Local

Unul dintre cei mai frumoși brazi din Iași este cel din interiorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Zeci de voluntari au petrecut 5 ore pentru a-l împodobi! GALERIE FOTO

Publicat: 21 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unul dintre cei mai frumoși brazi din Iași este cel din interiorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Zeci de voluntari au petrecut 5 ore pentru a-l împodobi GALERIE FOTO
Din lotul de brazi aduși din Danemarca, cel mai frumos a fost ales pentru a fi donat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași

În anul 2021, Primăria Iași a achiziționat 700 de brazi din Danemarca. Din lotul adus, cel mai frumos brad a fost donat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La împodobirea bradului au participat „Voluntarii Sfintei Parascheva”, preoți și paracliseri

Primăria Municipiului Iași a achiziționat anul acesta 700 de brazi din Danemarca. Aceștia au fost amplasați pe străzile din oraș. Cel mai frumos brad a fost donat de reprezentanții Primăriei pentru a fi expus în interiorul Catedralei Mitropolitane. Pomul a fost împodobit de „Voluntarii Sfintei Parascheva”, preoți și paracliseri. Preotul Șcheiul Dosoftei, care slujește la Mitropolie din anul 1990, spune că, din momentul în care a venit el în catedrală, a început să împodobească bradul în interiorul bisericii, iar, de atunci, în fiecare an, se păstrează tradiția.

Reporterii BZI au vorbit cu preotul Șcheiul Dosoftei, pe care l-au găsit la racla Sfintei Parascheva. Acesta a povestit cum a fost împodobit bradul.

„În acest an, bradul a fost adus din Danemarca. Are înălțimea de aproximativ 5 metri. În cursul serii în care a fost adus, acesta a fost împodobit de paracliserii împreună cu voluntarii. În acest pom au fost așezate cele mai frumoase podoabe pe care le are Mitropolia, alături de dulciuri”, povestește părintele Șcheiul Dosoftei.

În acest an, bradul a fost împodobit cu ghirlande argintii și roșii, iar globurile au aceleași culori ca ghirlandele. Împodobirea bradului a durat 5 ore.

Pomul de la Mitropolie are două globuri speciale

Preotul Șcheiul Dosoftei a mai povestit cum, anul trecut, o femeie din Buzău a donat Catedralei Mitropolitane două globuri pictate. Femeia, care vine de mulți ani și se roagă la Sfânta Parascheva, a adus în 2020, pentru Mitropolie, globurile personalizate, care vor fi păstrate și așezate în brad în fiecare an.

„O femeie din Buzău, care vine de mulți ani și se roagă la Cuvioasă, a donat anul trecut Mitropoliei Moldovei și Bucovinei două globuri pictate manual. Aceste două globuri au fost pictate special pentru pomul din Catedrală. Pe unul dintre globuri este pictată Mitropolia, iar pe celălalt – Sfânta Parascheva. Globurile au culoarea albă și sunt așezate în brad astfel încât să fie observate de toți credincioșii”, a adăugat preotul Șcheiul Dosoftei.

Dulciurile din pom le vor fi oferite copiilor drept recompensă pentru colinde

În brad au fost puse dulciuri care au fost cumpărate de Centrul Eparhial. Așadar, au fost cumpărate și așezate în pom ciocolate, napolitane și bomboane. Membrii Centrului Eparhial urmează să mai cumpere dulciuri și vor pregăti pachete ce urmează să le fie oferite copiilor care vin să colinde de Crăciun.

„Micuții care vor veni să ne colinde anul acesta primesc dulciuri pe care le-am cumpărat din banii de la Centrul Eparhial, dar mai avem sponsori care le oferă micuților diverse cadouri. La fel ca în fiecare an, așteptăm colindători în număr cât mai mare”, a încheiat părintele Șcheiul Dosoftei.

După Bobotează, bradul va fi despodobit, iar dulciurile din el urmează să le fie dăruite copiilor care vor fi prezenți la slujbă. „Voluntarii Sfintei Parascheva” și paracliserii care au ajutat la împodobit și sunt mereu prezenți la curățenia din Mitropolie vor primi și ei dulciuri din pom. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat semnificația bradului de Crăciun.

Adauga un comentariu