Boli si tratamente

Uretrita. Simptome si tratament

Publicat: 24 mart. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Uretrita. Simptome si tratament
7

Uretrita sau infectia uretrala este o afectiune a uretrei provocata de aceleasi microorganisme care infecteaza vezica (incluzand si Escherichia coli), dar poate fi si consecinta unor boli cu transmitere sexuala. La femei, din cauza anatomiei – apropierea dintre orificiul uretrei si vagin, sunt posibile infectii cu virusul herpes simplex sau Chlamydia. La barbati, majoritatea infectiilor uretrale sunt date de gonococi si Chlamydia. Sindromul Reiter este o combinatie de uretrita, artrita si conjunctivita (inflamatiei a ochiului) care este dobândita, de obicei, dupa contact sexual.

Simptome
Simptomele infectiei uretrale sunt mictiunile frecvente, insotite de senzatia de arsura la urinat, scurgeri uretrale (la barbati) sau existenta puroiului in urina.

La femei este dificila diferentierea unei infectii uretrale de o infectie vezicala (cistita) deoarece semnele si simptomele acestor afectiuni sunt similare. O analiza urinara poate ajuta la stabilirea diagnosticului. Aproximativ 30% dintre femeile care au mictiuni frecvente si dureroase nu au un numar semnificativ de bacterii in urina. Aparitia sangelui in urina, debutul brusc al afectiunii si istoricul de infectii similare sugereaza ca infectia bacteriana este cauza inflamatiei. Daca debutul a fost unul progresiv, cu mai mult de 7 zile inaintea examinarii si nu exista sange in urina, simptomele pot fi cauzate de infectia cu Chlamydia.

Tratamentul uretritei

Tratamentul depinde de cauza infectiei si poate fi stabilit numai de catre medic. In cazul infectiei cu Chlamydia se poate administra un antibiotic cum ar fi tetraciclina, pentru o saptamana. Pentru gonoree se prescrie in mod uzual penicilina. Unele tulpini de gonococ sunt rezistente la penicilina. Daca testele de laborator indica acest lucru, trebuie prescrisa o medicatie mai puternica. Pot fi prescrise antibiotice si pentru alte infectii bacteriene. In unele situatii, medicul poate recomanda tratament si celuilalt partener sexual.

Daca uretrita produsa de infectia gonococica sau de Chlamydia ramane netratata, poate duce la probleme mult mai serioase, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, strictura uretrei, prostatita, epididimita, sterilitate, artrita, meningita sau inflamatia inimii.

Prevenirea infectiei uretrale
Pentru prevenirea infectiei uretrale este indicata adoptarea unei igiene intime foarte riguroase. In cazul femeilor, la fel de important este si consultul ginecologic regulat, deoarece, in acest caz, pot fi depistate Chlamidya sau gonoreea, infectii vaginale responsabile, in unele cazuri, de aparitia infectiei uretrale.

Adauga un comentariu