Actualitate

Uniunea Europeană va negocia un acord special cu Irlanda de Nord pe fondul ieșirii Marii Britanii din UE

Publicat: 13 oct. 2021
indicatoare rutiere
Protocolul evită o graniță dură pe insula Irlanda

Uniunea Europeană (UE) va prezenta noi propuneri pentru Protocolul Irlandei de Nord miercuri . Acestea vor acoperi obiceiurile, agroalimentarea, medicamentele și rolul politicienilor din Irlanda de Nord.

Protocolul evită o graniță dură pe insula Irlanda, menținând Irlanda de Nord pe piața unică a bunurilor din UE. Dar creează o nouă frontieră comercială cu Marea Britanie (GB) despre care unioniștii spun că le subminează locul în Marea Britanie.

Irlanda de Nord va avea mai multe beneficii decât Marea Britanie, conform protocolului Uniunii Europene

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Šefčovič, a declarat că propunerile vor fi „de mare anvergură” și că speră să fie văzute ca atare. Se înțelege că propunerile includ un acord agroalimentar unic care vizează reducerea bruscă a controalelor la produsele care se deplasează din UK în Irlanda de Nord.

De asemenea, va exista un aranjament care să permită vânzarea în continuare a cărnii refrigerate UK în Irlanda de Nord; aceste produse se confruntau cu o interdicție. De asemenea, UE a declarat că își va schimba legislația în încercarea de a rezolva problemele de reglementare care reprezintă o amenințare la furnizarea de medicamente către Irlanda de Nord.

Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat că propunerile reflectă „luni de muncă grea, ascultare atentă în toată Irlanda de Nord și vor oferi soluții practice pentru a face ca Protocolul să funcționeze mai bine”.

„Sper că guvernul Regatului Unit este serios în legătură cu trecerea în parteneriat”, a adăugat el.

Ce spun autoritățile din Marea Britanie despre protocolul cu Irlanda de Nord

Marți, ministrul britanic pentru Brexit, Lord Frost, a propus planuri pentru un protocol complet nou care să îl înlocuiască pe cel existent.

Ca parte a acestor planuri, guvernul britanic dorește să inverseze acordul său anterior privind rolul de supraveghere al Curții Europene de Justiție (CEJ), care este cea mai înaltă instanță a UE. Într-un discurs adresat diplomaților marți în Portugalia, Lord Frost a descris noul său text legal ca „o cale mai bună de urmat”.

El a spus că textul său propus va modifica protocolul Irlandei de Nord și va sprijini Acordul de Vinerea Mare.

„Avem o oportunitate scurtă, dar reală, de a pune în aplicare un nou aranjament, de a dezactiva criza politică care se produce, atât în ​​Irlanda de Nord, cât și între noi”, a spus el.

Cu toate acestea, UE a spus în repetate rânduri că CEJ trebuie să aibă ultimul cuvânt în orice problemă a dreptului UE din protocol.

Se așteaptă ca cele două părți să se angajeze în discuții intense în cursul lunii noiembrie. Marea Britanie a amenințat că va declanșa articolul 16 din protocol dacă aceste discuții nu pot ajunge la un acord. Acesta suspenda părți din protocol. Sir Jeffrey Donaldson, liderul Partidului Unionist Democrat (DUP) – cel mai mare partid unionist din Irlanda de Nord – a avertizat că poate renunța la Stormont dacă cerințele sale privind protocolul nu sunt îndeplinite.

Marea Britanie, care a ieșit din Uniune Europeană se confruntă cu mari lipsuri. De la criza alimentelor de pe rafturile din supermarketuri, până la lipsa angajaților din domeniul transport mărfuri ce a cauzat o mare criză de combustibil.

Adauga un comentariu