Prima pagină » National » Vaccin pentru varianta Omicron. Pfizer lucrează deja la un ser pentru a proteja populația de tulpina africană
Vaccin pentru varianta Omicron. Pfizer lucrează deja la un ser pentru a proteja populația de tulpina africană

Vaccin pentru varianta Omicron. Pfizer lucrează deja la un ser pentru a proteja populația de tulpina africană

29 nov. 2021, 16:37,
Roxana Butuc în National

Vineri, 26 noiembrie, BioNTech a anunțat faptul că , împreună cu Pfizer, au început deja să lucrezela un vaccin pentru varianta Omicron.

Oficialii au spus că aceasta face parte din procedura standard a companiei prevăzute deja pentru variantele ce puteau apărea.

BioNTech lucrează la un vaccin împotriva Omicron

După ce au anunțat faptul că vineri, compania va lucra la un ser anti-COVID-19 pentru varianta Omicron, aceștia au declarat faptul că acestă decizie face pare din procedura standard stabilită privind noile variante, conform unui comunicat oficial.

„Primii pași ai dezvoltării unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi necesară o nouă injectare”, a adăugat acesta.

Luni, 29 noiembrie, autoritățile de la Organizația Mondială a Sănătăii, au declarat faptul că, această variantă ar putea fi foarte periculoasă, devenind un adevărat risc la nivel global.

Vaccinul anti-COVID-19 are șanse reduse de eficiență împotriva variantei Omicron

Dr. Radu Țincu a vorbit despre implicația variantei africane în reducerea eficienței vaccinului anti-COVID-19, astfel că, această tulpină ar putea păcăli sistemul imunitar chiar și a persoanelor imunizate, astfel crescând rata de infecție.

„Avem informațiile, deja se conturează din partea specialiștilor care au studiat și studiază această nouă variantă virală. Cel mai probabil va exista o scădere a eficienței acestor vaccinuri, dar nu avem până la acest moment date care să ne spună cât de mult a scăzut această eficiență. Sunt deja vehiculate anumite cifre, dar nu sunt susținute în totalitate de date științifice, sau cel puțin nu le-am putut accesa noi.

Se vorbește de o scădere a eficienței vaccinurilor la 40% – 50%, ceea ce reprezintă în continuare o rată de protecție suficient de bună, asta înseamnă că jumătate din populația vaccinată este protejată împotriva acestei noi variante virale, deci în niciun caz în acest moment nu putem lua în calcul oprirea vaccinării cu actualele vaccinuri, pentru că nu avem niciun fel de fundament științific care să ne spună că această variantă virală nu mai este sensibilă la anticorpii produși prin vaccinare sau prin trecerea prin boală”, a declarat dr. Radu Tincu.

Ce simptome pot avea cei care suferă de varianta africană

Dr. Angelique Coetzee, cel care a descoperit varianta africană, a vorbit despre simptomele pacienților infectați cu aceastp variantă. Medicul a atras atenția asupra faptului că, bolnavii nu își mai pierd gustul și mirosul, în schimb se plâng de dureri musculare, de cap și o oboseală accentuată.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

Referitor la aceste simptome, dr. Alexandru Rafila a declarat faptul că aceasta este o variantă cu capacitate foarte mare de transmitere iar simptomele diferind având în vedere mutațiile dezvoltate.

„Oboseala extremă nu este un simptom foarte ușor. Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, deci de foarte puțin timp. (…) Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează. Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`