Actualitate

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România lansează acuzaţii grave la adresa ministrului de Justiție, Stelian Ion

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România lansează acuzaţii grave la adresa ministrului de Justiție Stelian Ion
Stelian Ion, fostul ministru al Justiției este propunerea pentru portofoliul din care tocmai a fost remaniat de Klaus Iohannis

Stelian Ion, ministrul Justiţiei din Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR, se confruntă cu acuzaţii grave venite din partea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Într-un comunicat de presă aceştia îi solicită ministrului USR de la Justiţie să reia procedura de selecţie pentru membrul naţional Eurojust.

În viziunea UNJR România, în acest moment, ministrul Stelian Ion încalca legislaţia europeană şi există chiar riscul compromiterii anchetelor.

Procedura întocmită de Stelian Ion e deficitară

În viziunea Uniunii Naţională a Judecătorilor din România, ministrul Justiţiei, Stelian Ion încalca legislaţia europeană atunci când printre persoanele selectate ca viitor membru naţional Eurojust se află persoane asimilate judecătorilor şi procurorilor. Din aceste considerente, UNJR consideră că există riscul compromiterii anchetelor

„Acest anunţ vine în contradicţie cu procedurile anterioare, la procedura de selecţie a adjunctului membrului naţional Eurojust magistraţii asimilaţi neavând vocaţia de participa, ci exclusiv judecătorii şi procurorii, fiind dificil de înţeles care ar putea fi motivele pentru care, în numirea membrului naţional Eurojust, Ministerul Justiţiei ar urma o procedură diferită de cea pentru selecţia adjunctului”, se precizează în comunicat.

UNJR menţionează că dispoziţiile art. 7 din OUG 123/2007 stipulează că membrul naţional român la Eurojust este selectat de ministrul Justiţiei dintre procurorii cu o vechime în magistratură de minimum 12 ani, cu experienţă în combaterea formelor grave ale criminalităţii transnaţionale organizate, a corupţiei sau a terorismului, precum şi cu experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale, iar cele ale art. 2 din Decizia 2002/187/JAI arată că Eurojust este compus din câte un membru naţional, detaşat de fiecare stat membru, în conformitate cu sistemul său juridic, având calitatea de procuror, judecător sau de ofiţer de poliţie cu competenţe echivalente.

Personalul de specialitate juridică nu are nicio componentă judiciară

În continuarea comunicatului de presă, UNJR susţine că personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor nu are niciun fel de competentă juridică:

„Personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor nu are niciun fel de competenţă judiciară stabilită prin lege, fiind sfidătoare faţă de judecători şi procurori conferirea de către ministrul Justiţiei a unei vocaţii în afara legii acestui personal. Potenţiala desemnare a unui ‘magistrat asimilat’ ca membru naţional Eurojust ar pune sub semnul întrebării procedurile judiciare penale în care ar fi administrate acte de către o persoană care nu are atribuţiile şi competenţele unui procuror sau judecător, vulnerabilizând atât aceste proceduri judiciare penale, cât şi însăşi respectarea de către România a obligaţiilor sale de membru al Uniunii Europene”, mai spune Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

Stelian Ion, ministru controversat al Justiţiei

Incă de la începutul mandatului în cadrul Ministerului Justiţiei, Stelian Ion s-a confruntat cu mai multe controverse. De exemplu, cei de la CSM acuzau o lipsă mare de respect atunci când, în urmă cu câteva săptămâni, Stelian Ion a părăsit şedinţa chiar în momentul în care judecătorii îl acuzau de faptul că răspândeşte mai multe informaţii false.

În altă ordine de idei, Stelian Ion a stârnit rumoare în urmă cu câteva zile atunci când a încurcat protestele. Acesta s-a adresat protestărilor care protestau pe o altă speță.

Adauga un comentariu