Prima pagină » Local » Undă verde pentru blocurile de birouri de pe amplasamentul fostei fabrici Vel Pitar! Imobilele vor avea 7 etaje – FOTO

Undă verde pentru blocurile de birouri de pe amplasamentul fostei fabrici Vel Pitar! Imobilele vor avea 7 etaje – FOTO

28 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Ciprian BOARU, în Local

Două imobile cu 7 etaje urmează să fie construite în zona industrială, pe amplasamentul activelor deținute de Vel Pitar, companie cumpărată de un investitor din Mexic. Proiectul urmează să fie supus votului într-o viitoare ședință de Consiliu Local

Firma General Tehnic SRL, care a cumpărat activele fostei fabrici Vel Pitar, de pe Calea Chișinăului, nr. 33, mai face un pas pentru aprobarea unui proiect imobiliar. General Tehnic a cumpărat proprietatea de la Vel Pitar în luna august 2021. Afaceriștii de la firma de instalații au plătit nu mai puțin de 600.000 de euro pe terenul de 4.511 metri pătrați și două corpuri de clădire cu suprafețe de 200 și 400 de metri pătrați.

Reprezentanții General Tehnic au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui complex format din 2 clădiri cu regimul de înălțime 2S+P+7E+Eth, unite prin alt corp cu regim redus. În luna ianuarie 2023, planul a trecut de sesiunea de consultare publică organizată de Primăria Iași. Acum, proiectul a fost republicat, ceea ce înseamnă că va fi prezent pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Consiliu Local, etapă premergătoare celei de autorizare.

Imobilele vor beneficia și de 325 de locuri de parcare. De precizat că Vel Pitar a fost implicată în mai multe scandaluri la Iași.

Proiectul a fost scos la vânzare

Unul dintre asociații de la General Tehnic a precizat pentru BZI că intenționează să păstreze proiectul în portofoliul firmei. Însă, pe site-urile de profil, proprietatea a fost scoasă la vânzare pentru prețul de 3 milioane de euro, de cinci ori mai mult față de cel achitat celor de la Vel Pitar.

Beneficiarii au propus un procent de ocupare a terenului de 40 la sută, coeficient de utilizare a terenului de 2,80. Clădirile vor avea o suprafață construită desfășurată de 12.630 de metri pătrați. Societatea a înregistrat, în 2022, o cifră de afaceri de 25,2 milioane de lei, aproape 5 milioane de euro, profit de 5,5 milioane de lei, aproape 1 milion de euro, datorii de 6,6 milioane de lei și un număr de 58 de angajați. În zona industrială au fost autorizate clădiri de locuințe colective, dar și spații de producție.

Vel Pitar a fost cumpărată de o firmă din Mexic

Compania Vel Pitar a preluat la privatizare activele fabricii comuniste Pangran din toată țara. Deși a vândut proprietatea de pe Calea Chișinăului, Vel Pitar încă mai deține un spațiu de producție în zona industrială din Iași. Conform ultimelor date financiare din 2021, societatea cu sediul social în Râmnicu Vâlcea a declarat o cifră de afaceri de 586,1 milioane de lei, aproape 117 milioane de euro, profit de 68,5 milioane de lei, aproape 14 milioane de euro, datorii de 81,8 milioane de lei și un număr de 1.906 angajați.

Recent, publicațiile de profil au anunțat că Vel Pitar, deținută de investitorii americani de la NCH Capital, a fost cumpărată de Bimbo, un grup de panificație din Mexic, contra sumei de 200 de milioane de euro.

Comentarii
  • Scolile au tot mai putini absolventi, sporul democratic va fi in scurt timp cu minus, dar cladirile de birouri rasar ca ciupercile dupa ploaie. Cine plm va lucra in ele?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *