Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași continuă strategia de dezvoltare academică în afara României

Publicat: 20 mart. 2021
Corpul A al Universității
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași intenționează înființarea unei Extensiuni la Orhei, Republica Moldova.

Strategia de dezvoltare academică în afara României a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași continuă! Pe acest plan, se intenționează înființarea unei Extensiuni la Orhei, Republica Moldova. Rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a avut discuții cu Dinu Țurcanu, președintele Raionului Orhei din Republica Moldova.

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, continuă strategia de dezvoltare academică în afara României! În acest context, săptămâna aceasta a avut o întrevedere cu Dinu Țurcanu, președintele Raionului Orhei din Republica Moldova. Totul având în vedere oportunitățile de care pot beneficia tinerii din această regiune, accesând programe de studii universitare, de licență sau master. La eveniment a luat parte și prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorectorul pentru strategie, dezvoltare instituțională și personal. De precizat că, în prezent, Universitatea „Cuza” are două extensiuni în Republica Moldova, una la Bălți, înființată în anul universitar 2010-2011, și una la Chișinău, care funcționează începând cu anul universitar 2016-2017.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în fața unei noi premiere pentru învățământul superior din România!

De reamintit că, în februarie 2021, la Botoșani, rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, alături de 3 prorectori și 7 decani ai facultățiilor UAIC din Iași s-a întâlnit cu primarul Cosmin Andrei și președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Fedorovici pentru a pune bazele unei filiale academice cuziste unde urmează să studieze 800 de studenți. În acest sens a fost vizitat Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani.

Prima instituție modernă de învățământ superior a României urmărește diversificarea ofertei educaționale prin înființarea unor noi filiale în țară. De asemenea, se vizează și dezvoltarea activității în cadrul Extensiunilor existente, prin autorizarea și acreditarea de noi programe de studii de licență și de master. Astfel, pe lângă extensiunile care funcționează din anul universitar 2010-2011 la Bălți (și care va fi mărită anul acesta), din anul 2016-2017 la Chișinău și din 1997 o filială la Piatra-Neamț, UAIC dezvoltă o filială și în județul Vrancea. De precizat că dezvoltarea activității didactice de la Botoșani are în vedere potențialul intelectual și științific, dar și numărul destul de mare al studenților din acest județ care urmează o formă de învățământ la Universitatea din Iași (aproximativ 13 la sută din totalul studenților înmatriculați).

Ce urmează să înființeze Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la Botoșani

În urma consultărilor avute de conducerea UAIC cu decanii celor mai solicitate facultăți în rândul absolvenților de liceu s-a decis, ca pentru început, programele de licență propuse să funcționeze în filiala de la Botoșani a UAIC, la forma de Învățământ cu Frecvență (IF), vor fi următoarele: Administrație publică, Finanțe și bănci și Contabilitate și informatică de gestiune – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor; Drept – Facultatea de Drept; Pedagogia învățământului primar și preșcolar și Psihologie -Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației; Asistență socială și Comunicare și relații publice – Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice; Limba și literatura română și Limba și literatura engleză – Facultatea de Litere; Informatică – Facultatea de Informatică.

În cadrul acestor programe ar putea fi școlarizați, începând cu anul universitar 2021-2022, după ce se va finaliza procesul de autorizare și acreditare, un număr de 825 de studenți. Scopul acestor demersuri este acela de a dezvolta parteneriatul cu administrațiile locale din cadrul Regiunii Nord-Est, în beneficiul tinerilor care vor putea avea acces mai facil la programele de studii ale UAIC, urmărind în exclusivitate interesul educațional.
Adauga un comentariu