Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi are în implementare proiectul „agriEDU: Formarea Cadrelor Didactice Preuniversitare în Agricultură”, contract de finanțare nr. 14151/11.12.2024, finanțat prin PNRR, Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 7. Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare, Componenta 15 – Educație/ Pilonul VI – Politici pentru noua generație, în format blended-learning.
USV Iași formează profesorii din liceele agricole prin proiectul „agriEDU”
Luni, 5 mai 2025 au demarat activitățile de formare a cadrelor didactice preuniversitare din seria I pentru temele:
„Agricultura de precizie și digitalizare” (formator – asist. univ. dr. Constantin-Liviu BUTNARU
„Tehnologii agricole sustenabile” (formator- conf. univ. dr. Ioan PUIU) cu activitățile online sincron și cele online asincron urmate de cele fizice (față în față) în zilele de 9 și 10 mai.
Grupul țintă este format din cadre didactice de la licee cu profil agricol din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, care vor dobândi noi cunoștințe din domenii specifice care integrează pricipiile agriculturii durabile.
Obiectivul proiectului îl reprezintă transferul de cunoștințe și creșterea atractivității învățământului profesional și tehnic, cu profil agricol prin asigurarea de către USV Iași a unui program de formare continuă dedicat unui număr de 90 cadre didactice din cadrul liceelor cu profil agricol. Programul de formare va avea o durată de 90 ore în total, iar la finalul formării fiecare participant eligibil va primi certificat de formare profesională acreditat de Ministerul Educației și Cercetării ce asigură 30 de credite profesionale.
Proiectul asigură totodată consolidarea relațiilor dintre liceele de profil și mediul academic prin colaborare științifică și parteneriate de dezvoltare educațională subliniind anagajamentul și implicarea universității noastre în progresul sustenabil al mediului preuniversitar.
Activitățile vor continua timp încă trei săptămâni pentru această grupă cu module privind Managementul fermei, Economie circulară, Utilizarea biotehnologiilor moderne în agricultură, Tehnologii de cultură ecologice și Contabilitate în agricultură și apoi activitățile se vor relua pentru celelalte cinci serii constituite.