Actualitate

Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino de anul viitor

Publicat: 08 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino de anul viitor
Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino de anul viitor

Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino de anul viitor. Institutul Cantacuzino va relua producția, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Până atunci, autoritățile se pregătesc pentru sezonul de vaccinare anti-gripală de anul acesta.

„La sfârșitul anului va fi gata un prim set antigripal trivalent. Va fi experimental, nu va fi pus în uz pentru populație, dar e un pas preliminar pentru producția în România a vaccinului antigripal la anul, când se va produce în România.

Cred că se va ajunge și la 300.000 de doze de vaccin antigripal produs în România.

Anul trecut au fost 1,5 milioane de doze de vaccin pentru persoane la risc, anul acesta în urma inventarierii s-au identificat aproape dublu – 3 milioane pacienți la risc”, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vaccinul antigripal, în România

România va fi nevoită să importe și dozele de antigripal în acest an. Însă în număr mult mai mare, tocmai pentru că avem suprapunerea cu epidemie de SARS-CoV-2.

Pentru sezonul gripal 2019 – 2020, autoritățile române au achiziționat 1,5 milioane de doze, cu 200.000 mai multe decât în iarna precedentă, pentru a acoperi cât mai multe persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Resuscitare a Institutului Cantacuzino și vaccinul antigripal

Din 2009, au existat mai multe încercări de a reporni producția de vaccinuri, prin găsirea unor metode inedite de finanțare a acestuia.

O primă încercare a avut loc în 2013, când Cabinetul Victor Ponta a doptat HG nr. 320 /2013 privind aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii.

Este documentul ce stabilea cum se pregătește România și cum va acționa în cazul unei situații de genul celei trăite zilele acestea.

Institutul Cantacuzino urma să aibă un rol esențial în gestionarea crizei. Ar fi trebuit, la fel ca în timpul pandemiei de gripă porcină (AH1N1), să declanșeze imediat producerea unui vaccin.

În timpul epidemiei de gripă porcină, România a fost al şaptelea stat ce a produs vaccinul, asigurându-şi proprii stocurile necesare combaterii virusului, iar Organizaţia Mondialã a Sănătăţii a trimis probe din Albania și Republica Moldova către Institut pentru analiză.

În ultimii ani au apărut o serie de alerte pentru noi tulpini de virusuri gripale din lumea animală cu potenţial de risc pentru adaptare la regnul uman. Din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă. Asta datorită extinderii situaţiei epidemiologice la nivel global si a evoluţiei rapide pe toate continentele lumii.

În vederea pregătirii tuturor statelor şi a sistemelor sanitare în primul rând pentru reacţia rapidă şi eficientă în cazul apariţiei unor situaţii care pot depăşi capacitatea de gestionare a unui număr mare de cazuri de îmbolnăvire Organizaţia Mondialã a Sănătăţii a inclus Institutul „Cantacuzino” într-un plan strategic de producţie de vaccinuri în caz de urgenţe majore, considerând Institutul, conform adresei nr. 125/2013, un Laborator de referință regional pentru supravegherea gripei.

Intenția de finanțare însă nu a fost dusă până la capăt și demersul s-a blocat. Am rămas cu un plan și o strategie nefuncționale.

Institutul, militarizat în urmă cu trei ani

În 2017, Guvernul Mihai Tudose a decis militarizarea Institutului Cantacuzino, adică transformarea lui în unitatea militară.

În Nota de Fundamentare a trecerii Institutului în subordinarea MApN, executivul invoca din nou riscul crescut al unei epidemii:

Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României.

Institutul urma să reia în 2019 producția unor produse medicale, precum Polidin și Cantastim, dar nu și a vaccinurilor.

Nu s-a reluat nicio producție, deocamdată.

Ceea ce face Cantacuzino în timpul acestei epidemii fără precedent, este prelucrare de teste. La debutul activității de testare la infecția cu noul coronavirus, Institutul putea prelucra, în medie, până la 250 de probe zilnic. Acum a crescut spre 400 de probe prelucrate în 24 de ore.

Institutul Cantacuzino mai efectuează și teste de determinare a activității bactericide, fungicide, levuricide și virucide, pentru avizarea/autorizarea biocidelor.

Adauga un comentariu