Actualitate

Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi

Publicat: 24 sept. 2002
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:35788;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Hotie la licenta de la Farmacie

•Politistii ieseni au deschis o ancheta privind vanzarea rezultatelor corecte ale subiectelor de la examenul de licenta de la Facultatea de Farmacie •Anchetatorii au gasit asupra candidatilor o parte dintre raspunsurile corecte la toate testele grila •Cei prinsi in fapt au promovat examenul

Saptamana trecuta, miercuri, politistii de la Biroul Economic de la Politia Municipiului Iasi au gasit asupra a patru absolventi de la Facultatea de Farmacie raspunsurile corecte la testul grila de la examenul de licenta. Politistii i-au asteptat pe patru dintre candidatii care au sustinut examenul si i-au perchezitionat. Asupra farmacistilor Abu Ahmad Nasim si Abu Libdih Omar Kalil, din Israel, Al-Aga A.K. Shady din Palestina si Gaber Hanin Mohamed Nofal din Emirate Arabe Unite politistii au gasit copii xerox ale raspunsurilor la examenul de licenta. Examenul a avut patru teste grila, a cate 120 de intrebari fiecare, tocmai pentru a nu permite candidatilor sa copie unul de la altul. Pe foile gasite de politisti erau trecute raspunsurile corecte la toate cele patru teste. Din informatiile pe care le detinem, rezulta ca subiectele au fost vandute de trei studenti marocani Ymad, Shon Nofel si o studenta Laila. Fiecare pagina cu raspunsurile corecte la cele patru teste se pare ca a fost vanduta cu sume cuprinse intre 50 si 100 de dolari americani, dar din totalul de 120 de intrebari erau date raspunsurile doar de la punctul 31 pana la 86 inclusiv. „Toti colegii mei care au cumparat copia in cauza au platit sume cuprinse intre 50 si 100 de dolari, cu exceptia unuia singur care a platit suma de 200 de dolari”, a declarat unul dintre fostii studenti de la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Iasi.

Intocmirea subiectelor

In acest an, pregatirea subiectelor pentru examenele de licenta pe tara, la Medicina, a cazut in sarcina profesorilor universitari de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr.T Popa Iasi, cu aprobarea ministrului Ecaterina Andronescu. „Faptul ca in acest an, Universitatea din Iasi a fost cea care a intocmit subiectele pentru examenul de licenta de la medicina, nu a tinut strict de minister ci a fost stabilit in prealabil de rectorii universitatilor din tara. Noi nu am facut altceva decat sa aprobam acest lucru”, a declarat telefonic, ieri seara, Ecaterina Andronescu. Subiectele tip grila au fost pregatite minutios, cate 120 de intrebari pe patru examene, si sigilate in plicuri. Toate aceste masuri au fost luate pentru ca studentii sa nu afle dinainte tematica de concurs. Cineva a vandut subiectele.

Fituici contra cost

Conform informatiilor noastre, subiectele de la Facultatea de Farmacie au fost vandute in cursul noptii de marti spre miercuri, saptamana trecuta. Pentru a nu fi prinsi de politisti, cei trei marocani care au vandut subiectele i-au chemat pe potentialii clienti dupa orele 23.00 in barurile de langa UMF. Vanzarea copiilor xerox a durat pana spre ora 5.00 dimineata a zilei de miercuri, dupa cum a declarat unul dintre fostii studenti de la UMF. Politistii au confirmat ca au reusit sa intre in posesia a catorva copii ale rezultatelor de la examenul de licenta. „Documentele pe care le aveti dumneavoastra le avem si noi, si, in acest, moment facem cercetari intr-un dosar penal. Mai multe informatii nu va putem furniza pentru a nu periclita ancheta”, a declarat ieri seara comisarul Stefan Alexa, comandantul IPJ Iasi.

Senatul UMF

Pe langa faptul ca la UMF au fost vandute inainte de examenul de licenta rezultatele subiectelor, reprezentantii UMF au fost de acord ca cei prinsi cu fituici asupra lor sa promoveze examenul. „Faptul ca cei care au fost prinsi ca au copiat la examen au promovat, nu este problema noastra, ci a reprezentantilor din Senatul UMF”, a mai declarat comisarul Stefan Alexa. Precizam ca studentii Abu Ahmad Nasim, Abu Liibdih Omar Kalil, Hanin Gaber Mohamed Nofal si Al-Aga A.K. Shady au promovat examenul de licenta cu note de 9,82 si 9,83. Acest fapt a fost adus si la cunostinta ministrului Ecaterina Andronescu. „Am discutat cu rectorul universitatii si cu seful Politiei. Pentru a lua vreo masura avem nevoie de punctul de vedere ferm al IPJ Iasi. Asteptam sa se termine ancheta si daca neregulile se vor confirma vom anula examenul de licenta”, a declarat telefonic ieri seara ministrul Educatiei si Cercetarii care a mai tinut sa precizeze ca in cazul in care se va dovedi si implicarea unor profesori in acest caz va cere ca politistii sa-si faca datoria.
Ovidiu NEMTANU

Adauga un comentariu