Actualitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România: Chiar cu varianta delta, vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital

Publicat: 02 aug. 2021
Valeriu Gheorghiță cu mască de protecție, la o conferință de presă
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România Valeriu Gheorghiță a declarat că vaccinarea reduce de 25 de ori riscul unei spitalizări

Colonelul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre campania de vaccinare din România şi despre beneficiile vaccinului. Coordonatorul campaniei de vaccinare a reiterat faptul că România ocupă o poziţie slabă în clasamentul european al vaccinării.

Recent, Valeriu Gheorghiță a vorbit şi despre valul al patrulea de COVID-19 susţinând că singura modalitate de a trece peste val este imunizarea.

Valeriu Gheorghiță susţine că vaccinarea scade riscul internării şi dezvoltării unei variante agresive de COVID-19

Invitat la o emisiune TV, Valeiu Gheorghiță a vorbit despre campania de vaccinare din România. Acesta a explicat faptul că țara se află sub media europeană şi că din această cauză am putea pierde beneficiile pe care le-am avut până acum. De altfel, imunizarea scade cu mult riscul dezvoltării unei variante agresive de COVID-19. Colonelul a menţionat faptul că vaccinul asigură protecţie mare chiar şi împotriva variantei Delta de COVID-19:

Valeriu Gheorghiță a recunoscut că deși 30% din populația României este vaccinată împotriva COVID-19, încă ”suntem mult sub media european” în ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare.

”Suntem mult sub media europeană, din acest motiv trebuie ca în perioada următoare să încercăm să înțelegem că e momentul potrivit să ne vaccinăm. Ne uităm la ce se întâmplă în vestul Europei, în Statele Unite. Este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obținut până la acest moment, să pierdem situația epidemiologică favorabilă și să înregistrăm o creștere importantă a numărului de cazuri. (…)

Ne gândim la riscul individual. Vorbim de riscul de a dezvolta o formă gravă de boală, de a ajunge la spital și de a-mi pierde viața din cauza infecției cu Sars-Cov-2. Vaccinarea cu schemă completă, chiar în cazul variantei Delta, are o eficiență de peste 90% pentru prevenirea formelor severe. Vorbim de o reducere de 25 de ori a riscului să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc. Implicit, vaccinându-mă eu și cei din jurul meu circulația virusului se va reduce semnificativ. (…)

Protecția față de boala simptomatică este de circa 70 până la 90 la sută. Chiar cu varianta delta, reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital.”

Din septembrie vom putea să ne vaccinăm cu a treia doză de vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România Valeriu Gheorghiță a declarat marți, 27 iulie 2021, că este foarte probabil ca din luna septembrie să se ia decizia de vaccinare cu a treia doză a unor categorii de persoane.

„Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să aveam această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, este posibil ca la recomandarea celei de-a treia doze să se țină cont și de istoricul de boală al persoanelor.

În altă ordine de idei, declarațiile vin în contextul valului al patrulea de COVID-19. Specialiștii consideră că valul va fi în special pentru persoanele nevaccinate.

Comentarii
Adauga un comentariu