Prima pagină » Titlurile zilei » Va fi demolată o clădire celebră din Iași! Investitorul are aprobări pentru un bloc de locuințe cu 23 de etaje: „Vreau să fac ceva nou” – FOTO

Va fi demolată o clădire celebră din Iași! Investitorul are aprobări pentru un bloc de locuințe cu 23 de etaje: „Vreau să fac ceva nou” – FOTO

18 aug. 2023, 02:00, 11 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Afaceristul Florin Onofrei spune că momentan nu va construi blocul de locuințe colective cu 23 de etaje de pe Calea Chișinăului. Prețul crescut al materialelor de construcții este unul dintre motive. Cert este că, la un moment dat, clădirea Sinta va fi demolată. Nu a depus documentația pentru etapa de obținere a autorizației de construire

Se anunță demolarea unei clădiri importante din Iași. Pe data de 30.06.2020, Consiliul Local a adoptat un proiect pentru aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce viza construirea unui bloc de locuințe colective pe Calea Chișinăului, nr. 17.

Beneficiarul proiectului este Florin Onofrei, patronul societății Construct Business SRL. Terenul disponibil este de 8.403 metri pătrați. Pe amplasament se află celebra clădire Sinta, unde a funcționat Centrul Teritorial de Calcul Electronic în perioada comunistă. Contactat telefonic, afaceristul a explicat că, deocamdată, din cauza prețurilor ridicate la materialele de construcții va amâna procesul de edificare.

„Deocamdată, pentru autorizare nu am depus nimic. Nu trebuie aviz de la Monumente (Comisia Zonală a Monumentelor Istorice – n.r.). La cum sunt prețurile acum nu începem nimic. Clădirea actuală nu mai merită, vreau să fac una nouă. Trebuie să ne adaptăm pieței și zonei. Ne vom hotărî în perioada următoare”, a precizat afaceristul Florin Onofrei pentru BZI.

Clădirea existentă este închiriată mai multor agenți economici. În zonă a fost inițiat alt proiect cu clădiri ce ajung la 20 etaje.

Poate construi pe 65 la sută din suprafața terenului

Conform PUZ, viitoarea clădire de locuințe va avea regimul de înălțime 2S+P+2M+23E+Eth. Procentul de ocupare a terenului este de 65 la sută. În ceea ce privește spatiile verzi, a fost alocat un procent de 10 la sută din suprafața totală a terenului. Totodată, Florin Onofrei vrea să construiască și pe malul lacului Ciric, unde deține o suprafață de 5.134 mp.

Pe suprafața menționată a inițiat un PUZ pentru construirea a două hoteluri, cu restaurante și săli de evenimente, cu regimul de înălțime S/D+P+3E+M. Procentul de ocupare a terenului este de 40 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 2,5. Terenul este împărțit în două unități teritoriale de referință (UTR). Pe primul UTR va fi construită o unitate de cazare cu o capacitate de 80 de persoane cu 37 locuri de parcare, în timp ce pe al doilea este prevăzut un hotel cu o capacitate de cazare de 180 de persoane, dar și o sală de evenimente cu 350 de locuri, inclusiv persoanele cazate.

Sunt prevăzute și 114 locuri de parcare. Proiectul a fost avizat în Consiliul Local, iar acum se află la etapa de autorizare. Pe respectivul amplasament funcționa clubul Nish feat. Nuba, dar locația a fost mutată între timp.

În afacerea de la Sinta era implicat fiul lui Ion Solcanu

Afaceristul Florin Onofrei este prezent în anturajul lui Andrei Panaitescu, patronul hotelului Ramada, și Constantin Rădeanu, patronul complexului La Castel. Cei menționați sunt pasionați de vânătoare. Florin Onofrei nu a fost întotdeauna prezent în societatea Construct Business SRL. În 2015 ajunge unic asociat după ce plătește 100.000 de euro către Mihai Solcanu, fiul fostului senator Ion Solcanu, ca să se retragă din firmă. În acest moment, societatea este administrată de Oana Gabriel Câșlaru. În anul 2000, Fondul Proprietății de Stat a scos la vânzare întreg pachetul de acțiuni de la Sinta. Activul a ajuns la Ioan Prisecaru, proprietarul grupului de firme Conex.

Apoi a vândut proprietatea.

Comentarii
  • alt daunator imobiliar.

  • 😻 Dragi frați din Cluj, în curând vă intrecem! Iesenii pot construi și ei zgârii nori in orasul lor. Stim ca in Cluj sunt blocuri p+27, in curand la Iasi o sa fie bloc P+30. Prima universitate a fost la Iași,să nu uitam!!

    Bun așa. Bravo. Eram singurul oraș universitar cu cladiri mici gen p+ 2 sau p+4 sau p+8 ( astea din urmă erau zgârii norii)🥰

    Va dați seama ce priveliște super faină v-a fi de la etajele 14 in sus? V-a fi bătaie pe etajele superioare, la început doar ăia cu bani vor sta la înălțime. E normal așa, ai bani stai sus …😋
    Bravo ! Bravo ! Felicitari !

    Sper ca arhitecții, proiectantii, utilajele sunt din Asia, …la noi nu are nimeni experientă in constructia de cladiri inalte.

    Nu ne dorim să facă nimeni practică pe prima cladire inaltă de locuinte din Iași. E bine de apelat la constructori care au mai facut asa ceva. Trebuie o cladire alfel, nu model comunist, cum arata majoritatea blocurilor din oraș.

    Odată cu ridicarea acestei cladiri de locuinte P+23 sper că se înceteaza , cu arhitectura comunistă, au trecut 33 ani de la înlăturarea regimului de teroare .
    Aduceti occidentul in Iași. Degeaba ai mancare , masini si haine ca in afara…dacă majoritatea cladirilor arată ca in Coreea de Nord.

  • Mama lui Bulă

    Spitale, aziluri, parcări, parcuri, NU…blocuri, Da…

  • Da’ ce nu va făcut jâdanu’ spitale ?

  • Nu are grad de comparație structura terenului din Cluj cu zona mlăștinoasa fostă ,,industriala” a Iașului. Se va vedea în timp.

  • @Constantin, la 08.43 comenteaza o sonata guraliva care habar nu are de stiintele exacte. Iti racesti gura degeaba.

  • alooo da locuri de parcare ???la himson si la evergreen sunt zeci de masini parcate aiurea si nu is mutati toti!!!chiar nu se vede ca sufocati orasul

  • @Costantin
    august 18, 2023 la 10:01 am
    @Anonim
    august 18, 2023 la 10:18 am…ăsta e un inginer obosit, e unul și același postac/troll care jignea moldovenii ca nu-s în stare sa construiasca o cladire înaltă de peste 10 etaje. Mai mult ca sigur e un fomist ce a crescut intr.un sat izolat din muntii Apuseni. Numai ăstia urasc pe ieșeni.
    …daca face un ieșean ceva fain in orasul nostru pac apare o vinitura de peste munti sa zica ca nu trebuie facut, ca nu se poate, bla-bla-blaaaa…fuck off, in curând o să avem cel mai inalt bloc de locuințe din Iași din sticlă si metal…super rezistent la cutremur( blocul e pe rulmenți,etc., tehnologie made in Japan!) 😎

    Bănuiesc ca știți: acest bloc nu e pentru cei cu salariul minim. Pentru ei se construiesc blocuri P+4 in Valea Lupului, etc.

    Sincer, nu vreau să plătesc 35 ani rate la bancă si să am lângă apartamentul meu o chelnerița cu bărbat violent sau o textilistă care ascultă manele non-stop.
    Ce inseamna sa stai in bloc cu vecini care castiga salariul minim?
    Non stop galagie, non stop …bupți-bubții…făra număr pentru fratele meu de la mine , fara numar,fara numar…nu vrem asa ceva. 🤣😂
    Vreau vecini cu studii superioare, care sa asculte muzică clasică,etc …dacă tot platesc rate la bancă pe 35 ani, am voie sa-mi aleg si vecinii…35 ani vreau liniste si bun gust 😋

  • Panainte Georgiana

    Cata spaga o dat la primarie pentru PUZ ? Alo, Chirica, se aude ? Eu stau de 3 ani pentru un PUZ.

  • Daca insistati o sa vedem in Iasi blocuri care de care mai bengoase, dar Trei Ierarhi, Mitropolia, Teatrul National, Universitatea etc. vor dispare din peisajul vizual.
    Depinde ce se vrea

  • Vreau locuinte moderne în Iasi!

    @past
    august 18, 2023 la 12:12 pm…
    Asa e, acum un secol primarul New York- ului a zis exact ca tine: ,,nu contruiții blocuri mai inalte decât bisericile crestin ortodoxe din New York”
    Constructorii s-au ținut de cuvant și cum nu erau biserici ortodoxe in New York, au construit cele mai inalte cladiri din lume.🤭

    Pentru ăștia care visează blocuri p+4 , dragilor…vremea voastră a trecut ! The END ! Dacă nu sunteți cuminți, copii vostrii o sa va ducă la azil ! 🥺

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *