National

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre vaccinarea copiilor cu vârstele între 12 și 15 ani

Publicat: 11 mai 2021
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România
Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România susține că România este pregătită pentru a vaccina copiii de 12 și 15 ani

Președintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a anunţat noi informaţii despre vaccinarea copiilor cu vârstele între 12 și 15 ani. Acesta a explicat faptul că Agenţia Naţională a Mediamentului va acorda autorizaţia referitoare la vaccinarea acestei categorii de vârstă.

Conform declaraţiilor făcute de medic, AEM va acorda această autorizaţie la începutul lunii iunie.

„În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai – început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare”, a spus el.

România va avea doze suficiente de vaccin pentru imunizarea copiilor

De alfel, Valeriu Gheorghiță a vorbit depsre faptul că România va putea asigura suficiente doze de vaccin pentru imunizarea copiilor. Acesta a explicat că România are un contract cu Pfizer de livrare a peste 20 de milioane de doze şi nu mai este necesară contactarea de doze suplimentare:

„Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare. Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (…) Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Copiii vor fi vaccinaţi cu o doză mai mică de vaccin

Ca o noutate în procesul de imunizare, Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că vaccinul va fi administrat într-o doză mai mică celor cuprinşi intre vârstele de 12 şi 15 ani:

„Din datele furnizate de compania Pfizer, probabil că din luna iulie, dar nu ştim dacă vom şi primi aceste doze, vaccinul va fi condiţionat, deja reconstituit şi nu va mai fi nevoie de reconstituire cu ser fiziologic, este ‘ready to use’, se extrag doar dozele 0,3 ml din flaconul deja reconstituit, ceea ce va uşura, iarăşi, procesul de vaccinare”, a completat preşedintele CNCAV.

America deja a avizat folosirea vaccinului pentru copii

De altfel, în America există deja o aprobare a folosirii vaccinului Pfizer pentru copiii cuprinşi între 12 şi 15 ani. Joe Biden anunţa, după ce Agenţia americană pentru Medicamente a aprobat vaccinul, că plănuiește o campanie de vaccinare în masă pentru a putea imuniza o mare parte dintre minori. Rata de vaccinare este jumătate din ceea ce era acum doar trei săptămâni, înregistrând o scădere mare. Totuși, Joe Biden vrea ca SUA să atingă o imunitate colectivă până pe data de 4 iulie atunci când americanii serbează Ziua Independenței

În fine, Valeriu Gheorghiță a vorbit acum ceva timp despre faptul că România este pregătită pentru a administra doze de vaccin copiilor.

Adauga un comentariu