți internați cu coronavirus au vârsta de peste 60 de ani. Unii dintre ei sunt abandonați de familii în spital, alții nu au pe nimeni de multă vreme. Pentru aceștia, dorința de a trăi și de a merge mai departe nu mai există în momentul în care conștientizează că sunt grav bolnavi. Pe lângă efectele directe ale acestei infecții, în spitale se resimte disperare, dorul de cei dragi, de o vorbă bună și de o încurajare.

„Ne detașăm după ce trăim toate experiențele acestea alături de pacienți, pentru că trebuie să continuăm să mergem mai departe. Multe dintre ele sunt extrem de emoționante și de-a dreptul triste. Simți disperare de la pacienți, vezi în ochii lor cum au pierdut orice speranță de viață, vor să le fie cineva alături, fizic să stea lângă ei. Față în față nici măcar pe noi nu ne văd așa cum trebuie, nu pot vedea nici măcar un zâmbet, pentru că intrăm în echipamentul de protecție. Îi încurajăm vorbindu-le despre ceilalți pacienți, îi îndemnăm să ne povestească viața lor, despre oamenii dragi. Stăm lângă pat, îi alimentăm, îi ajutăm să meargă la baie, dar pe lângă îngrijirea medicală îi ținem de mână și îi încurajăm să lupte cu această boală”, a mai spus asistentul-șef de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Lecțiile de viață învățate de la sutele de cazuri întâlnite în saloanele pacienților COVID-19

Felicia Mironov, asistent medical-șef, a avut printre pacienții COVID-19 internați și familii întregi, părinți alături de copii. A văzut cum, fiind alături unul de celălalt, trec mai ușor peste boală și sunt externați cu bine. De atunci, nu trece o zi în care să nu își îmbrățișeze soțul și cei doi copii. Familia a devenit mai mult ca niciodată punctul ei de sprijin și motivația de a merge mai departe. Nu va uita cât de importantă este o simplă bucurie a vieții, să poți vedea zâmbetul și să simți dragostea celor dragi.

„Pandemia COVID-19 ne-a arătat tuturor cât de important este să ai o familie. Am acasă doi copii. Îi protejez, pentru că îmi e foarte frică să nu îi infectez, de aceea eu cum intru pe ușă, fiecare aleargă în camera lui, așteaptă să vin eu la fiecare. Trebuie mai întâi să mă schimb, să fac un duș, să dezinfectez, ca să știu că nu îi pun în pericol. Mai mult ca niciodată, a devenit o binecuvântare să fii sănătos, să îți poți strânge familia în brațe, să ne vedem zi de zi”, adaugă Felicia Mironov.

Colegi deveniți pacienți. În 12 luni de la debutul pandemiei au văzut cât de ușor poți fi afectat de acest virus

Oboseala s-a resimțit și în rândul asistenților medicali. Au cedat săptămâni din perioada de concediu fiindcă era nevoie de ajutorul lor în secțiile COVID-19. Cadre medicale nu au fost ocolite de noul coronavirus. Din fericire, niciunul dintre cei care au devenit pacienți pe sectorul COVID-19 al spitalului nu a avut forme grave.

„Îmi iau o pauză cu mine însămi și mă gândesc din nou la tot ceea ce am făcut, îmi reamintesc că nu era nimic ce nu am făcut pentru a ajuta pacientul. Merg în zona verde, în cabinet, și încerc să mă reculeg, plâng și de acolo revin din nou la pacienți, încercând să ne facem treaba. Toți suntem paralizați, șocați de vestea că au murit unii dintre pacienții noștri. Speri de fiecare dată că îi vei revedea a doua zi, dar uneori te trezești și vezi că nu s-a întâmplat minunea. Ne mobilizăm și mergem înainte. Valul trei de pandemie este mult mai solicitant, pacienții necesită îngrijiri mai mari decât înainte, fiind cazuri multe și grave. În ultimul an, din cele 40 de zile de concediu, mi-am luat doar 10”, a încheiat ieșeanca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *