Sanatate si frumusete

Unghii crapate sau ingalbenite – Ce probleme de sanatate de indica unghiile

Publicat: 27 feb. 2018
14

Unghiile cu un aspect albicios sau galbui, cele care se crapa sau au linii negre pot fi semne ale unei boli interne. “Unghiile ne pot dezvalui o serie de informatii despre sanatatea noastra, despre starea de hidratare si igiena sau despre boli ereditare ori dobandite”, explica dr. Sebastian Pop, medic dermatolog.

1. Unghii albe. Unghiile foarte deschise la culoare sau albe sunt uneori legate de imbatranire, dar pot fi si semne ale unor boli precum anemia, insuficienta cardiaca, boli hepatice sau malnutritia. “In anemie sau boli pulmonare, pacientii pot prezenta o forma aparte de unghie in forma de «sticla de ceas», aceasta fiind de multe ori sugestiva pentru existenta unor suferinte de organ care nu s-au manifestat inca. In anemiile feriprive, unghia poate lua o forma adancita, genul de unghie «scobita »”, explica dr. Sebastian Pop.

2. Unghii galbene. Una dintre cele mai comune cauze ale ingalbenirii unghiilor este infectia fungica. Mai rar, unghiile galbene pot fi semne ale unor afectiuni mai grave precum boli ale tiroidei, diabet sau psoriazis. In plus, sindromul unghiilor ingalbenite, “este asociat cu bronsite, bronsiectazii, sinuzite, boli ale vaselor limfatice cu edem persistent. De multe ori, acest simptom poate disparea dupa ani de persistenta”, completeaza medicul dermatolog.

Citeste si 7 lucruri pe care unghiile le spun despre sanatatea ta

3. Unghii albastrui. Daca unghiile au o nuanta albastruie inseamna ca organismul nu primeste suficient oxigen. Asta poate indica o infectie a plamanilor, cum este pneumonia.

4. Unghii crapate sau rupte. Daca unghiile sunt uscate, se crapa sau se rup in mod frecvent, e posibil sa suferiti de boli ale glandei tiroide. Unghiile care se crapa sau se rup usor insotite de o tenta galbuie a suprafetei lor sunt de cele mai multe ori semne ale unei infectii fungice.

5. Piele umflata in jurul unghiilor. Daca pielea din jurul unghiilor are un aspect rosiatic si inflamat este posibil sa suferiti de lupus sau de o alta boala a tesutului conjunctiv. “Pielea eritematoasa si telangiectazii (vase dilatate) din partea proximala a unghiilor poate sugera existenta unui Lupus eritematos sau a Dermatomiozitei, dar si a altor boli autoimune. Aceste zone pot fi adesea dureroase la presiune”, adauga medicul dermatolog.

Citeste si Tratament natural pentru unghii fragile si exfoliate. Costa mai putin de 10 lei

6. Linii negre sub unghii. Daca observati linii inchise la culoare sub unghii, este necesar sa va adresati medicului cat mai curand posibil. Sunt semne ale melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. “Orice tulburare de pigmentare aparuta la nivelul unghiilor este o problema foarte serioasa si trebuie imediat investigata. Daca dermatologul suspecteaza ca este vorba de un melanom atunci aceasta modificare trebuie excizata de urgenta si analizata histopatologic”, atentioneaza specialistul in dermatologie.

7. Petele albe pe unghii. Petele de culoare alba care apar din loc in loc pe unghii pot fi cauzate de infectii fungice, deficiente de zinc sau calciu in organism, de eczeme sau de psoriazis. Ele pot aparea si in cazul in care aveti probleme cu rinichii sau cu ficatul.

8. Unghii roase. Rosul unghiilor poate fi doar un obicei vechi, dar in unele cazuri este un semn al anxietatii persistente, care poate fi tratata. Rosul unghiilor a fost de asemnea asociat cu tulburarea obsesiv-compulsiva. Daca nu puteti renunta la acest obicei, cereti sfatul unui medic.
Adauga un comentariu