National

Unde am pensia privată: Toate informațiile necesare despre Pilonul II

Publicat: 20 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde am pensia privată Toate informațiile necesare despre Pilonul II
Pensia privată este obligatorie și depinde de banii strânşi în conturile individuale din sistemul de pensii private

Pensie privată Pilonul II este suma pe care o plătește periodic participantul, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public. Tocmai de aceea, oricine are o astfel de contribuție vrea să știe unde are pensia privată.

Pensia privată este obligatorie și depinde de banii strânşi în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuţiile efectuate în timpul vieţii active. În plus se ține cont şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private.

persoana care calculeaza pensia

Pilonul II de pensii este obligatoriu

Pensia privată obligatorie poate fi privită ca o investiţie financiară, dar şi ca o variantă de economisire pe termen lung.

Pensia privată este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de până la 35 de ani care este angajată și/sau virează CAS-ul (contribuție asigurări sociale) către stat și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani.

Excepție de la această situație fac persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct.5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care sunt scutiți de la plata contribuțiilor (conform OUG 114/2018) în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.

grafica pensie

Fiecare angajat contribuie lunar cu 25% din salariul brut la asigurările sociale (CAS). Spre Pilonul I, adică pensia public, este direcționat 21,25%, în timp ce la Pilonul II, adică pensia administrată privată, merg 3,75%.

Procentul de 3,75% din cota CAS plătită nu mai ajunge la bugetul statului ci la fondul de pensii private unde angajatul are calitatea de participant.

La Pilonul II de pensii, angajatorul va plăti la stat banii datoraţi pentru contribuţiile sociale ale angajaţilor, iar virarea banilor către fondurile private se va face de către Casa Națională de Pensii Publice, în funcţie de opţiunea individuală a fiecărui salariat cu privire la fondul de pensii administrat privat.

maini care numara niste bani

Unde am pensia privată: Cine stabilește acest lucru

În termen de 4 luni de la prima angajare, Oricine își poate alege fondul de pensii administrat privat. Dacă nu ai făcut acest lucru, atunci vei fi repartizat în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață. Trebuie avut în vedere faptul că nu poți participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.

Poți alege oricând să te transferi de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele tale personale și de încrederea pe care ți-o inspiră respectivul fond.

grafica bani pusi in pusculita

 

De unde știu unde am pensia privată

Persoanele care nu știu unde au pensia privată trebuie să intre pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reunește toți administratorii de fonduri de pensii private și băncile depozitare într-o organizație profesională.

Intrând pe acest site, poți afla la ce fond de pensii participi și câți bani ai până în momentul verificării. Pentru asta trebuie să-ți introduce datele personale și vei primi toate informațiile dorite.

Cei care știu deja la ce fond de pensii private au banii pot afla de pe același site câți bani au până în moemntul verificării. Informații legate de suma strânsă pot fi aflate și direct de pe site-urile fondurilor de pensii unde participă.

Adauga un comentariu