Cerșetorii se adună în jurul Mitropoliei din Iași pentru a obține mai mulți bani. Polițiștii locali sunt chemați zilnic pentru a aplica amenzi
Fenomenul cerșetoriei afectează foarte mult imaginea orașului Iași, iar cetățenii sunt nemulțumiți. Însă, dacă nu ar fi încurajate prin sume de bani, astfel de persoane nu ar mai acționa.
Cerșetorii au fost prinși în zona Mitropoliei din Iași
Cerșetoria este o afacere extrem de profitabilă în Iași, unii oameni ajung să facă aproape 1.000 de lei pe zi din mila trecătorilor. Zilele trecute, polițiștii locali au identificat 7 astfel de persoane, în decursul câtorva minute. Aceștia ocupă zonele centrale, deoarece trec mai mulți oameni și au șanse mai mari să primească bani, însă este și mai riscant, deoarece polițiștii sunt mereu prin zonă. Deși sunt amendați, acești oameni revin a doua zi la aceeași activitate, fără să fie deranjați. Este o problemă care devine tot mai mare pe străzile din oraș.
„În zona centrală depistăm frecvent persoane care apelează la mila publicului, mai ales la Mitropolie. Chiar ne contactează paznicii de acolo, pentru că nu mai fac față acestor situații. Chiar am avut luni o intervenție, în 15 minute am depistat 7 persoane care cerșeau în zona respectivă. Sunt persoane tinere, până în 40 de ani, care pot munci fără probleme, însă aleg această cale. Unii chiar mimează o problemă medicală pentru a sensibiliza trecătorii; poate primește mai mulți bani în acest fel. Aplicăm sancțiuni de fiecare dată când este cazul, câte 200-300 de lei, însă aceste persoane revin pe străzi la cerșit. Chiar doi dintre ei erau recent eliberați din penitenciar pentru alte fapte”, a declarat Mihai Miton, polițist local din Iași.
Tot mai mulți cerșetori pe străzile din oraș
Polițiștii se așteaptă ca în perioada sărbătorilor de Paște numărul persoanelor care cerșesc să crească și mai mult decât acum. Având în vedere că atunci mulți cetățeni vor fi în zona centrală a orașului și la lăcașurile de cult, aceștia speră că vor aduna mai mulți bani. Cetățenii trebuie să nu mai ofere bani acestor persoane pentru a combate fenomenul. Pentru o bună perioadă, pe străzile din municipiul Iași erau foarte mulți cerșetori din Republica Moldova, însă numărul acestora a mai scăzut.
„Am observat că în perioada aceasta au început să apară tot mai mulți cerșetori pe străzile din Iași. Având în vedere că se aproprie și Paștele, atunci, cu siguranță, vor fi și mai mulți. Este un fenomen prezent zilnic pe străzile din Iași și facem tot posibilul ca să îl combatem. În acest sens, trebuie să ne ajute și cetățenii, să nu mai ofere bani acestor persoane, deoarece multe dintre ele chiar nu au nevoie de ajutor, ci fac acest lucru pentru a obține bani într-un mod rapid și fără prea mult efort, asta este intenția lor clară”, a mai precizat polițistul local Mihai Miton.
Cerșetoria este un fenomen alarmant la Iași, iar multe persoane care cer bani sunt depistate pe lângă Mitropolie. Oamenii legii aplică zilnic amenzi în acest sens, însă lucrurile nu se îmbunătățesc.
aceiasi cersetori de 30 de ani !
Păi în primul rând sunt cerșetorii și hoții de pe străduțele alea adiacente Trei Ierarhi, Trecatoarea Trei Ierarhi și Sfântul Andrei care mai locuiesc și moca în case sociale date de primărie. Unul de acolo nu muncește, doar cerșetorie și hoți. Iar cu banii produși, în unele seri trag niște petreceri cu boxe din alea mari, uriașe, care le scot în curte, sau chiar stradă de nu mai închide nimeni un ochi până pe la 2, 3 noaptea. Mai mult decât atât, cu banii produși golesc toate magazinele din zonă de băuturile scumpe. 200, 300 de lei amendă?! Ce glumă bună! Banii ăia ei îi produc în 10 minute. Nu poți să stai 2 minute pe Ștefan cel Mare la o terasă la o cafea, că hopa, tot felul de copchile din alea te agasează și te forțează să le dai, efectiv nu pleacă decât dacă le dai ceva, iar în curtea Mitropoliei se întâmplă același fenomen.
exisat lege dar nu se aplica.
ALTE INFRACŢIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR RELAŢII PRIVIND CONVIEŢUIREA SOCIALĂ – Cerşetoria –
Art. 326. –
Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani.
il prinzi o data, a 2-a oara, 3 ani de bulau
sa inceapa cu cersetorii din reteaua lui Bogdanel Corduneanu, cei care stau in casele sociale de langa Manastirea Golia, la statia Tg Cucu. Dar stai, aia cotizeaza la vajnica Politie ieseana, nu-i asa? De asta fac trafic cu tigari acolo de 20 de ani si nu li se intampla nimic
Învățații măcar pe tineri cum se merge pe trotuare.
Din asta trăiesc acum ăia balegă de nustiu cum?! Iar s au apucat?! Pfoaaaiiii